Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Program foyerområdet

I Stakladen kan du komme helt tæt på forskerne, se udstillinger og deltage i workshops og forsøg.


Fysikshow! 

Fysikshow elsker ild, eksplosioner og naturligvis fysik – tre ting, som heldigvis går rigtigt fint hånd i hånd! Fysikshow Aarhus består af fysik- og nanostuderende fra Aarhus Universitet, der som studiejob tager rundt på landets folkeskoler, gymnasier og meget andet for at demonstrere spektakulære fysikforsøg.

Tidspunkt: kl. 14-18
Tovholder: Fysikshow Aarhus


How does groundwater move and how can it transport contaminants to coastal areas? 

At this stand, you will discover how groundwater is stored underground and what makes it flow along different paths and at different speeds. You will learn about how the movement of groundwater can deliver contaminants to coastal areas and what kinds of impacts this has. You will also learn about the methods used to detect the flow of groundwater to fjords and estuaries in Denmark.

Time: 14-16
Co-ordinator: Carlos Duque


Jorden styres af mikroorganismer

Prokaryote mikroorganismer har levet på Jorden i mere end 4 milliarder år. Igennem denne lange periode har de haft afgørende betydning for planetens og livets udvikling. Vores forskning bidrager væsentligt til forståelsen af Jordens økosystemer og anvendelsen af mikroorganismer i miljøvenlige industrielle processer. 

Tidspunkt: kl. 14-18
Tovholder: Sektion for Mikrobiologi


Hvorfor tænker og handler vi, som vi gør?

Vores hverdag er fyldt med beslutninger og adfærd, og forskere forsøger at kortlægge systematiske mønstre i, hvordan vi tænker, og hvorfor vi handler, som vi gør. Hvorfor køber vi et bestemt produkt i supermarkedet? Hvordan påvirkes vores beslutninger af andre mennesker? Og hvad afslører vores krops signaler om os? I Cognition and Behavior Lab’s stand kan du møde forskerne bag eksperimenter om menneskers adfærd og tænkning, prøve at deltage i et eksperiment og høre om deres resultater. 

Tidspunkt: kl. 14-18
Tovholder: Cognition and Behavior Lab 
Relevante links:
http://bss.au.dk/cbl
https://www.facebook.com/Cobelab/
Instagram: #cobelab @cobelab_aarhus
Twitter: https://twitter.com/Cobelab


På rumtur med planetjægerne

Vi er tættere og tættere på at finde liv ude blandt stjernerne. Vi ved, at langt de fleste stjerner i Mælkevejen har exoplaneter kredsende om sig, og milliarder af dem ligger i den zone omkring stjernerne, hvor vand er flydende. Aarhus-astronomerne skal bruge NASAs nyopsendte satellit TESS og vores egen minisatellit Delphini-1 til at forfine eftersøgningen. I vores stand og ved en række speedforedrag i løbet af dagen fortæller vi, hvordan det går.

Tidspunkt: kl. 14-18
Tovholdere: Studerende og forskere fra Stellar Astrophysics Centre 


Hovedet i Havet

Spiseligt tang, glinsende sild og blåsorte hummere – alt sammen fantastiske organismer, som havet rummer. Projekt 'Hovedet i havet' fra Bioscience ved Aarhus Universitet giver dig en helt ny dimension af den fascinerende marine natur. Kom og få fingrene i mudderet, find mikroplast i en sild, zoom ind på havet, og mød Hovedet i Havets dygtige formidlere.

Tidspunkt: 14-18
Tovholdere: Formidlere fra 'Hovedet i Havet'


Fascinerende forskning i hjernen og nervesystemet

Kom og oplev hjerneforskning på helt tæt hold, når forskere ved forskningscentret DANDRITE  præsenterer et udpluk af deres fascinerende forskning i hjernens og nervesystemets molekylære mekanismer, som ligger til grund for vores adfærd, sanser og bevidsthed. Du kan bl.a. blive klogere på Parkinsons sygdom. Med animationer og billeder viser forskerne dig, hvad der sker i den menneskelige hjerne, når hjerneceller mister kontrollen over proteiner, og hvordan denne uorden kan sprede sig til raske hjerneceller. Du kan også få lov til at studere og lytte til bananfluer og lære om deres forskellige livsstadier –  alt sammen for at vise, hvordan de bruges som modelorganisme for at forstå hjernen og nervesystemet. 
 
Tidspunkt: kl. 14-18
Tovholdere: Gruppeleder Anne von Philipsborn (med lab) og professor Poul Henning Jensen (med lab)


Kronisk diarré som følge af kræftbehandling

Hvert år får ca. 3.000 danskere konstateret tyktarmskræft, og mere end 20.000 danskere lever med diagnosen eller har overlevet tyktarmskræft. Behandlingen er kirurgisk fjernelse af kræftknuden. Operationen kan dog udløse kronisk diarré i efterforløbet, der muligvis skyldes galdesyremalabsorption. Denne type diarré er et overset problem efter behandling for tyktarmskræft. Dette forskningsprojekt forsøger at forstå mekanismerne bag diarré efter tyktarmskræft, så vi i fremtiden kan tilbyde en bedre behandling.

Tidspunkt: kl. 14-18
Tovholdere: Jonathan Yde og Helene Mathilde Larsen
Relevante links:
http://interpret.au.dk/
https://doi.org/10.1007/s00384-018-2993-y
https://doi.org/10.3389/fnut.2016.00046


Kan spil vise forskellen mellem menneskelig og kunstig intelligens?   

Kunstig intelligens (AI) er et felt i rivende udvikling, og nogle fremtidsforskere spår, at AI inden for få årtier vil overhale den menneskelige intelligens og potentielt dermed overflødiggøre hele den menneskelige race. Andre hævder, at vi stadig er langt fra at forstå den menneskelige evne til at træffe hurtige, intuitive og ofte korrekte beslutninger baseret på lidt data. I vores projekt 'www.scienceathome.org' har mere end 250.000 mennesker bidraget til at løse problemer i alt fra kvantefysik til hjerneforskning og derved givet nye perspektiver på, hvordan den menneskelige hjerne fungerer, og hvordan næste generation af kunstig intelligens kunne se ud.

Tidspunkt: kl. 14-18
Tovholdere: ScienceAtHome team members
Relevante links:
www.scienceathome.org 
https://tedxaarhus.com/speakers/jacob-sherson/


Fascinerende forsøg ved UNF

Kom og lad dig fascinere af de mange forsøg på Ungdommens Naturvidenskabelige Forenings (UNF) stand. Falder en magnet f.eks. hurtigst igennem et kobberrør eller et plastikrør? Eller falder den lige hurtigt igennem begge? Hvad sker der, når man spiser kanelsukker og holder sig for næsen samtidig? UNF består af unge mennesker med mange forskellige faglige interesser, men alle med en fælles interesse for naturvidenskab.

Tidspunkt: 14-18
Tovholder: UNF Aarhus