Antropologer har en lang tradition for film

Film kommer i dybden med andre menneskers livsverden, siger prisvindende AU-antropolog.

07.07.2011 | Helge Hollsen

Ved kulturfestivalen på øen Baluan blev der også kåret en "Miss Culture". Foto fra filmen: Christian Suhr.

Ved kulturfestivalen på øen Baluan blev der også kåret en "Miss Culture". Foto fra filmen: Christian Suhr.

Med  filmen “Unity through Culture" skriver de to Aarhus-antropologer Christian Suhr, der er ph.d.-studerende, og professor Ton Otto sig ind i en lang international tradition for etnografisk film.

– Det er en nørdet "akademisk" form for dokumentarfilm, der nægter at gå på kompromis med kompleksitet og dybde i skildringen af andre menneskers livsverdener, lyder Christian Suhrs karakteristik af genren.

Film og foto og har været en fast del af det etnografiske værktøjssæt, siden de første antropologer drog ud på ekspeditioner i slutningen af 1800-tallet. Dengang brugte de først og fremmest foto og film til at dokumentere, hvad man opfattede som uddøende primitive og eksotiske kulturer.

Film fører ind i hjertet

I dag bruges video, lydoptagelser, foto og multimedier til at indfange og gengive de aspekter af social interaktion, som ellers er svære eller umulige at indfange.

Antropologer bruger først og fremmest filmsproget for at nå ind til dele af menneskelivet, der ikke kan beskrives i det konventionelle akademiske sprog.

– Film fører os ind i hjertet af det levede liv, forklarer Christian Suhr.

"Unity through Culture" skildrer selve skabelsen af nye sociale og kulturelle formationer, og det er rodet og komplekst i modsætningen til den klarhed, som en tekst med begreber og teori kan skabe, forklarer Christian Suhr.

Film skaber venskab og tillid

"Unity through Culture" foregår på den lille ø Baluan i Papua Ny Guinea. Her har professor Ton Otto foretaget feltarbejde siden 1980’erne. For ham er en vigtig gevinst ved at lave film, at den skaber interaktion med de mennesker, han studerer.

– Folk på Baluan er langt mere interesserede i vores film end i vores artikler, forklarer Ton Otto. Siden sit første feltarbejde på Baluan har Ton Otto sendt videooptagelser tilbage til øen.

– De lokale har på den måde haft mulighed for at give feedback på den filmiske analyse, og det har bidraget til at opbygge et langvarigt og tillidsfuldt venskab, fortæller Ton Otto.

Arts, Talentudvikling, Uddannelse