Ti EliteForsk-priser til Aarhus Universitet

Pressemeddelelser 2009

Fra venstre bagerst: Nina Smith, Peter Teglberg Madsen, Ludvig Paul Muren, Kasper Jahn, Asbjørn Steglich-Petersen, Bjørk Hammer, Claus Olesen, Ebbe Briggs Bødtjer. Forreste række: Majken Pagter, Anne-Marie Lund Winther, Helge Sander. Ikke til stede: Anne Ersbak Bang Nielsen På konferencen EliteForsk den 29. januar uddelte videnskabsminister Helge Sander sammen med Kronprinsesse Mary en række EliteForsk-priser inden for tre forskellige kategorier. Ti af priserne gik til forskere og ph.d.-studerende fra Aarhus Universitet. EliteForsk-priserne gives hvert år til fremragende yngre forskere under 45 år og i international særklasse, og som på ekstraordinær vis bidrager til at styrke dansk forskning.

Priserne blev overrakt på Glyptoteket i København og glæder naturligvis ledelsen på Aarhus Uiversitet.

Det er rigtigt godt, at Aarhus Universitet igen i år klarer sig så godt i denne konkurrence. Ikke blot bliver fysikeren Bjørk Hammer hædret med den flotte EliteForsk-pris for sin store indsats inden for nano-forskning på Aarhus Universitet, men også de yngre forskere får her et solidt og velfortjent skulderklap, siger prorektor Nina Smith.

Lektor Bjørk Hammer, der både er ansat på Aarhus Universitets Interdisciplinary Nanoscience Center og på Institut for Fysik og Astronomi, er utrolig glad for prisen og hæderen. Beløbet er på 1,1 millioner kroner, hvoraf han personligt får de 200.000 kroner. Forskningspengene skal bruges til et sats, fortæller nanoforskeren, der til daglig beskæftiger sig med modellering af de fysisk-kemiske egenskaber af materialers overflader. Der er tale om grundforskning, så resultaterne er primært til opbygningen af en større forståelse inden for det forskningsfelt, hvor Bjørk Hammer er én af verdens førende teoretikere.

– Denne pris gør det muligt at satse endnu hårdere. Jeg regner med at ansætte en postdoc, der bl.a. skal undersøge, om grafikkortene i computere kan udvikles til at blive endnu bedre til at foretage kvantemekaniske udregninger. Det er et projekt, hvor vi bl.a. vil samarbejde med Alexandra Instituttet, fortæller Bjørk Hammer.

Hvad angår den personlige pris, skal den bl.a. gå de. til en rundtur i Kina – herunder for at observere solformørkelsen i juli måned.

I alt blev 45 dygtige forskere fra hele landet hædret med 12 mio. kr. fordelt på en række forskellige priser.

Ud over den store EliteForsk-pris til Bjørk Hammer blev der uddelt ni andre priser til Aarhus Universitet:

EliteForsk-rejsestipendier
på 250.000 kr. for meget talentfulde unge ph.d.-studerende fik:
Ph.d.-studerende, MD Ebbe Briggs Bødtkjer, 25 år
Ph.d.-studerende, BSc i nanoteknologi, Kasper Jahn, 25 år
Ph.d.-studerende, cand.scient. i fysik, Anne Ersbak Bang Nielsen, 26 år

Det Frie Forskningsråds Ung Eliteforskerpris
på 200.000 kr. til de mest talentfulde unge forskere gik bl.a. til:
Postdoc, ph.d. Asbjørn Steglich-Petersen, 32 år
Lektor, ph.d. Peter Teglberg Madsen, 33 år
Ph.d., cand.scient. Claus Olesen, 34 år
Postdoc, ph.d. Majken Pagter, 31 år
Postdoc, ph.d. Anne-Marie Lund Winther, 29 år

Lektor, ph.d. Ludvig Paul Muren, 35 år

EliteForsk-priserne bliver uddelt en gang om året for at belønne og synliggøre den indsats, som nogle af Danmarks dygtigste forskere yder.

Læs mere på: www.eliteforsk.dk

Pressechef Anders Correl, mobil 2899 2235