Program foyerområdet

I Stakladen kan du komme helt tæt på forskerne, se udstillinger og deltage i workshops og forsøg.


Sofistikerede magneter

Magneter findes overalt omkring os i dagligdagen. De bruges i elmotorer til at omdanne strøm til bevægelse og i vindmøller, hvor bevægelse bliver til strøm. Magneter kan også bruges til at gemme strøm. Forskningen inden for magneter har fokus på nanopartikler, fordi det giver nye muligheder for at forbedre de magnetiske materialer.

Tidspunkt: kl. 14-18
Tovholder: Mogens Christensen


Den smukke matematik 

Matematik er tal. Men vidste du, at matematik også er smukke billeder og figurer? Kom og besøg standen fra Center for Kvantegeometri af Modulirum (QGM), som er et grundforskningscenter ved Institut for Matematik på Aarhus Universitet. Med smukke billeder og glasskulpturer vil ph.d.-studerende vise, hvorfor matematik er andet end tal. Vi medbringer illustrationer af varieteter, som er eksempler på de modulirum, vi arbejder med ved QGM, og vi vil fortælle om vores forskning.

Tidspunkt: kl. 14-18
Tovholder: Mette Bjerre


That Thing You do

How do people decide how to interact with family, friends and strangers? Come find out how researchers study people’s behaviour using interactive games. Help out with AU research by taking part in a real study, get the chance to win a prize, and learn something about your own behaviour.

Tidspunkt: kl. 14-18
Tovholder: Jessica Barker


Hvordan renoverer vi holistisk?

For at imødekomme kravet om et CO2-neutralt samfund i 2050 skal 73 % af den eksisterende bygningsmasse renoveres. ReVALUE-projektet fokuserer på holistisk renovering med det formål at opnå merværdi, som kan retfærdiggøre omfattende energirenovering. På den måde kan vi øge mulighederne for at opnå en bæredygtig verden og livskvalitet.

Tidspunkt: kl. 14-18
Tovholdere: Charlotte Gabel, Stina Rask Jensen, Aliakbar Kamari og Hasse Højgaard Neve


Kunsten at folde DNA

DNA-origami er en metode, som anvendes til at "folde" DNA til mikroskopiske apparater. Forskere fra Aarhus Universitet har været med til at skabe utrolige DNA-strukturer og bidraget væsentligt til forskningen inden for anvendelse af DNA som et molekylært byggemateriale. Du kan se og føle 3D-printede modeller af de apparater, som i løbet af det seneste årti er blevet skabt her på Aarhus Universitet.

Tidspunkt: kl. 14-18
Tovholdere: Ebbe Sloth Andersen og Michael Truong-Giang Nguyen


The Fascinating Journey of RNA

In our cells, the information contained in our DNA is copied into RNA (RiboNucleic Acid) in order to produce the proteins that we need for cell function. The production of RNA is a journey with several stages. To ensure that each step is successful, the RNA goes through quality control checks. If the quality check is passed, the process proceeds to protein production. Come take this journey with us!

Time: 14-18
Co-ordinators: Marta Lloret Llinares, Mireille Melko and Maria Gockert


Fysikshow Aarhus

Oplev naturvidenskaben på en sjov og anderledes måde med Fysikshow. Se underholdende fænomener fra naturen tæt på, som aktiverer din nysgerrighed.
 
Tidspunkt: kl. 14-18
Tovholdere: Fysikshow Aarhus


Find forskningen

Kom og hør om, hvordan Aarhus University Library kan hjælpe dig med at finde resultaterne af forskningen på Aarhus Universitet.

Tidspunkt: kl. 14-18
Tovholdere: Gitte Gjøde, Tine Legarth Iversen og Helene Sognstrup
Yderligere info: library.au.dk


Fascinerende forskning i hjernen og nervesystemet

Forskningscentret DANDRITE (The Danish Research Institute of Translational Neuroscience) forsker i hjernens og nervesystemets molekylære mekanismer, der ligger til grund for adfærd, sanser og bevidsthed. Vi vil bl.a. demonstrere stamceller, vi bruger i hjerneforskningen af sygdomme som Parkinson, og formidle de nyeste hypoteser omkring forståelsen af sygdommen. Vi ser også nærmere på mekanismer bag udviklingen af Parkinson. Du kan desuden kigge på bananfluer i små flasker, fordi bananfluer bruges som modelorganisme for studier af hjernen og nervesystemet. Derudover vil vi vise små, fascinerende film af molekyler, der transporterer ioner og neurotransmittere i hjernen.

Tidspunkt: kl. 14-18
Tovholdere: Mark Denham, Poul Henning Jensen, Poul Nissen og Anne von Philipsborn


The Museum of Random Memory

What do you want to forget? What do you want to remember?
You are invited to re-think and re-experience memory-making through playfully creating, visualising and curating memories.

Time: 14-18
Co-ordinator: Annette Markham


Ungdommens Naturvidenskabelige Forening

Kom forbi Ungdommens Naturvidenskabelige Forenings (UNF) stand, leg med små forsøg og snak med UNF's frivillige. Du kan også høre om vores aktiviteter, som du kan deltage i hele året rundt.

Tidspunkt: kl. 14-18
Tovholdere:
UNF AARHUS