Nyheder

Foto: Francine Fleischer, Corbis

17.09.2012 | AUgustus nr. 2 - 2012, Tema

Ungdommen udvider

Ungdommeligheden er over os. Og den æder sig ind på både barndom og voksendom. Idehistoriker Jens Erik Kristensen (56 år) analyserer tidens ungdomsmani og peger på faldgruber. For når vi alle vil være unge, hvem skal så være de voksne opdragere?

Illustration: Louise Thrane Jensen, 30 år
– Tænk, hvis man som ældre kunne sige: ”Det er MIG, der kan vælge til og fra – også, om jeg vil følge de og de sundhedsforskrifter. Jeg har tyngden og livserfaringen – og er nået til at være den, jeg er, i kraft af mit levede liv.” Fotos: Lars kruse, 56 år
– Alderstrappen, som man også brugte som billede på livets stadier, med voksenlivet som trappens klimaks, er afløst af en trappe, der bare fortsætter opad i en endeløs stigning, hvor du aldrig kommer i mål, siger lektor Tine Fristrup.

17.09.2012 | AUgustus nr. 2 - 2012, Tema

Dømt til livslang udvikling

Det er sensommer i Ry. Stationsbyen i det midtjyske søhøjland har stadig kanogæster og andre turister på besøg. Blandt andet på campingpladsen, hvor lektor Tine Fristrup (47 år) og hendes familie har skiftet hverdagen i Roskilde ud med tre ugers telttur.

AU-alumne Line Mark Rugholt har etableret sig med egen virksomhed og hele familien i Delhi, Indien.

17.09.2012 | AUgustus nr. 2 - 2012

Fra AU til Indien

Line Mark Rugholt har etableret sig med egen virksomhed og hele familien i Delhi, Indien. Hun rådgiver danske virksomheder i indisk kultur- og forretningsforståelse, og det skyldes hendes store baggrundsviden, sprog- og kulturforståelse om Indien, som hun fik på Aarhus Universitet.

17.09.2012 | AUgustus nr. 2 - 2012

Ny håndbog lærer dig at netværke

Alle taler om netværk, men kun få ved, hvad det er. Det vil AU Alumni nu lave om på med en ny netværkshåndbog, der ifølge en ekspert hjælper studerende og alumner med at få gavn af hinanden.

Jo ældre man bliver, jo større er risikoen for demens. Så i takt med at vi lever længere, bliver flere ramt af demens. Alzheimers, som er den mest almindelige demenssygdom, skyldes aflejringer af proteinet amyloid i hjernen. Amyloidproteinet klistrer sig fast til hjernecellerne og ødelægger dem. Lægevidenskaben ved endnu ikke, hvordan man fjerner de ødelæggende amyloidaflejringer i hjernen. Men AU-forskere har et bud. Foto: Colourbox

17.09.2012 | AUgustus nr. 2 - 2012, Tema

Til kamp mod Alzheimers

Lægevidenskaben kan endnu ikke helbrede Alzheimers sygdom, som er den mest almindelige demenssygdom. AU-forskere undersøger i øjeblikket, om en bestemt type sukkersygemedicin har en effekt på den frygtede lidelse.

Skabelseshistorien og uddrivelsen af Edens Have er ifølge professor Hans Jørgen Lundager et eksempel på en religiøs myte, der viser, at dødeligheden accepteres som et vilkår for mennesker. – Vi har den her fortælling om, hvordan mennesket mister sin udødelighed ved at spise af kundskabens træ. Og så skulle man jo tro, at der også ville være en fortælling om nostalgien efter at komme tilbage. Men det er der ingen af de gamle skrifter, der antyder. Der er ingen sorg, heller ikke engang et håb. Foto: The Art Archive / National Museum of Prague / Gianni Dagli Orti

17.09.2012 | AUgustus nr. 2 - 2012, Tema

Udødelighedens fødsel, død & genopstandelse

Vi har ikke altid næret forestillinger om vores udødelighed. Faktisk opstår tanken om menneskets udødelighed først i århundrederne op til Kristi fødsel på tværs af kulturer og religioner. Siden har forestillingerne om det evige liv levet en usikker tilværelse.

17.09.2012 | AUgustus nr. 2 - 2012, Tema

Aldring er (stadig) en videnskabelig gåde

En ting er sikker: Vi ældes, kroppen går i forfald, og til sidst dør vi. Men videnskaben ved ikke hvorfor. AU-forskere undersøger én af teorierne: Frie radikaler skader vores dna og forhindrer cellerne i at forny sig.

Lejlighederne til erindringsformidling i Den Gamle By er indrettet i 1950’er-stil. – den periode, hvor mange af de demente var unge. Det giver god psykologisk mening, fortæller professor i psykologi Dorthe Berntsen: – Når folk skal huske tilbage på deres liv, vil de ofte huske mest fra perioden mellem 15 og 30 år. En mulig forklaring er, at ungdomsårene er præget af en række vigtige overgangsbegivenheder, hvor man bevæger sig fra én social rolle til en anden – man bliver gift, får børn eller påbegynder arbejdslivet. Fotos: Thorsten Overgaard
1950’er-lejligheden er en kopi af en middelklasselejlighed i Korsør. Museumsinspektør Tove Engelhardt Mathiassen har haft ansvaret for hver en detalje i indretningen af lejligheden. – Alle møbler og genstande er originale. Selv de rengøringsmidler, vi bruger, som brun sæbe, sprit og eddike, ville man også have brugt i 1950’erne. Så kommer der til at lugte rigtigt, siger hun.

17.09.2012 | AUgustus nr. 2 - 2012, Tema

På sporet af den tabte tid

Alle sanser er i spil, når demente får hjælp til at huske i Den Gamle By i Aarhus. AU-forskere har fulgt projektet – og kan nu dokumentere, at den såkaldte erindringsformidling virker.

Hver sommer optræder Teaterselskabet Pulchra Semper Veritas i Den Gamle By. I juli 2012 kunne publikum opleve Holbergs komedie ”Erasmus Montanus”. Forestillingerne foregår i fri luft i Simonsens Have, og publikum kan medbringe madkurve. Fotos: Kasper Løftgaard
Tre aktive medlemmer af Teaterselskabet Pulchra Semper Veritas fotograferet i Simonsens Have i Den Gamle By, som hvert år i juli danner rammen om deres sommerforestilling. Fra venstre Laurits Borberg, Marie Louise Tørring og Jérémy Auneau-Cognacq. Foto: Jesper Rais

17.09.2012 | AUgustus nr. 2 - 2012

Alumner med teater i blodet

Pudderparykker, store kjoler og dialoger fra 1700-tallet. En flok AU-alumner fra vidt forskellige fag mødes om passionen for klassisk teater i Teaterselskabet Pulchra Semper Veritas.

17.09.2012 | AUgustus nr. 2 - 2012, Tema

På vej mod det ungdommelige samfund?

– tidens ungdomsmani til diskussion

Viser resultater 1 til 10 ud af 18

1 2 Næste