Program auditorier

I auditorierne afløser det ene speedforedrag det næste hele eftermiddagen.

Skal vi erstatte kartoflerne med grøntsager?

Den kost, vi spiser, spiller en væsentlig rolle i forhold til forebyggelse af hjertesygdom. Ifølge de danske kostanbefalinger bør danskerne spise flere grøntsager! Det skal dog ske på bekostning af andre fødevarer, som er mindre gavnlige for helbredet. Men hvilke fødevarer skal grøntsagerne erstatte? Et godt bud er kartoflerne, som ofte spises ved det varme måltid sammen med kød og grøntsager.

Tidspunkt: kl. 13.15 og 14.30 i auditorium M2
Varighed: 10 min.
Oplægsholder: Mette Damborg Hansen
Relevante links: dipi.dk

Healthy, healthy barley

Barley is one of the healthiest food sources among cereals. Eating barley could decrease fat and cholesterol absorption and have a positive effect on gut microflora. Barley is a common staple food in some countries, but the flour of modern barley cultivars lacks the appropriate gluten content that
confer good bread-making qualities. The project is looking for cultivars with better physical properties which support the preferred breadcrumb structure and taste.

OBS: Foredraget foregår på engelsk

Tidspunkt: kl. 13.30 i auditorium M1
Varighed: 20 min.
Oplægsholder: Eva Vincze

Bonderøve og kogekoner. Historiebrug i senmoderne madkultur

DR’s programserier om ”Bonderøven” og Camilla Plums diverse madprogrammer har opnået stor popularitet de seneste seks år. De handler nemlig om ”det enkle liv” eller rettere ”det gode liv”. Bonderøven, alias Frank Ladegaard Erichsen, og Camilla Plum er to eksempler på samtidens historiebrugere. I form af deres gen(op)findelse af tradition og kulturarv formår de begge at tilføre autenticitet til hverdagen – ikke kun for sig selv, men også for seerne.

Tidspunkt: kl. 13.55 og 15.45 i auditorium M2
Varighed: 20 min.
Oplægsholder: Maria Kudsk Borghus

Tang – Seafood & Superfood

Tang har i årtusinder stået på menuen – især i Østen – og de senere år er brugen af tang i det danske køkken også kommet mere og mere i fokus. Men hvad er tang egentlig? Hvorfor skal vi spise det? Spiser vi det måske allerede uden at være klar over det? Og hvordan får man fat på det?

Tidspunkt: kl. 14.00 i auditorium U1
Varighed: 20 min.
Oplægsholder: Mette Møller Nielsen

Om bacon, biler og bytteforhold: Findes der en opskrift på eksportsucces?

Danmark er en lille og åben økonomi. En handelsnation, som skaber sin velstand ved at bytte sine varer og tjenester med omverdenen. Især fødevaresektoren har været et af de helt store eksporthits for Danmark, men der er ingen garanti for, at Danmarks eksportsucces fortsætter i fremtiden. Forskerne ved Tuborg Research Centre for Globalisation and Firms ved Aarhus Universitet har undersøgt, hvad der kendetegner succesfulde eksportvirksomheder. Og hvad der sikrer den livsvigtige opkobling af Danmarks økonomi til den globale markedsplads.

Tidspunkt: kl. 14.10 og 15.20 i auditorium M1
Varighed: 15 min.
Oplægsholder: Philipp Schröder
Relevante links: www.tgf.au.dk

Er fremtidens økologiforbruger en fodformet hippie?

Aarhus Universitet laver myndighedsbetjening for Fødevareministeriet. Et af disse forskningsbaserede projekter var en måling af danskernes holdning til mere økologi i de offentlige køkkener. Samtidig målte vi forbrugerens normer og værdier. Kom og hør om, hvem fremtidens økologiske forbrugere er, og hvordan de mener, økologien skal prioriteres i de forskellige køkkener.

Tidspunkt: kl. 14.40 i auditorium U1
Varighed: 20 min.
Oplægsholder: Trine Mørk

Der er mere i mælk – om forskning i mælkens proteiner

Få en smag på den nyeste forskning i mælkens muligheder, og hør om mælkeproteiner, der kan bruges i udviklingen af nye mejeri- og fødevareprodukter til behandling af fx livsstilssygdomme og infektioner eller i nye modermælkserstatninger.

Tidspunkt: kl. 14.45 i auditorium M1
Varighed: 20 min.
Oplægsholder: Esben Skipper Sørensen

Undervisning i mad og måltidspædagogik med DM i Hjemkundskab som forskningsfelt

Madkamp – DM i Hjemkundskab er etableret med målsætningen om, at børn skal blive bedre til køkkenhåndværket, og at hjemkundskabsfagets position i Danmark skal styrkes. Madkamp består af innovative lærerkurser, undervisningsforløb og en konkurrence i madens univers, hvor skoleelever kæmper om at blive Danmarks bedste hjemkundskabshold. Aarhus Universitet har tilknyttet et forskningsprojekt, som har til formål at fremskrive viden omkring, hvilket læringsudbytte skoleeleverne opnår af dette spændende projekt.

Tidspunkt: kl. 15.10 og 16.25 i auditorium M2
Varighed: 20 min.
Oplægsholder: Jacob Christensen
Relevante links: madkulturen.dk/servicemenu/projekter/madkamp-dm-i-hjemkundskab/

Food shopper of the future

How may shopping for food look like in the future? It is a fact that shoppers will be challenged from developments in food consumption, innovative packaging and labelling of food products, and technological innovations. This presentation will discuss how such emerging trends will shape the food retail environment of the future.

OBS: Foredraget foregår på engelsk

Tidspunkt: kl. 15.15 i auditorium U1
Varighed: 20 min.
Oplægsholder: Polymeros Chrysochou

Køn mad?

Vores forbrug af madvarer er stærkt knyttet til diskussioner af køn. Via billedanalyser demonstrerer to unge forskere i dette foredrag, hvordan kønsdebatter udspiller sig i moderne medier. Foredraget vil om muligt inddrage publikum som aktive deltagere.

Tidspunkt: kl. 16.00 og 16.35 i auditorium M1
Varighed: 20 min.
Oplægsholdere: Kasper Ostrowski og Stinne Gunder Strøm Krogager