Det svenske valg: Farligt at gå imod konsensus

Pressemeddelelser 2010

Danskerne har en pointe, når de anklager Sverige for ikke at have et demokratisk valg, mener svensk lektor ved Aarhus Universitet. Det er nemlig forbundet med stor fare at gå imod den svenske tradition for konsensus – og det er lige præcis hvad det nationalistiske parti Sverigedemokraterna gør.

Det omdiskuterede, nationalistiske parti, Sverigedemokraterna bliver spået en fordobling af stemmetallet, når svenskerne går til valg på søndag.

Fra 3 procent af stemmerne ved Riksdagsvalget i 2006 til helt op imod 6-7 procent denne gang.

Og det betyder ifølge Henrik Johnsson, svensk lektor ved Nordisk Institut ved Aarhus Universitet, at Sverige nu følger den udvikling, man har set i alle andre europæiske lande, nemlig at de stærkt nationalistiske partier bliver repræsenteret i den folkevalgte forsamling og derved kan få indflydelse på landspolitikken.

– I Sverige har vi en stærk tradition for konsensus og en del af den konsensus går ud på, at vi opfatter os selv som tolerante og fordomsfrie. Det selvbillede går Sverigedemokraterna imod med deres massive fokus på flygtninge- og indvandrerpolitikken, og det er meget farligt i Sverige, siger Henrik Johnsson.

– Partiets møder bliver saboteret, politiet giver op overfor uromagerne, og partiets medlemmer risikerer også personlige overgreb, fortæller han.

Det seneste eksempel på overgreb mod et medlem af Sverigedemokraterna foregik  i Malmø i sidste uge, hvor partiet blev forstyrret ved sit møde, og politiet opfordrede mødedeltagerne til at gå hvert til sit. Da det ene medlem vendte hjem, blev han passet op af to venstreekstremister, der tog ham med ind i lejligheden og skar et hagekors i panden på ham med en kniv.

– Selvfølgelig tager de andre partier afstand fra den slags overgreb mod Sverigedemokraterna, men det sker jo – og vi har ikke den store debat om det, og det burde vi, hvis vi vil kalde os et demokratisk land, mener Henrik Johnsson.

Frygt for danske tilstande

For Henrik Johnsson har det været spændende at følge debatten om det svenske valg – set fra både en dansk og en svensk synsvinkel.

– Det slår mig, at begge lande diskuterer forbi hinanden. Mens danskerne sætter spørgsmålstegn ved det demokratiske aspekt, fokuserer svenskerne i stedet for på, at Danmark er blevet mere fremmedfjendsk, og at Dansk Folkeparti får større og større indflydelse. Og det er selvfølgelig skrækscenariet for svenskerne i forhold til Sverigedemokraterna, siger han.

Begge debatter er ifølge Henrik Johnsson spændende og relevante, og han synes, det er ærgerligt, at diskussionen udebliver. For begge lande.