Program foyerområdet

I foyerområdet kan du møde forskere, opleve udstillinger og selv deltage i forskellige workshops og forsøg.

Fysikshow

Fysikshow vil give en hands-on-demonstration af de fysiske principper og begreber, der kommer i spil i fremtidens teknologier.

Tidspunkt: kl. 13-17
Lokale: 00.034 (Projekthal)
Tovholder: Jacob Bjerre, Fysikshow Aarhus

Ungdommens Naturvidenskabelige Forening

Kom og oplev vores stand med spændende forsøg og formidling af naturvidenskab!

Tidspunkt: kl. 13-17
Tovholder: UNF Aarhus

Aarhus University Library – din genvej til viden

Kom og hør om, hvordan Aarhus University Library kan hjælpe dig med at finde resultaterne af forskningen på Aarhus Universitet. Se mere på library.au.dk

Tidspunkt: kl. 13-17
Sted: Foyerområdet
Tovholder: Janne Lytoft Simonsen
Relevante links: library.au.dk

Earth's Greatest Hits

Earth has performed many spectacular feats over the last 4.56 billion years to produce our home. In our exhibit, guests can touch some of the oldest, youngest and deepest rocks and learn how we use their stories to reveal Earth’s fascinating history. 

Tidspunkt: kl. 13-17
Sted: Foyerområdet
Tovholder: Lara O'Dwyer Brown

På rejse gennem Big Data

Er vi ved at drukne i data, eller står vi på kanten af en ny epoke med uanede muligheder for at opnå viden om verden og om os selv? Meningerne er delte, men én ting er sikker: Vi har brug for bedre at kunne navigere gennem de enorme og voksende mængder af information. Denne stand giver dig mulighed for at afprøve eksempler på, hvordan både kunsten og videnskaben arbejder med nye og eksperimenterende værktøjer til at håndtere og forstå "Big Data".

Tidspunkt: kl. 13-17
Sted: Foyerområdet
Tovholder: Thomas Bøgevald Bjørnsten

Smarte nanomagneter!

Magneter findes overalt omkring os i dagligdagen. De bruges i elmotorer til at omdanne strøm til bevægelse og i vindmøller, hvor bevægelse bliver til strøm. Faktisk bliver næsten halvdelen af alt produceret strøm brugt til at drive elektromotorer. Forskningen inden for magneter har fokus på nanopartikler, fordi det giver nye muligheder for at forbedre de magnetiske materialer uden brug af sjældne jordarter.

Tidspunkt: kl. 13-15
Sted: Foyerområdet

Tovholder: Mogens Christensen

Fremtidens forskning i hjernen og nervesystemet

Neuroforskningscentret DANDRITE (Danish Research Institute of Translational Neuroscience) byder på demonstrationer af stamceller til brug i hjerneforskningen af sygdommen Parkinson. Adfærdsstudier af bananfluer, der bruges som modelorganisme for studier af hjernen og nervesystemet, vil også blive fremvist.

Tidspunkt: kl. 13-17
Sted: Foyerområdet
Tovholdere: Anne von Philipsborn, Mark Denham og Duda Kvitsiani
Relevante links: www.dandrite.au.dk

Satellitter, droner og Big Data giver nye muligheder for forskning i natur og miljø

Jordens natur er under stærk forandring pga. menneskets aktiviteter, f.eks. klimaændringer, forurening og afskovning. Nye teknologier giver stigende muligheder for at registrere disse ændringer og forstå processerne bag. Det drejer sig i særdeleshed om udviklingen indenfor IT og Big Data samt sensorteknologier, der tillader satellit-, fly- eller drone-baseret opmåling af vegetation og økologiske processer i store områder. Derved forbedres samfundets muligheder for at udvikle politikker og forvaltningstiltag, der håndterer de store udfordringer, som klimaændringer m.m. bringer.

