Årets æresalumne 2011: Lene Vestergaard Hau

Det lykkedes Lene Vestergaard Hau at bremse lyspartikler – og senere at standse dem helt. Men langsomme hastigheder er ikke kendetegnende for hendes forskerkarriere, som har været i fuld fart, siden hun i 1991 fik en ph.d.-grad i faststoffysik.

09.09.2011 | AU Kommunikation

Foto: Lars Kruse/AU Kommunikation

I dag – tyve år senere – er hun højt respekteret i den internationale forskningsverden, modtager af adskillige hædersbevisninger og leder af sit eget laboratorium på Harvard University. Og nu vender hun for en stund tilbage til Aarhus Universitet for at tage imod titlen som æresalumne 2011 på Aarhus Universitet.

Hun slutter sig dermed til de tre hidtidige æresalumner på Aarhus Universitet: HKH Kronprins Frederik, tidl. statsminister Anders Fogh Rasmussen og adm. direktør hos Mærsk, Nils Smedegaard Andersen.

Udfordrer kvantefysikkens grænser

Det var som ph.d.-studerende på Aarhus Universitet, at Lene Vestergaard Hau i sin tid fik øjnene op for de kolde atomer, der senere skulle gøre hende verdenskendt som kvinden, der stoppede lyset. Her tilbragte hun en weekend fordybet i institutbibliotekets bøger og læste bl.a. om, hvordan man ved at beskyde atomer med laserlys kan gøre det muligt at køle dem ned og få dem til at opføre sig helt anderledes end normalt.

Hun besluttede sig på stedet for at arbejde videre med nedkølingen af atomer, og det førte hende videre til Harvard, hvor hun sammen med sit forskerteam ikke alene formåede at bremse og sidenhen standse lyset; det lykkedes også at omdanne lyset til stofform, flytte det til et andet sted, og derefter lave det om til lys igen.

Lene Vestergaard Haus forskning er bl.a. finansieret af NASA og det amerikanske flyvevåben, og eksperimenterne kan få stor betydning i f.eks. udviklingen af superhurtige kvantecomputere.

Lang meritliste

Lene Vestergaard Hau har også tidligere modtaget stor hæder på Aarhus Universitet, idet hun i 2008 modtog Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris. Men derudover tæller hendes meritliste en lang række danske og internationale æresbevisninger. I 2001 modtog hun både et af de eftertragtede MacArthur Grants og Ole Rømer Medaljen, hun har vundet den prestigefyldte Ledlie Prize på Harvard University, og i 2010 blev hun udnævnt som Verdensdansker af organisationen Danes Worldwide.

Lene Vestergaard Hau er født i 1959 og er i dag Mallinckrodt Professor of Physics and Applied Physics på Harvard, hvor hun står i spidsen for det såkaldte Hau Lab.

Se Lene Vestergaard Haus takketale

Andre priser og udnævnelser ved Årsfesten 2011

Fire internationale æresdoktorer

Navne , Priser, Nyt fra ledelsen, Science and Technology, Forside