Program Auditorier 2011

I auditorierne afløser det ene speed-foredrag det næste hele eftermiddagen.Kærlighedens økonomi


Det kan lyde kynisk, men selv parforhold er udtryk for udbud og efterspørgsel. Trods al den søde musik, kærlighed ved første blik og tanken om den eneste ene, så handler parforhold om investeringer og afkast. Når man investerer i parforhold, sker det i forventning om et afkast. Afkastet på det her marked er for eksempel både følelser og mere håndgribelige ting som produktion af børn, frembringelse af mad og fordeling af husholdningsarbejde. Så længe dette udbytte er større end omkostningen ved at blive skilt, bliver folk i parforholdet. Få en forklaring på parforholdet gennem økonomiske beregninger.

Tidspunkt: 14.45 I Per Kirkeby Auditoriet

Oplægsholder: Michael Svarer

Hvor er min bedre halvdel?


Vi var engang kuglerunde væsener, men vi blev kløvet over og nu leder vi efter den halvdel, der skal få os til at trille rundt i verden igen. Det er et af Platons billeder på kærlighed som længsel. Men hvad er kærlighed - er den hengivelse eller erotik, en religiøs følelse eller et medfødt savn? Der er amerikanske filosoffer, der bliver brugt som kærlighedseksperter i retssager om pornografi - i dette oplæg giver en dansk filosof sit bud på, hvad der op og ned i kærligheden og erotikken.

Tidspunkt: 14.45 i Eduard Biermann
Auditoriet
Oplægsholder:
Anne Marie Pahuus

Kærlighed og fædreland - et foredrag om Litauen


Litauerne elsker fædrelandet og traditionerne. De dyrker nationalfølelse gennem folkedans, sang, sprog, nationale retter og traditioner. Denne overromantisering af fædreland dækker over mange litaueres dybt problematiske forhold til staten Litauen. Hvad er det for en kærlighed, og hvad gør den så meningsfyldt for litauerne?

Tidspunkt: 14.45 i Jeppe Vontillius Auditoriet
Oplægsholder: Ida Harboe Knudsen

Er Gud kærlig?


”Vi elsker, fordi han elskede os først.” I Det Ny Testamente beskrives den kristne Gud som en kærlig Gud, og især den lutherske tradition understreger Guds kærlighed til mennesket som en forudsætning for kærligheden mellem mennesker, for næstekærligheden. Men er Gud kærlig? Og kan mennesket på baggrund af Guds kærlighed udvise næstekærlighed?

Tidspunkt: 16.30 i Jeppe Vontillius Auditoriet
Oplægsholder: Sasja Emilie Mathiasen

Kærlighed og kitsch


Hvordan giver man stemme til kærligheden uden at ende i klicheer? I den norske forfatter Jan Kjærstads trilogi med Forføreren, Erobreren og Opdageren fortælles den store kærlighedshistorie ved en talen udenom. Foredraget belyser, hvorledes Kjærstad inviterer læseren til at hente fortællinger og følelser uden for værket med referencer til bl.a. musik og billedkunst.


Tidspunkt: 13.45 i Merete Barker Auditoriet
Oplægsholder: Rikke Kraglund

De første kærester på månen?


Månen er det eneste sted uden for Jorden, hvor mennesket har opholdt sig. I alt 12 mennesker har sat foden på månens overflade. Det er 40 år siden, og ingen af dem var så vidt vides kærester. Så hvornår vil vi faktisk se de første kærester på månen – som tv-2 synger om? Kan man bo på månen, og er der planer om, at mennesker skal kunne flytte til og bo på månen - og måske gå jordskinstur i månenatten og være kærester?


Tidspunkt: 14.00 i Eduard Biermann Auditoriet
Oplægsholder: Hans Kjeldsen

Kærlighed på fjerne planeter


Siden den græske filosof Epikur for mere end 2000 år siden hævdede, at universet er uendeligt og rummer uendelig mange verdener, har vi spekuleret på, om der findes liv på planeter mellem stjernerne. I dag er vi kommet meget tættere på at kunne afgøre, om Epikur havde ret, og dermed kan vi måske snart svare på, om kærligheden mon også blomstrer på fjerne planeter i universet? I foredraget fortælles om de nyeste opdagelser af planeter, og der gives et bud på, hvornår vi mon finder det første tegn på liv i universet – uden for Jorden.

