9.132 gymnasieelever får en smagsprøve på livet som studerende

De videregående uddannelsesinstitutioner i Danmark slår fra på onsdag dørene op til tre dages praktikophold, nogle steder kaldet brobygning, for unge på deres sidste år af deres gymnasiale uddannelse, erhvervsuddannede eller unge som allerede er blevet studenter.

27.10.2010 | AU Kommunikation

Elever i Studiepraktik på Aarhus Universitet som studerende i Biologi var sidste år på ekskursion med forskningsskibet Tyra.

Elever i Studiepraktik på Aarhus Universitet som studerende i Kemi i fuld gang med laboratorieøvelser. Billedet er af praktikanter fra 2009.

De mange unge kan blive klogere på deres fremtidige uddannelsesvalg, idet praktikken kan være en øjenåbner før de unge tager valget om hvilken uddannelse de senere søger ind på.

De 9.132 unge er i praktik på 495 uddannelser – lige fra maskinmester i Frederikshavn, serviceøkonom i Randers, byggetekniker i Esbjerg, audiologi i Odense, lærer i Vordingborg og veterinærmedicin i København.

Sikrere studievalg

Der er flere grunde til at de videregående uddannelser tilbyder praktikmuligheden. Dels hjælper det de unge med at få indsigt i, hvordan det er at være studerende. De får lov til at snuse til det faglige indhold, finde ud af hvad det vil sige at sidde til en forelæsning som man ofte gør på et universitet med hundredvis af andre studerende eller høre om hvordan man forener praksis og teori på en udannelse som pædagog eller finansøkonom – og ikke mindst kan de få indsigt i hvordan en studerende får et studieliv til at hænge sammen på en SU, når man ikke længere bor hjemme. Alt dette giver bedre mulighed for de unge bliver afklaret og dermed mere sikre i deres studievalg.

Derudover er også store fordele for de videregående uddannelser:
– Vi håber på, at det på sigt kan betyde et mindre frafald på uddannelserne, hvis de studerende har haft en mulighed for at prøve uddannelsen af, siger Jens Holbech, kommunikationschef på Det Naturvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet.

– Praktikanternes evalueringer fra sidste år viser at de har får stort udbytte af at prøve at være studerende i tre dage. De spørger fx de førsteårsstuderende om ”Hvor svært er det når lærebøgerne er på engelsk?”, ”Hvordan er det at bo på et kollegieværelse?”, ”Hvordan oplevede du den første tid – var du Palle-alene-i-Verden?”, ”Er der et godt fællesskab?” og ”Hvor dygtig skal man være for at kunne klare sig på studierne?”

På de videregående uddannelser står både studerende, vejledere og undervisere klar til at udvide de unges horisonter. Mange af uddannelsesstederne inviterer også praktikanterne til at deltage i det uformelle studieliv, hvor de kan opleve byernes studenterhuse, uddannelsernes fredagsbarer og enkelte steder arrangeres der fællesspisning om aftenen.

Bedre samarbejde mellem landets videregående uddannelsesinstitutioner får flere til at søge om at komme i studiepraktik.

Brobygning/studiepraktik har eksisteret i en del år. Men det var første gang sidste år, at de videregående uddannelsesinstitutioner i hele Danmark valgte at gå sammen i et samarbejde. Dette samarbejde er forsat og blevet endnu større i år og resulterer i at ansøgerne får bedre overblik over hvilke uddannelser de kan komme i praktik i.

Martin Rovs Hansen, leder af Studievalg Nordjylland, der koordinerer brobygningen i den landsdel udtaler:
– Vi kan se, at der er større interesse for brobygningen. På landsplan er der 17 % flere i forhold til sidste år, som skal prøve livet af som studerende.

Det skyldes blandt andet at flere uddannelser er kommet med i samarbejdet, men også den store opbakning fra landets gymnasier er med til at øge antallet af praktikanter.

De unge oplever ulige vilkår for transport og logi

Til trods for det gode samarbejde på landsplan er der dog en enkelt sten i skoen. Der er ulige vilkår for de unge som bor i en uddannelsesby og dem der bor langt fra. Koordinatorerne hører fra en del unge som gerne vil i praktik i en anden del af Danmark end hvor de bor, at det er en reelt økonomisk hindring for dem med udgifter til både transport og logi.

Af denne grund har nogle uddannelser tilbudt elever langvejs fra transport og enkelte steder kan praktikanterne medbringe sovepose og overnatte i undervisningslokalerne i de tre dage praktikken varer.

– Det kunne være dejligt, hvis alle havde mulighed for at få økonomisk opbakning til transporten og logi, siger Martin Rovs Hansen, Studievalg Nordjylland. Han påpeger, at det på sigt måske ville øge mobiliteten, når de unge skal vælge uddannelse. Hvis praktikanterne oplever, at studielivet byder på mere end blot det at læse, så kunne det tænkes, at de i deres uddannelsesvalg også blev mere mobile.

FAKTA:

I alt tager 9.132 unge i brobygning/studiepraktik i hele Danmark. Hovedparten af praktikforløbene løber over tre dage og foregår i uge 43, mens enkelte uddannelser afholder praktikken i uge 46.
495 uddannelser er med i samarbejdet. Se www.e-pages.dk/aarhusuniversitet/118/

Brobygning eller studiepraktik?
Kært barn har mange navne. I Nordjylland og Syddanmark kalder man det brobygning – I Midtjylland og på Sjælland går det under navnet studiepraktik – men det handler om det samme: At prøve hvad det vil sige at være studerende på en videregående uddannelse i Danmark.

Yderligere info

Hvis pressen er interesseret i at lave en uddybende historie om studiepraktik, så kontakt os gerne. Vi kan bl.a. hjælpe med at finde frem til praktikanter, der skal i studiepraktik/brobygning.

For mere information om brobygning/studiepraktik i Danmark kontakt:

• Studiepraktikkoordinator for uddannelserne i Midtjylland og på Sjælland: Karen Lintner, tlf. 2778 2848
  • Brobygningskoordinator for uddannelserne i Nordjylland: Martin Rovs Hansen, tlf. 9940 3900
  • Brobygningskoordinator for uddannelserne i Syddanmark: Stine Pilsmark Kaldahl, tlf. 3071 5918
Videnudveksling, Kommende studerende, Nyheder