Vi glemmer moralen i kampen mod doping

Pressemeddelelser 2010

Tour-tid er næsten med garanti også doping-tid. Over mange af feltets ryttere svæver mistanken om, at de er dopede, og hvert år bliver ryttere sendt hjem, fordi de efter en etape er testet positive.

– Rytternes moral i forhold til doping er ofte i fokus, men vi glemmer, at gennem de sidste 10 år har der udviklet sig en gigantisk forretning med at bekæmpe doping, siger adjunkt Ask Vest Christensen, der forsker i doping på Institut for Idræt ved Aarhus Universitet.

Tavshedens lov
– Antidoping er blevet en krig, der ikke må tabes. Men de moralske dimensioner i den krig får alt for lidt opmærksomhed, siger dopingforskeren.

Han peger på, at der er store mangler i pedalatleternes og andre atleters retssikkerhed, bl.a. fordi de skal bevise deres uskyld, hvis de bliver dopinganklaget. Desuden er det både et mangelfuldt og ikke-transparent grundlag, laboratorierne laver deres test på.

– Men hvis du kritiserer det system, er det lige før du bliver anklaget for at gå ind for doping. Den ”Tavshedens lov” om dopingbrug, som herskede blandt cykelrytterne i 1990’erne ser på den måde ud til at være tilbage i en version 2.0 i forhold til antidopingmyndighederne, mener Ask Vest Christensen.

Tvivlsom succesrate
Ser man på alle de atleter, der bliver taget for doping, så viser undersøgelser, at der i op i mod halvdelen af de positive prøver er tale om uvirksomme præparater. Typisk er det enten astmainhalatorer eller cannabis.

Det er muligt at spore den type stoffer selv i meget små doser af, så de kan testes længe efter, at de er indtaget. Så når de bliver fundet i forbindelse med en konkurrence, er det ret beset en falsk positiv test, mener Ask Vest Christensen.

– Alligevel bliver atleten dømt, fordi der er omvendt bevisbyrde. Og så skal vi ikke glemme at en positiv test tæller med, når antidopingmyndighederne skal opgøre succesen for  deres arbejde. Anti-doping er blevet big business og de lever bl.a. af at kunne vise, at de fanger snyderne, siger Ask Vest Christensen.

Mest astmamedicin
Langt de fleste, der bliver taget for doping inden for cykelsporten, har taget astmamedicin, mens der i følge dopingforskeren ikke er mange, der bliver taget for potente stoffer som epo, væksthormoner eller bloddoping.

– Det er ikke verdens nyeste præparater. Faktisk har man kendt bloddoping siden 1972, men endnu findes der ingen test for den, siger Ask Vest Christensen.