Program foyerområdet

I foyerområdet kan du møde forskere, opleve udstillinger og selv deltage i forskellige workshops og forsøg.

Fysikshow: Naturvidenskab i nyt lys

At formidle naturvidenskab på en sjov og anderledes måde er Fysikshows fineste opgave. Oplev på tæt hold underholdende fænomener fra naturen, som aktiverer din nysgerrighed.

Tidspunkt: kl. 13-17
Lokale: 00.034 (Projekthal)
Tovholder: Fysikshow Aarhus

Kemishow: Rør, lugt og smag fascinerende forskning!

Kemi er sjovt, kemi er spændende, og der er kemi overalt i vores dagligdag. Vil du prøve forsøg med ting fra hverdagen, se, hvordan en superleder kan testes, lugte til molekyler, der er hinandens spejlbilleder, eller har du lyst til at smage en skumfidus, der har været i flydende kvælstof, så kom forbi Kemishow til Forskningens Døgn!

Tidspunkt: kl. 13-17
Sted: Foyerområdet

Tovholder: Kemishow Aarhus

Pollentallet – hvad påvirker ellers allergikernes reaktion?

Cirka 1 million danskere lider af pollenallergi, og for dem er pollentallet vigtig information. Men vidste du, at der kan være store lokale forskelle i pollenkoncentrationen, og at mange andre faktorer end blot mængden af pollenkorn i luften kan påvirke allergikernes reaktion? Kom og se en pollenfælde, hør om, hvordan pollen måles, og hvad der ellers påvirker den allergiske reaktion.

Tidspunkt: kl. 13-17
Sted: Foyerområdet
Tovholder: Pia Viuf Ørby

Hvordan vælger man de bedste investeringsforeninger?

Der findes tusindvis af investeringsforeninger. Foreningerne kræver høje gebyrer for deres services, men kvaliteten af deres arbejde er vanskelig at evaluere. Vi har udviklet en metode til at evaluere investeringsforeningers performance og identificere foreninger, som vil præstere godt i fremtiden.

Tidspunkt: kl. 13-15
Sted: Foyerområdet
Tovholder: Niels Strange Grønborg 

Forskningsspil: kvantecomputere, menneskehjernen og kunstig intelligens

Kan man forske uden en lang uddannelse? Ja, det er netop formålet med det nye felt, Citizen Science, hvori almindelige mennesker kan bidrage til forskning i alt fra mikrobiologi og neurovidenskab til astronomi og kvantefysik ved at spille online computerspil. Vi mennesker er bedre end computere til at løse problemerne, og studiet af årsagen kan lære os mere om, hvad det vil sige at være menneskelig, og hvordan vi kan udvikle forbedret kunstig intelligens.

Tidspunkt: kl. 13-17
Sted: Foyerområdet
Tovholder: Jacob Friis Sherson

Mikrobernes planet

Mikrober har været på Jorden i mere end 4 milliarder år. Igennem denne lange periode har de haft afgørende betydning for planetens og organismernes funktion og udvikling. På sektion for mikrobiologi og Center for Geomikrobiologi studerer vi mikrobernes rolle i naturlige og menneskeskabte systemer. Dermed bidrager vi væsentligt til en forståelse of jordens økosystemer og en anvendelse af mikrober i miljøvenlige industrielle processer.

Tidspunkt: kl. 13-17
Sted: Foyerområdet

Tovholder: Kai Finster

Kend din forventede levetid

I denne poster session forklarer vi individers forventede levetid ud fra information omkring økonomiske karakteristika, herunder indkomst og formue. Vi forsøger også at beskrive relationer mellem levetid og egenskaber som køn, bopæl, civilstand og uddannelse. De forventede levetider og deres udvikling illustreres på tværs af socioøkonomiske grupper fra og med 1985 og aldrene 50 og op. Desuden forudsiger vi udviklingen i levetider frem til 2045 på tværs af socioøkonomiske skæl baseret på de nyeste modeller indenfor levetidsmodellering.

Tidspunkt: kl. 13-17
Sted: Foyerområdet
Tovholder: Carsten Paysen T. Rosenskjold
Relevante links:
http://www.macs.hw.ac.uk/~andrewc/papers/ajgc72.pdf

Aarhus University Library

Kom og hør om, hvordan Aarhus University Library kan hjælpe dig med at finde resultaterne af forskningen på Aarhus Universitet.

Tidspunkt: kl. 13-17
Sted: Foyerområdet
Tovholdere: Louise Kruse Fischmann, Kirsten Marianne Klausen og Tine Legarth Iversen
Yderligere info
: Læs folder

CON AMORE – a trip down memory lane

Center for selvbiografisk hukommelsesforskning – Center on Autobiographical Memory Research (CON AMORE) – har forberedt en fascinerende tur igennem fortidens erindringer. Vi vil guide deltagere igennem eksperimenter, demonstrationer og interaktive aktiviteter for at se på deres autobiografiske erindringer og projektioner ind i fremtiden. Turen vil starte i den tidlige barndom, gå igennem ungdommen og hele vejen til den ældre alder. Turen vil også undersøge, hvad der sker, når hukommelsen fejler.

