Aarhus Universitet får to nye Niels Bohr professorater

18.06.2012

Danmarks Grundforskningsfond har netop afsluttet behandlingen af ansøgningerne til Niels Bohr programmet  og har nu inviteret til kontraktforhandlinger om i alt seks Niels Bohr-professorater – heraf går to til Aarhus Universitet. Foto: Lars Kruse/AU Kommunikation

Danmarks Grundforskningsfond har netop afsluttet behandlingen af ansøgningerne til Niels Bohr programmet og har nu inviteret til kontraktforhandlinger om i alt seks Niels Bohr-professorater – heraf går to til Aarhus Universitet. Foto: Lars Kruse/AU Kommunikation

I forsøget på at tiltrække internationale forskningskapaciteter til danske universiteter, har Danmarks Grundforskningsfond skabt Niels Bohr programmet, som bevilger penge til, at universiteterne kan rekruttere fremragende udenlandske forskere til et institut og et konkret forskningsprojekt. Der er i denne runde afsat 165 mio. kr. som er fordelt på seks professorater. Aarhus Universitet har fået to.

Det drejer sig om professor i geologi Charles E. Lesher og professor i antropologi Anna Lowenhaupt Tsing, begge fra University of California, USA.

Interdisciplinært forskningsprojekt om menneskets naturkraft

Anna Lowenhaupt Tsing vil blive tilknyttet Institut for Kultur og Samfund i en periode på fem år. Her vil hun samarbejde med AU-forskere fra blandt andet bioscience, psykologi og antropologi på projektet ”Living in the Anthropocene: Discovering the potential of unintentional design on anthropogenic landscapes”.

Projektet skal beskrive det, geologer er begyndt at kalde 'den antropocene tidsalder', som er karakteriseret ved, at mennesket er blevet 'en naturkraft': at menneskelig aktivitet er blevet den drivende kraft i de afgørende miljømæssige, klimatiske og økosystemiske forandringer, som vi oplever i dag.

Geoscience’s første Niels Bohr professorat

Charles E. Lesher vil ligeledes blive ansat i et 5-års professorat på Institut for Geoscience, hvor han sammen med en række forskere fra instituttet skal forske i petrologi og Jordens materialeflux med fokus på undersøgelse af vulkanske bjergarter fra Grønland og Nordatlanten (inklusive askelag i Danmark, bl.a. de verdensberømte askelag på Fur).

Der er afsat 28 mio. kr. til projektet, og der er tale om et mindre center, hvor der også er afsat lønmidler til en laboratorieleder, postdocs, ph.d.-studerende, gæsteprofessorer samt indkøb og etablering af bl.a. et massespektrometer.

Det er første gang, at Niels Bohr-professoratet går til Geoscience, og de kommende kolleger regner med, at Charles E. Leshers ansættelse, som er 60 % i Århus og de resterende 40 % i Californien, vil give et kæmpe boost for gruppen, der arbejder med den dybe jords processer.

Nye netværksmuligheder

Udover tilknytningen af to nye stærke forskningskapaciteter, kan AU desuden bruge professoraterne til at opbygge et forskningsnetværk med de to amerikanske universiteter, og mulighed for at skabe nye tvær-institutionelle forskningsprojekter.

- De to nye Niels Bohr professorater er resultatet af en stærk international forskningsindsats. Det giver helt sikkert et stort løft for de forskergrupper, der er hjemsted for professorerne, men bidrager også til at sætte en høj standard for forskningen ved Aarhus Universitet. Kun gennem tilknytning af de allerbedste og ved at placere universitetet centralt i det globale forskningsnetværk kan vi fortsætte den gode udvikling, universitetet er inde i. Vi har store forventninger til samarbejdet med Anna Tsing og Charles Lesher, og kvitterer for Grundforskningsfondens tillid, udtaler rektor Lauritz B. Holm-Nielsen.

Aarhus Universitet har tidligere haft Professor Nicolai Reshetikhin, Professor Christopher Frith og Dale T. Mortensen tilknyttet under lignende professorat fra 2006-2011. Sidstnævnte modtog blandt andet Nobelprisen i økonomi i 2010, og har fortsat sin tilknytning til Aarhus Universitet, som har været uafbrudt siden starten af 1980.

Navne , Forside au.dk