Forskningsnyheder

Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter rykker til Aarhus. Foto: Colourbox.

12.09.2013 | Hovedområder, Uddannelse, Videnudveksling, Forskning, Alumner, Ekstern, Erhverv, Studerende, Presse, Ph.d.-studerende

Ministerium flytter til Aarhus

Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter flytter sine aktiviteter til Aarhus en uge i slutningen af september. Det giver universitetets studerende en særlig mulighed for at følge ministeriet indefra.

Aarhus Universitet er vært for kontaktpunkt i den danske node af ECML, der skal styrke indbyggernes sprogkompetencer. Foto: Anders Trærup

11.09.2013 | Arts, Fællesadministration, Aarhus BSS, Bevillinger, Forskning, Forskningspolitik, Uddannelse, Uddannelsespolitik , Sprog og kommunikation, Ekstern

Nyt tiltag skal gøre danskerne endnu bedre til sprog

Danskerne skal være bedre til fremmedsprog, og derfor melder Danmark sig nu ind i et stort europæisk sprogsamarbejde.

31.05.2013 | Forskning, Natur og teknologi, Forside au.dk lille

Forskere borer ned i ekstremernes verden under Østersøen

For første gang nogensinde udfører geologer og mikrobiologer videnskabelige dybdeboringer i Østersøens dynamiske undergrund. Forskerne vil undersøge tidens tegn i mudderet for at forstå de sidste 140.000 års voldsomme klimaændringer og mikroorganismernes liv i dybet.

30.05.2013 | Forside au.dk lille, Forskning

En kindhest til stjernemodellerne

En international forskergruppe kan nu bevise, at de computermodeller man indtil nu har brugt til at forklare stjerners livscyklus, næppe er korrekte. Nøglen til fundet er stoffet natrium, der kan bruges til at afsløre en stjernes livshistorie.

28.05.2013 | Forskning, Jordbrug og fødevarer, Forside au.dk lille

Hvor godt forstår danskerne kostrådene?

De fleste danskere kender de otte kostråd til en vis grad – men der er plads til forbedringer. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet, som kommer med forslag til, hvordan nye kostråd kan kommunikeres.

28.05.2013 | Priser, Forskning, Forside au.dk

Finanspioner i den absolutte verdenselite

To nære venner fra Grindsted Gymnasium betød en hel del for Torben Gustav Andersens valg af studie på Aarhus Universitet. De søgte sammen ind på matematik-økonomi, et lille studie, og fik alle cand.scient.oecon.-graden herfra nogle år senere, Torben G. Andersen i 1985.

28.05.2013 | Priser, Forskning, Forside au.dk

Forsker på dybt vand

Det er som at opdage et nyt kontinent på vores planet. Sådan beskriver professor Bo Barker Jørgensen selv den forskning, der har indbragt ham en position som pioner i udforskningen af havbunden og det liv, der udfolder sig i dybt nede i havets undergrund.

”Undergangsretorikken i klimadebatten har en stor symbolsk kraft. Men vi skal moderere den og gøre den mere konstruktiv, så der også kommer fokus på løsninger,” siger Esben Bjerggaard Nielsen.

03.05.2013 | Forskning, Arts, Forside au.dk

Skru ned for dommedag i klimadebatten

Dommedagsscenarier gennemsyrer klimadebatten og truer med at gøre os handlingslammede. Ph.d.-studerende i retorik Esben Bjerggaard Nielsen forsker i, hvordan vi kan gøre katastrofetænkningen mere konstruktiv. Foto: Anders Trærup/AU Kommunikation

02.05.2013 | Forskning, Studerende, Forside au.dk

AU-studerende var i finalen til ny-indstiftet innovationspris

De fem AU-studerende bag projektet WasteAware, der skal minimere madspildet i storkøkkener, håber, at det at være med i slutspillet om en stor innovationspris, vil gøre flere virksomheder opmærksomme på deres projekt.