Tidspunkt: kl. 13-17
Sted: Foyerområdet
Tovholdere: Alejandra Zaragoza Scherman, Adriana del Palacio González, Lynn Watson, Annette Bohn, Jonathan Koppel, Müge ÖzbekAdam Congleton, Trine Sonne, Niels Peter Nielsen og Dorthe Berntsen

Relevante links:
www.conamore.au.dk

Fascinerende forskning i hjernen og nervesystemet

Forskningscentret DANDRITE (The Danish Research Institute of Translational Neuroscience) forsker i hjernens og nervesystemets molekylære mekanismer, der ligger til grund for adfærd, sanser og bevidsthed. Vi vil demonstrere de stamceller, vi bruger i hjerneforskningen af sygdomme som Parkinson, og i den forbindelse formidle de nyeste hypoteser omkring forståelsen af Parkinson. Derudover vil der være fokus på, hvordan hjernens molekylære mekanismer skaber hukommelse!

Tidspunkt: kl. 13-17
Sted: Foyerområdet
Tovholdere: Mark Denham, Susanne Buchholdt, Sadegh Nabavi, Niels Andersen, Agnieszka Gawda, Nelson Ferreira, Louise Berkhoudt Lassen og Mikkel Dupont 

Relevante links:
www.dandrite.au.dk

www.dandrite.au.dk/jensen

www.dandrite.au.dk/denham

www.dandrite.au.dk/kvitsiani

www.dandrite.au.dk/nabavi

Drømmer du om at blive ingeniør?

På Aarhus Universitet kan du vælge mellem 21 ingeniøruddannelser. Du kan læse til diplomingeniør (3 ½ år) og derefter fortsætte på civilingeniørstudiet (+ 2 år). På vores vejledningsstand kan du møde de studerende og få en snak om indholdet i uddannelserne og hverdagen som ingeniørstuderende. Desuden står vores studievejleder klar til at hjælpe dig med de spørgsmål, du eventuelt har til ansøgning og optagelse. Du kan også besøge de åbne værksteder og laboratorier på Navitas og se, hvilke projekter forskere og studerende arbejder med.

Tidspunkt: kl. 13-17
Sted: Foyerområdet
Tovholder: Birgitte Viborg

På jagt efter Jordens søster

Vi kender mere end 2.000 exoplaneter, og vi finder mange flere. Er der så også liv? Unge astronomer er nu ved at finde de planeter, hvor der kan være liv. Biologerne er i fuld gang med at finde ud af, hvordan vi opdager fremmede livsformer. Få de gode historier, og prøv selv at styre Aarhus Universitets "planetjæger" SONG-teleskopet på Tenerife. Mød den nye satellit TESS og cubesat-minisatellitterne, og byg din egen satellitmodel.

Tidspunkt: kl. 13-17
Sted: Foyerområdet
Tovholdere: Planetjægerne fra Aarhus Universitet

Naturvidenskab for alle

Ungdommens Naturvidenskabelige Forening (UNF) vil stå klar med en masse fascinerende naturvidenskab for interesserede i alle aldre.

Tidspunkt: kl. 13-17
Sted: Foyerområdet
Tovholder: UNF Aarhus

Kom og hør om maskinmesteruddannelsen

Aarhus Maskinmesterskole uddanner fremtidens internationale tekniske ledere. Maskinmesteruddannelsen er en professionsbachelor, som omhandler ledelse af drift og vedligehold af tekniske anlæg og installationer. Cirka 80 procent af maskinmestrene får job i land, resten til søs eller offshore. Ledigheden blandt maskinmestre er blandt de laveste i Danmark. Cirka halvdelen af vores studerende kommer med en gymnasial baggrund.

Tidspunkt: kl. 13-17
Sted: Foyerområdet
Tovholder: Bjørn Viuf Christiansen 

Verdensmesterskab i "langt på literen"

Efter to års intensivt udviklingsarbejde stiller Aarhus Universitet nu op med en super økobil til Shell Eco-marathon, som løber af stablen i London i juni måned. Målet er at køre næsten 9.000 kilometer på det, der svarer til energien fra en enkelt liter benzin. Kom og følg produktionen af bilen, og få indblik i de enkelte optimeringers betydning for den færdige bil.

Tidspunkt: kl. 13-17
Sted: Foyerområdet
Tovholder: Team Shell Eco-marathon AU v/ingeniørstuderende

Folkeuniversitetet: Fascinerede forskning til folket

Viden er nøglen til at forstå vores verden. Folkeuniversitetet serverer den nyeste viden fra forskningens verden i øjenhøjde. Få stillet nysgerrigheden og appetitten til Vidensbrunch, tag med på historiske weekender på Sandbjerg Gods, eller få hjernen fyldt op til Århundredets Festival. Vores kerneprodukt er klassiske forelæsningsrækker, men vi sætter hele tiden forskningen i spil i nye rammer. Besøg Folkeuniversitetets stand til Forskningens Døgn og få det seneste program med hjem.

Tidspunkt: kl. 13-17
Sted: Foyerområdet

Tovholder: Folkeuniversitetet Aarhus