Nyheder

Munden står sjældent stille på Steffen Brandt under fotograferingen. - Må jeg foreslå billedteksten: ”Her viser Steffen Brandt sin nye vinterjakke af mærket Samsøe & Samsøe.” Nej, jeg har et andet forslag til billedtekst: ”Steffen Brandt vil ikke være overrasket, hvis Ole Worms Allé i Universitetsparken efter denne artikel i stedet navngives ”Steffen Brandts Allé.” Snakker jeg for meget? Bare stop mig!
Steffen Brandt: Født 1953 i Åbyhøj. Blev i 1979 cand.mag. i dansk fra Aarhus Universitet. Dannede i 1981 TV•2 sammen med Georg Olesen, Sven Gaul og Hans Henrik Lerchenfeldt. I løbet af studietiden spillede Steffen Brandt i bandet Taurus, der var forløberen for TV•2. TV•2’s udgivelser har solgt over 2 millioner eksemplarer siden debutalbummet ”Fantastiske Toyota” i 1981. TV•2’s seneste album ”Showtime” udkom i 2011, og i forbindelse med 30-års-jubilæet udgav de i 2012 en jubilæumsboks, der ud over de 17 studiealbums blandt andet også indeholder endnu ikke udgivet materiale. Steffen Brandt bor i Aarhus sammen med kunstneren Jo Dam Kærgaard, som han har tre børn med. 
Fotos: Lars Kruse

07.12.2012 | AUgustus nr. 3 - 2012

Universitetsstudiet var min pligt

Danskstudiet fik ikke hans kærlighed. Det gjorde musikken. Men TV•2-forsanger Steffen Brandt bruger i høj grad sin viden fra sin uddannelse i sin sangskrivning. Det daværende socialistiske miljø på universitetet kunne han dog godt have undværet.

– Selvom Bonderøven på mange måder lever vores drøm om et simplere liv, er der nok ikke mange, der i virkeligheden gad leve som ham, siger Britta Timm Knudsen. – Jeg gad i hvert fald ikke bruge mit liv på at bygge en dør og pløje en mark på gammeldags facon. Foto: Martin Dam Kristensen, scanpix
Foto: Jacob Ehrbahn, POLFOTO

07.12.2012 | AUgustus nr. 3 - 2012, Tema

Naturligvis – men hvorfor egentlig?

Vi dyrker det naturlige og autentiske, for det moderne menneske savner fast grund under fødderne. Men det autentiske findes kun i vores hoveder, og de økologiske grøntsager med jord på bliver nemt en dårlig undskyldning for ikke at gøre noget reelt ved vores problemer. To forskere analyserer tidens jagt på autenticitet.

Fotos: Lise Balsby
– Det er ikke sådan, at generne fører til en bestemt form for adfærd eller bestemte problemer, fastslår hjerneforskeren, professor Andreas Roepstorff.
– Vi er langt fra at forstå, hvad der er på spil i generne, og det er svært at adskille gener og kultur, siger professor Mikkel Schierup, der er bioinformatiker.

07.12.2012 | AUgustus nr. 3 - 2012, Tema

Det moderne menneske: natur eller kultur?

Det er ren biologi, der foregår i hjernen. Sådan lød det fra forskningen for et par årtier siden. I dag har synet på hjernen ændret sig. Både hjerneforskningen og udforskningen af vores gener peger på, at vi skal se mere nuanceret på vores biologiske arv.