30.04.2013 | Forskning, Forside au.dk

Fedme blandt unge mænd farligere end tidligere antaget

Unge mænd, der er svært overvægtige i starten af tyverne, har tre gange så stor risiko for at blive ramt af alvorlige sygdomme eller ligefrem at dø sammenlignet med normalvægtige. Ny forskning viser overraskende, at næsten halvdelen vil have fået hjerteanfald, blodpropper, diabetes eller have mistet livet, inden de fylder 55 år.

30.04.2013 | Forskning, Forside au.dk

Danske forskere rykker et skridt nærmere en hiv-kur

Håbet om at kunne udvikle en kur mod HIV stiger lige nu, hvor forsøg med 15 HIV-smittede på Aarhus Universitetshospital ser meget lovende ud.

25.04.2013 | Forskning, Forside au.dk

Nyt elektronisk redskab kan forbedre behandling af depression

Patient og læge kan fremover sammen følge symptomer på depression og angst via patientens pc, tablet eller smartphone. Pilotprojekt fra Aarhus-forskere er netop skudt i gang for at hjælpe lægen med at hjælpe patienten

22.04.2013 | Forskning, Disputatsforsvar, Forside au.dk

Vuggestuebørn har brug for voksenkontakt og planlagt hverdag

Der er brug for et kvalitetsløft af den pædagogiske praksis i vuggestuer. Det kræver mere struktur i børnenes hverdag, og det skal ske gennem en bedre organisering af det pædagogiske arbejde. Det viser en ny ph.d.-afhandling fra Aarhus Universitet.

19.04.2013 | Forskning, Forside au.dk

En god plante gøres endnu bedre

Forskere fra Aarhus Universitet har fundet en række måder, hvorpå man kan få endnu mere ud af den nyttige og pyntelige plante rød solhat.

19.04.2013 | Forskning, Forside au.dk

Forskere finder de mest jordlignende planeter til dato

Danske forskere fra Aarhus Universitet og Niels Bohr Instituttet har været med til at finde et planetsystem med to jordlignende planeter i den beboelige zone. Opdagelsen er gjort med NASA satellitten Kepler. Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift, Science.

Foto: Colourbox

18.04.2013 | Forskning, Arts, Forside au.dk

Nyt partnerskab skal styrke børns og unges læring

Et nyt partnerskab mellem Aarhus Kommune, VIA University College og Aarhus Universitet skal løfte børns og unges læring gennem teknologiske muligheder i pædagogikken.

15.04.2013 | Forskning, Forside au.dk

Sjælden bille fundet midt på en dansk mark

Løbebillen Stor Kamløber er kun fundet et par gange i Danmark i de sidste halvtreds år og er kategoriseret som forsvundet fra Danmark på den danske rødliste over truede arter. Stor var overraskelsen derfor, da forskere fra Aarhus Universitet opdagede en lokal bestand på en mark på Djursland.

12.04.2013 | Forskning, Forside au.dk

Computermodel kan sætte turbo på hjerteforskning

To studerende har udviklet den hidtil første computermodel af et grisehjerte, som i detaljer viser venstre hjertekammers interaktion med mitralklappen. Det kan bringe hjerteforskningen et stort skridt videre. For nu får forskere nye muligheder for frit at eksperimentere med virtuel hjertekirurgi og samtidig reducere antallet af kostbare dyreforsøg.

10.04.2013 | Forskning, Forelæsning / foredrag, Forside au.dk

Flot festforelæsning i forårssolen

Op mod 300 tilhørere mødte op for at hylde Søren K. Moestrup, da Novo Nordisk Fonden inviterede til festforelæsning med efterfølgende reception for ham i anledning af Novo Nordisk Prisen 2013.

05.04.2013 | Forskning, Kommende studerende, Forside au.dk

Studerende opdager dræbermetode til behandling af kræft

Et nyt laboratoriefund kan få betydning for den medicinske behandling af kræft. For første gang er det lykkedes at transportere antistof ind igennem cellemembranen, og det kan slå selv den mest sejlivede kræftform ihjel. Det er to civilingeniørstuderende, der har fundet frem til metoden, som kan vise sig at blive banebrydende.

Viser resultater 1 til 20 ud af 545

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste

Henvendelse om denne sides indhold: 
Revideret 11.04.2014