Tidspunkt: 16.00 i Eduard Biermann Auditoriet
Oplægsholder: Hans Kjeldsen

Kærlighed, kurmageri og kannibalisme – parringsstrategier i edderkopper


Hanner må ofte konkurrere om hunnernes gunst for at få adgang til at befrugte hunners æg. Dermed opstår der avancerede adfærdstyper og strategier for at opnå en parring. Edderkoppen Pisaura mirabilis benytter bryllupsgaver og spiller død - måske for at nedsætte risikoen ved at parre sig med kannibalistiske hunner?

Tidspunkt: 15.30 i Eduard Biermann Auditoriet
Oplægsholder:
Trine Bilde

Begær og behag


Nydelse er fundamental for vores liv og på mange måder det, der gør livet værd at leve. Men hvordan opstår nydelse? Og hvad er nydelse i det hele taget? Vi har i de seneste år fået en langt større viden om, hvilke netværk i hjernen der er involveret i behag, og ikke mindst begær. Det kigger vi nærmere på gennem eksempler på livsnødvendige nydelser som mad og sex.

Tidspunkt: 14.30 i Merete Barker Auditoriet
Oplægsholder:
Kristine Rømer Thomsen

Kærlighedens signaler i hjernen


Hvad sker der i de øjeblikke, hvor hjernens neuronale netværk og dens kemi kortsluttes med vores følelser, og hjertets rytmer slår? Hjernens belønningssystemer fra urhjernen sættes i første gear, og kærligheden mellem to nyforelskede begynder. Hormonerne varmer det limbiske system op, belønningsstofferne i hjernen - dopamin, endorfiner og oxytocin - udløses, og lykke opstår.

Tidspunkt: 15.00 i Merete Barker Auditoriet
Oplægsholder: Jørgen Scheel-Krüger

Kærlighed i en antropologisk psykologis perspektiv


Et oplæg om, hvordan den antropologiske psykologi kan tilbyde en måde at forstå kærlighed på, som evner at rumme både det evolutionære, det kulturhistoriske, det livshistoriske, det neuropsykologiske og det eksistentielle.

Tidspunkt: 14.00 i Jeppe Vontillius Auditoriet
Oplægsholder:
Asger Neumann

Mars og Venus: vores naboplaneter


Tidligere var de kendt som guder (og sexsymboler). Men kom og hør lidt om, hvad vi nu ved om dem, hvad de betyder for os, og hør om livet, klimaet og rumprogrammet.

Tidspunkt: 17.15 i Jeppe Vontillius auditoriet
Oplægsholder:
Jonathan Merrison

Det handler om kærlighed - om sorg hos ældre efterladte


Tiden efter en ægtefælles død i alderdommen er svær for mange. De fleste sørger over tabet, men finder stille og roligt tilbage til et tilfredsstillende liv. En del går helt ned med flaget, og nogle dør endda kort tid efter ægtefællen. Og så er der ”de glade enker”, som efter tabet på en helt ny måde opdager, hvor godt det er at leve. Dette foredrag beskriver nogle af de reaktioner, man ofte ser hos ældre efterladte.

Tidspunkt: 13.15 i Jeppe Vontillius Auditoriet
Oplægsholder: Maja O'Connor

Sex, kærlighed og kirke - dengang og nu


Hvordan er det med kristendom, sex og kærlighed? Mens debatten raser om et muligt ritual for vielse af homoseksuelle, kan der være en pointe i at kigge på de tidligste kristne tekster. De taler også om sex og kærlighed, men ud fra helt andre forudsætninger end i dag. Foredraget er en rejse til et fjernt og fortidigt univers, der til sidst tager os tilbage til nutiden

Tidspunkt: 14.45 i Jeppe Vontillius Auditoriet
Oplægsholder: Anders Klostergaard Petersen

Palmernes sexliv - sex uden kærlighed


Om hed palmesex i regnskoven - med eller uden spanskrør.

Tidspunkt: 13.15 i Eduard Biermann Auditoriet
Oplægsholder: Anders Barfod

"Jeg ender sikkert med at blive gift og få et par børn"


Teenagere og unge voksne ser forelskelse og kærlighed som noget meget romantisk og følelsesladet – eller gør de? To  forskere fra Psykologisk Institut har spurgt børn og unge voksne om deres forestillinger om fremtiden. I foredraget fortælles der om, hvordan børn og unge forestiller sig kærligheden i deres liv. Det viste sig, at især børn og teenagere har et ret realistisk og pragmatisk syn på kærligheden.