Fotos: Lise Balsby

07.12.2012 | AUgustus nr. 3 - 2012, Tema

Get real: Bonderøven er nostalgi og virkelighedsflugt

Imens vi drømmer om økologiske køkkenhaver og romantisk bondeliv, bliver der flere og flere maver at mætte i verden – uden mere plads til at dyrke fødevarer. Fødevare- og klimaprofessor Jørgen E. Olesen gør op med forestillingen om små idylliske, familiedrevne gårde og ser i stedet fremtidens landbrug som store forretningsdrevne virksomheder,…

Den moderne natur. ”Mennesket omfavner så at sige naturen med sine følelser. Der udvikler sig en skuelyst, hvor mennesket nyder synet af den vilde natur og ikke mindst de følelser, det vækker,” forklarer kunsthistoriker Jacob Wamberg. Caspar David Friedrichs ’Der Wanderer uber dem Nebelmeer’, 1818. Bridgeman/Scanpix

07.12.2012 | AUgustus nr. 3 - 2012, Tema

Naturen stammer fra byen

Hvornår begyndte mennesket at gøre sig forestillinger om naturen som noget andet end det selv, og hvordan har vores syn på naturen udviklet sig gennem tiden? Professor Jacob Wamberg giver her sin korte version af naturens kulturhistorie, der falder i tre kapitler.

07.12.2012 | AUgustus nr. 3 - 2012, Tema

På sporet af fortidens klima

Hvordan opførte klimaet sig, før mennesket fik fyret op under den globale opvarmning? Det arbejder to AU-forskere med at skaffe svar på. Indtil videre har de kortlagt atmosfærens opførsel over Nordatlanten, Europa og store dele af Arktis 5.200 år tilbage i tiden.

Fotos: Jesper Jais

07.12.2012 | AUgustus nr. 3 - 2012, Tema

Stenalderkost er ikke klimavenlig kost

Det belaster klimaet, hvis vi fylder mere kød på tallerkenen.

07.12.2012 | AUgustus nr. 3 - 2012, Tema

Stenaldermad er hot - men er det godt?

Ny madtrend forkæler din indre hulemand med mad som i stenalderen. Men er det en diæt, der er værd at sætte tænderne i, og er den overhovedet sund for moderne mennesker?

07.12.2012 | AUgustus nr. 3 - 2012, Tema

Hvor vildt kan det blive?

Mennesket skal lade naturen passe sig selv, hvis vi vil standse tabet af arter. Sådan lyder det fra to AU-forskere, der ønsker plads til mere vild natur i Danmark. Især store, vilde dyr. Måske elefanter.

– Vi befinder os i et stort, sort univers. Hver eneste lille organisme på vores planet er mere kompliceret end noget som helst andet, universet hidtil har disket op med, siger Morten DD, der er biolog, naturvejleder og museumsinspektør ved Naturhistorisk Museum i Aarhus. Morten DD har medvirket i talrige tv- og radioprogrammer om naturformidling, senest DR-programserien ”Bidt af naturen”. Fotos: Jesper Rais
Den sjældne brune bjørnesvirreflue har udviklet et udseende som en brumbasse. ”Beskyttelseslighed”, forklarer Morten DD. ”Hvis man ligner noget, der kan stikke, undgår man at blive spist.” Fluen, der er på kraftigt tilbagetog i hele landet, er formentlig knyttet til lysåbne kildevæld. – Kildevældene i Danmark gror til. Tidligere holdt husdyrene dem åbne, men i dag står husdyrene i stald året rundt. De mangler herude, siger Morten DD. 
Den sjældne overdrevsskarnbasse lever i kokasser. Hunnen graver en dyb gang ned i jorden under kokassen – gangen kan nå ned i en dybde af 60 cm og har flere sidegange med ”børneværelser”. – Nationalpark Mols Bjerge har en af de bedste lortebille-faunaer i Danmark, fordi køerne i området er økologiske. Konventionelle køer behandles med ormemidler, som dræber billerne, fortæller Morten DD.

07.12.2012 | AUgustus nr. 3 - 2012, Tema

Kampen for naturen

For at beskytte naturen må vi tæmme den. Lyder det selvmodsigende? Så læs med, når AUgustus følger Morten DD rundt i Nationalpark Mols Bjerge, hvor han kæmper for at beskytte truede arter.

Viser resultater 1 til 10 ud af 16

1 2 Næste