Tycho Brahes kiste er intakt

Pressemeddelelser 2010

Foto: Jacob C. Ravn, Aarhus Universitet

Det ser ud til, at Tycho Brahes tinkiste er velbevaret. Det var, hvad forskningsleder, lektor Jens Vellev fra Aarhus Universitet kunne konstatere, da der kl. 13 mandag 15.november blev sænket et kikkert-kamera ned i gravkrypten i Týnkirken i Prag.

På en fjernsynsmonitor fulgte Jens Vellev på tætteste hold billederne fra den dybe krypt under gulvet, hvor der blev panoreret rundt på dele af Tycho Brahes kiste, kryptens hvælvede loft og store træstykker af det, der formodes at være låget til Tycho Brahes kones kiste af fyrretræ.

- Tycho Brahes kiste ser ud til at være meget mere velbevaret, end man kunne have frygtet. Den kunne være faldet sammen, og der kunne være faldet sten ned på den, men den så helt intakt ud, fortæller Jens Vellev, mens arbejdet fortsætter i Týnkirken.

Konens kiste er til gengæld faldet sammen. Og det er uvist, om man evt. kan udtage få, udvalgte dele af hendes fysiske rester.

Åbningen af graven er kommet til at tage længere tid, end forskningslederen på forhånd, i bedste fald, havde håbet på. Efter at man klokken ti mandag formiddag fjernede den store gravsten af mørkegrå granit, har håndværkere arbejdet intenst på at nå igennem til de to kister, der ligger i den cirka halvanden meter dybe krypt. Og arbejdet skrider langsomt fremad. Det nedsænkede kamera gav det første direkte indtryk af tilstanden i krypten.

Arbejdet med at åbne Tycho Brahes grav i Týnkirken fortsætter formentlig resten af eftermiddagen. Håbet er stadig at få kisten op i dag.

Formiddagens begivenhed blev fulgt af ca. 80 journalister fra bl.a. Danmark, Tjekkiet, USA, Frankrig og Tyskland, ligesom der fortsat er stor bevågenhed om det forskningsprojekt, der nu for alvor er i gang.

Af Marie Louise Gammelgaard, Aarhus Universitet