Tidspunkt: kl. 13-17
Sted: Foyerområdet
Tovholdere: Dennis Pedersen, Urs Treier, Samira Kolyaie og Henrik Thers
Relevante artikler:

http://www.au.dk/fileadmin/www.au.dk/forskning/Forskningens_doegn/alexander_RSE_2013.pdf

http://www.au.dk/fileadmin/www.au.dk/forskning/Forskningens_doegn/alexander_RSE_2014.pdf

http://www.au.dk/fileadmin/www.au.dk/forskning/Forskningens_doegn/Normand_S_-_2014_-_VillumAArsskrift_-_Arktisk_tundra_under_forandring.pdf

http://www.au.dk/fileadmin/www.au.dk/forskning/Forskningens_doegn/sandel_svenning_NatureComm_2013.pdf

http://www.au.dk/fileadmin/www.au.dk/forskning/Forskningens_doegn/Wilken_U_-_2014_-_Polarfronten_-_OEjne_i_himlen.pdf

 

Fremtidens energi og materialer

Fremtidens energi og materialer skal være uafhængig af kul, olie og gas. Det kræver nye landvindinger inden for vedvarende energi, energilagring og bedre udnyttelse af biomasser. Hør om udvalgte løsningsmuligheder baseret på biologiske og kemiske teknologier.

Tidspunkt: kl. 13-17
Sted: Foyerområdet
Tovholder: Lars D.M. OttosenHjælp os med at lave kvantecomputere og forstå den menneskelige hjerne

Citizen Science er et felt i rivende udvikling og har allerede bidraget med store forskningsfremskridt inden for så forskellige felter som mikrobiologi, neurovidenskab og astronomi. Kom og hør om Aarhus-projektet scienceathome.org, hvis første spil "Quantum Moves" sigter mod at hjælpe til udviklingen af en kvantecomputer. Spillet er over det sidste års tid blevet spillet mere end 400.000 gange, og analyser af spillerresultaterne demonstrerer klart, at spillerne er moderne computeralgoritmer klart overlegne. For at forstå, hvad der netop gør os mennesker så unikke, har vi lanceret spillet Quantum Minds.

Tidspunkt: kl. 13-17
Sted: Foyerområdet
Tovholder: Jacob Friis Sherson

Emplate: Information, når du har brug for det

Emplate er en formidlingsløsning, der gør brug af en ny teknologi kaldet iBeacons. iBeacons er små trådløse radiosendere, som gør det muligt at positionere f.eks. smartphones indendørs med centimeters præcision. Denne nye teknologi har åbnet for et utal af anvendelsesmuligheder, og Emplate-systemet bruges allerede på museer, i bilhuse og i hele byområder. Kreatørerne bag løsningen er fem ingeniør- og én it-studerende, og til Forskningens Døgn vil vi vise vores system frem, så de besøgende selv kan prøve mulighederne med iBeaons af.

Tidspunkt: kl. 13-17
Sted: Foyerområdet
Tovholder: Simon Staack
Relevante links:

www.emplate.it
www.facebook.com/video.php

Drømmer du om at blive ingeniør?

På Aarhus Universitet kan du vælge mellem 21 ingeniøruddannelser. Du kan læse til diplomingeniør (3 ½ år) og derefter fortsætte på civilingeniørstudiet (+ 2 år). På vores vejledningsstand kan du møde de studerende og få en snak om indholdet i uddannelserne og hverdagen som ingeniørstuderende. Desuden står vores studievejleder klar til at hjælpe dig med de spørgsmål, du eventuelt har til ansøgning og optagelse, og du kan gå med på en rundvisning på Navitas. 

Tidspunkt: kl. 13-17
Sted: Foyerområdet
Tovholder: Birgitte Viborg

Kom og hør om maskinmesteruddannelsen

Aarhus Maskinmesterskole uddanner fremtidens internationale tekniske ledere. Maskinmesteruddannelsen er en professionsbachelor, som omhandler ledelse af drift og vedligehold af tekniske anlæg og installationer. Cirka 80 procent af maskinmestrene får job i land, resten til søs eller offshore. Ledigheden blandt maskinmestre er blandt de laveste i Danmark. Cirka halvdelen af vores studerende kommer med en gymnasial baggrund.

Tidspunkt: kl. 13-17
Sted: Foyerområdet
Tovholder: Søren Skøtt Andreasen