Armstrongs motiver er ubegribelige

Idrætsprofessor og dopingekspert Verner Møller fra Aarhus Universitet glæder sig som en lille dreng til at høre, hvad Lance Armstrong faktisk har at sige til Oprah Winfrey i et af verdens mest hypede tv-interview nogensinde.

17.01.2013 | Hans Plauborg

Foto: Polfoto

Hvad vil den syvdobbelte Tour de France-vinder Lance Armstrong egentlig opnå ved at stille op til et to gange 45 minutter langt interview med talkshowværten Oprah Winfrey?
Det er det helt store spørgsmål, man må stille sig frem mod de to interview, der sendes natten til den 18. og 19. januar dansk tid.

- Jeg er sindsygt overrasket over det her træk fra Lance Armstrong, og jeg  begriber simpelthen ikke, hvad han regner med at få ud af det her, siger Idrætsprofessor og dopingekspert Verner Møller fra Aarhus Universitet.

Han har intet at vinde

Han konstaterer, at Lance Armstrong gennem hele sin karriere har været ualmindeligt kalkulerende og velorganiseret. Han har haft de rigtige ryttere omkring sig, de mest snu rådgivere, de bedste læger og den mest velsmurte organisation. Så han må have en plan med gå i Oprah Winfreys berømte talkshow.

- Jeg aner bare ikke, hvad den plan er. Jeg kan ikke se, hvad han har at vinde, konstaterer Verner Møller.

Knockoutet af USADA-rapporten

Dopingbeskyldningerne har klæbet til eks-cykelrytteren og eks-cancerpatienten Lance Armstrong i stort set alle de år, han dominerede verdens største cykelløb Tour de France. Men hver gang lykkedes det Armstrong at pedalere fra anklagerne. Det ændrede sig i august 2012, hvor en 1000 sider lang rapport fra det amerikanske anti-dopingagentur USADA satte texanerens uskyld under massiv anklage. Der var rygende pistoler på stort hver side i den digre rapport, og Armstrong opgav kort efter at forsvare sig yderligere. Påkort tid mistede han stort set alle sine sponsorer, sine syv Tour de France-titler, hvervet som formand og gallionsfigur for sin egen kræftorganisation Livestrong, og samtidig kunne han læse om sit eget mangeårige dopingbedrag i den tidligere holdkammerat Tyler Hamiltons bog The Secret Race.

En mand i knæ

Det er med andre ord en mand helt i knæ, der nu forsøger en eller anden form for comeback i et talkshow, hvor både værten og den interviewede ikke sjældent fælder en tåre. Vil det også ske med Armstrong?

- Jeg ved, man kan spille på det, men jeg nægter simpelthen at tro det. Så er han en bedre skuespiller, end jeg troede, siger Verner Møller.

UCI med i faldet

Dopingeksperten tør nærmest ikke spå om, hvad der vil ske.

- Man kunne forestille sig, at Armstrong vil erkende sit fald og hive de ledende folk i den internationale cykelunion (UCI) med sig. Men hvorfor skulle han gøre det? Pat McQuaid og Hein Verbruggen (nuværende og tidligere præsident for UCI, red.) har altid holdt hånden over ham, så han ville gøre sin værste fjende  USADA en kæmpe tjeneste ved at trække UCI-spidserne med sig i faldet, siger Verner Møller.

Nedsat karantæne

Et andet motiv til at gå til bekendelse på tv kunne være, at Armstrong håber at få  nedsat sin livstidskarantæne fra al konkurrencesport. Efter cykelkarrieren har Armstrong således stillet op i flere triatlonkonkurrencer, hvor han mod al sund fornuft har kunnet konkurrere mod de bedste i verden. Men den tror Verner heller ikke på.

- Altså, der giver ingen mening. Manden er 41 år. Hvis han får nedsat karantæen til to år kan kan konkurrere, når han er 43. Men han kan jo ikke konkurrere med de bedste i f.eks. Hawaii Ironman uden brug af juice(doping, red.) om to år. Hvad vil han opnå? Det er det, der er så forbandet spændende.

Glæder sig som en lille dreng

I bund og grund tror Verner Møller ikke, vi vil få indrømmelser og undskyldninger med stor patos, som vi ellers har set det flere gange i årenes løb med nuværende og tidligere cykelryttere.
- Hvis Armstrong gerne vil være guvernør i Texas ellerpræsident i USA, så er chancerne nok ikke de bedste, hvis han har siddet oggrædt hos Oprah og sagt: “Jeg løj i 15 år, men så blev beviserne for overvældende, så nu indrømmer jeg.” Han har betydeligt bedre chancer for et comeback, hvis han siger, at han er offer for en konspiration, og at folk ikke har forstået de gode republikanske frihedsværdier og retten til bestemme over sin egen krop og sin egen riffel. Men jeg ved virkelig ikke, hvad der vil ske. Det er derfor, jeg glæder mig som en lille dreng til at se det, siger Verner Møller.