Erik A. Frandsen udfører stor udsmykningsopgave på Aarhus Universitet

Pressemeddelelser 2008

Ny Carlsbergfondet og Aarhus Universitet har valgt Erik A. Frandsen til en stor udsmykningsopgave, der gennemføres hen over det næste år i forbindelse med universitetets 80-års jubilæum 11. september.

Erik A. Frandsen er en af tidens mest markante og nyskabende kunstnere, der har stor spændvidde i sine værker. Opgaven på Aarhus Universitet er unik, fordi den giver plads til at samle usædvanligt mange af kunstnerens værker på ét sted.

Udsmykningen

Rammen for den store udsmykning er en nyistandsat bygning, der ligger i forlængelse af Studenternes Hus på hjørnet af Langelandsgade og Fredrik Nielsens Vej.

Til indgangspartiet – et højt, lyst rum – udføres et stort bronzerelief.

Til hallen, der ligger i forlængelse af indgangspartiet, er kunstneren i gang med en stor mosaik på ca. 5 x 3 meter.

Til den nyistandsatte, lyse gang, der fører ned til den store mødesal, udføres et større antal malerier og en mosaik.

Største enkeltprojekt er imidlertid endevæggen i mødesalen. Den beklædes med Erik A. Frandsens karakteristiske spejlblanke stål med fræsede motiver. Fra væg til væg, fra gulv til kip på den trekantede gavlvæg, der alene i kraft af sine dimensioner gør det færdige værk imponerende.

Værkerne udføres i løbet af det næste år, dels på to værksteder i Italien, dels på Erik A. Frandsens værksteder i Danmark.

Erik A. Frandsen har arbejdet med sine stålblomster og -rotunder i nogle år. De venetianske glasmosaikker med nutidige hverdagsmotiver er af nyere dato – og dog et materiale, som refererer direkte ned i kunsthistorien.

Dermed knytter glasmosaikken – og den samlede udsmykningsopgave – på smukkeste vis an til den tid, det sted og den sammenhæng, som udsmykningen har hjemme i.

Kunst på Aarhus Universitet

Aarhus Universitet har en lang tradition for at samarbejde med tidens mest markante kunstnere. Universitetet rummer en af byens største kunstsamlinger – meget er erhvervet i forbindelse med byggeprojekter – og på universitets gule vægge kan man blandt mange andre finde værker af Egill Jacobsen og Jens Birkemose. Senest har Per Kirkeby i 2001 udført det imposante loftsmaleri i Søauditorierne, men også vægmaleriet fra 1963 i Hornungstuen i Studenternes Hus påkalder sig opmærksomhed i denne sammenhæng.

Fremadrettet og afsøgende kunstner

Det meste af universitetets kunst er udlånt og skænket af fonde og privatpersoner. Kun få af værkerne er – som Frandsen-udsmykningen nu bliver det – udført til et bestemt sted på Aarhus Universitet.

Rektor på Aarhus Universitet, Lauritz B. Holm-Nielsen, ser frem til at følge udsmykningens tilblivelse:
– Vi er utroligt glade for at kunne tilbyde en så spændende og alsidig kunstner så meget plads, og vi er overbeviste om, at Aarhus Universitet får en unik og meget spændende helhed ud af det. Erik A. Frandsen er nyskabende, fremadrettet og søgende både i sit valg af motiv og materiale, og det trækker en klar linje mellem de værdier, han repræsenterer i sin kunst, og Aarhus Universitets forskning, innovation og udvikling, siger Lauritz B. Holm-Nielsen.

Den samlede udsmykningsopgave afsluttes i løbet af efteråret 2009.

Om Erik A. Frandsen

• Født 1957
  • Medstifter af Værkstedet Værst i 1981
  • Repræsenteret på bl.a. Statens Museum for Kunst, Louisiana Museum of Modern Art, ARoS Aarhus Kunstmuseum, Esbjerg Kunstmuseum og Horsens Kunstmuseum samt flere udenlandske museer.
  • Tildelt Eckersberg Medaillen
  • Senest aktuel på Ny Carlsberg Glyptotek i 2007 (The Real. Unnaturalism)
  • Aktuel i oktober 2008 med en retrospektiv udstilling på ARoS Aarhus Kunstmuseum.

Rundvisning

Større grupper kan efter aftale blive vist rundt på Aarhus Universitet. Kontakt Informationskontoret på tlf. 8942 2340.

For yderligere information:

Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen, 8942 1141.

8. september 2008
Anders Correll