Tidspunkt: 17.30 i Merete Barker Auditoriet
Oplægsholder: Annette Bohn
Se hjemmeside

Ecstasy - kemisk kærlighed?


Ecstasy er et illegalt syntetisk rusmiddel, der giver brugeren en oplevelse af energi, kærlighed og medfølelse, men som også er forbundet med en lang række problematikker. Retskemisk Afdeling belyser disse med foruroligende oplysninger om de mange forskellige stoffer, der er fundet i danske ecstasy-tabletter, og fortæller om risikoen ved brug og misbrug af ecstasy.

 

Tidspunkt: 17.00 i Eduard Biermann Auditoriet
Oplægsholder:
Kim Gosmer


Kærlighed til jobbet?


Vi lever mere og mere for vores arbejde. Investerer livsglæde, sundhed og en stor del af vores tid i det og har sværere og sværere ved at holde ferie uden planer og struktur. Hvorfor forholder det sig sådan? Har denne ændring konsekvenser for måden, hvorpå vi forstår meningen med vores tilværelse? Foredraget giver bud på et muligt svar, som udspringer af feltarbejde på to danske virksomheder og en ganske anden virkelighed, nemlig livet hos den fattige del af befolkningen i Nordøstbrasilien.

Tidspunkt: 16.15 i Merete Barker
Auditoriet
Oplægsholder: Anne Line Dalsgård

Mennesket og rusmidlerne: en evig kærlighedsaffære?


Menneskeheden og rusmidlernes historie er uadskillelig. Til alle tider og i alle samfund har man kendt til og anvendt sinds- og stemningsændrende substanser. Rusmidlernes historie handler ikke kun om brugen af disse, men også om, hvordan samfundets syn på rusen og de forskellige rusmidler samt den politiske regelsætning for brug har ændret sig over tid. På trods af nationale og internationale bestræbelser på at bekæmpe visse rusmidler (narkotika) fylder de mere end nogensinde før.


Tidspunkt: 16.00 i Merete Barker Auditoriet
Oplægsholder: Helle Vibeke Dahl


Hjemmeside Center for Rusmiddelforskning
Hjemmeside 
STOFs tidsskrift for misbrugsområdet

At give afkald på kærlighed: Cølibatets indførelse i den katolske kirke


Som bekendt skal den romersk-katolske kirkes præster leve i seksuel afholdenhed, cølibat. Men hvorfor egentlig det? Tvungent cølibat for alle præster blev først indført så sent i kirkens historie som 1139. Baggrunden var en religiøs reformbevægelse, der greb store dele af gejstligheden, og som kom til at sætte et varigt præg på pavestolens politik.


Tidspunkt: 15.30 i Per Kirkeby Auditoriet
Oplægsholder: Per Ingesman

Kemishow


Hvem tænker ikke kemi, når de hører ordet kærlighed? Kom og få inspiration til at peppe dit kærlighedsforhold op med hverdagskemi. Hvem vil ikke gerne vide, hvordan man slipper af med svigermor? Eller hvordan man får tændt et lys, der ikke bare går ud?


Tidspunkt: 13.30 og 17.15 i Per Kirkeby Auditoriet
Oplægsholder: Kemishow Aarhus/Anders

Kærlighed i operaen


Operaer handler næsten altid om kærlighed, og de varme følelser hjælpes på vej af musikkens forførende egenskaber. Men kærlighedens genstand kan undertiden vise sig at være temmelig usædvanlig: En tvillingesøster, en vandnymfe, et æsel eller tre appelsiner.


Tidspunkt: 13.00 i Merete Barker Auditoriet
Oplægsholder: Erling Kullberg

Kærlighed fra første klik


Robotsælen Paro bliver behandlet med omsorg og kærlighed af beboerne på plejehjemmet. Det kan bl.a. opleves i Phie Amboes film Mechanical Love. Kom og hør, hvordan robotsælen er konstrueret, hvordan robotter programmeres til at vise følelser, og hvordan robotter kan reagere på menneskers følelser.


Tidspunkt: 16.15 i Per Kirkeby Auditoriet
Oplægsholder: Ole Caprani