AU-ekspert afblæser dommedag i 2012

I år 2012 er det slut. Det spår flere litteraturkilder og dommedagsprofeter på baggrund af en række kosmologiske sammenfald og et enkelt kalenderophør. Men planetarieleder Ole J. Knudsen sover roligt om natten.

21.12.2011 | Gunver Lystbæk Vestergård

Dommedag er hidtil udeblevet, selv om den er blevet forudsagt adskillige gange. Diverse profeter mener dog at have akkumuleret nok "bevismateriale" til at konkludere, at 2012 er skæbneåret.

Den 21. december. Normalt datoen for vintersolhverv, men i år 2012 skal vi ikke regne med, at lyset vender tilbage. Mayaernes kalender udløber, planeterne i solsystemet står på linje, og der vendes op og ned på polerne både på Solen og på Jorden.

De mange ekstraordinære begivenheder har fået verdens pessimistiske spåmænd og -koner til at forudsige jordens undergang netop denne dato. Ikke mindst, fordi tidligere dommedagsdatoer er blevet fremskudt til 2012, efter de passerede uden det store rabalder.

Men ifølge planetarieleder ved Steno Museet, Ole J. Knudsen, Aarhus Universitet, kommer vi også til at fejre jul i 2012. Samtlige ”tegn” på dommedag kan – også denne gang – tilbagevises. 


Ole J. Knudsens kommentar til dommedag den 21. december 2012:

Så sker det atter en gang: Jorden går under – igen, igen. Denne gang er det så den 21. december 2012 – og det er oven i købet på en fredag. Jordens undergang er forudsagt nøjagtigt til tidspunktet for vintersolhverv. Hvis vi skriver klokkeslættet i dansk normaltid, ser det rigtig flot og lidt mystisk ud: 12:12 21.12.2012.

Hvilken vej mon Jorden går, når den går under?

Kan du huske sidst, da Jorden skulle gå under? Det var den 5.5.2000, eller måske 1.1.2000, og før det var det 31.12.1999 og så videre: 10. marts 1982, første sekund af julemorgen 1967 eller en af de utallige andre gange, hvor Jordens undergang er blevet spået. Dagen efter vågner man altid op med en lidt skuffet smag i munden. Så skal man alligevel én gang til op fra sin gode dyne og ud af sengen. Pokkers!

Hvad er der så galt denne gang?

For at gøre en lang historie længere så er det en kombination af en række sammenfald:

 • Planeterne i solsystemet står på linje
 • Mayaernes kalender løber ud
 • Solen og Månen står på linje med det enorme sorte hul i Mælkevejens centrum
 • Nostradamus har forudsagt det
 • Der er solpletmaksimum
 • Solens magnetiske poler bytter plads
 • Dommedagsplaneten Nibiru (også kendt som Planet X) rammer os
 • Polerne vender
 • De, der overlever alt det, bliver gjort til slaver af en speciel race af mennesker med øgle-dna, som ledes af det britiske kongehus og Barack Obama himself.

Samler man alle katastroferne sammen, f.eks. fra diverse internetsider, forudsiges der mere end 100 forskellige årsager og virkninger: den ene mere underlig end den anden. En af mine favoritter er, at Solen den fredag står op i vest!

Der er så bare ikke en eneste af de mange påstande, der har noget som helst på sig.

Mayakalenderen med videre

En af de hændelser, som oftest bliver nævnt, er, at den kalender, som mayaindianerne i Mellemamerika brugte, udløber på den dato, som de kaldte for 13 baktun. Mayakalenderens ”langtælling” starter (formentlig) den 11. august 3114 før Kristi fødsel. En baktun svarer til 144.000 dage, eller godt 394 år, så det passer med 21. december 2012.

På nogle af mayaernes mange stensøjler med datoangivelser er 13 baktun ganske rigtigt den højeste værdi, men andre indskrifter går meget længere frem i tid. Nogle steder anvendes tidsangivelsen 1 pictun = 20 baktun, og på en af indskrifterne forventes det, at vi fejrer jubilæet for kong Pacal af Palenques tronbestigelse, når det bliver den 15. oktober 4772 efter Kristi fødsel.

Der er intet, der tyder på, at mayaerne forventede, at verden skulle ende i det år, som vi kalder 2012. De ville formentlig blot have startet forfra på en ny tælling, ligesom vi gør det hvert år den 1. januar, når vi smider den gamle kalender fra ejendomshandleren ud og starter på en ny, eller når kilometertælleren i bilen ”vender”, fordi man har kørt endnu 100.000 km.

I de første katastrofeberegninger baseret på mayakalenderen stod der i øvrigt, at verden ville blive ødelagt af jordskælvskatastrofer 24. december 2011, så måske er der en regnefejl, så vi har endnu kortere tid tilbage. Eller også er det sket: Tiden går bare i ring, og alting sker på samme måde igen.

De andre forudsigelser kan lige så let afvises – for eksempel i nogle af de links, som står sidst i denne tekst.

Man kan også finde de mærkværdigste eksempler på, at historien om Jordens undergang bare ikke vil dø: Amerikaneren Nancy Lieder udgav fra omkring 1995 flere bøger og byggede siden en hjemmesideportal, Zetatalk, op omkring sine egne angivelige kontakter med rumvæsener. Det hele blev knyttet sammen med den berømte ufo-hændelse omkring nogle aliens kidnapning af Betty og Barney Hill.

Hun forudsagde i første omgang, at Planet X skulle ramme Jorden i 2003, men da der ikke skete noget, blev alle datoer fremskrevet til 2012, og bøgerne blev genudgivet med det nye årstal!

Filmen ”2012” blev markedsført, som om den bragte en afsløring af den hemmeligholdte sandhed. Heldigvis var filmen så dårlig, at den hurtigt blev taget af plakaten på trods af en masse flotte effekter.

Mange vil heldigvis trække på skuldrene af denne undergangssnak, og måske vil nogen sige det samme, som Trine van Pelt fra tegneserien Radiserne siger: ”Jorden går ikke under i dag, for det er allerede i morgen et eller andet sted.”

Eller som en kommenterer på internettet: “How can the world end in 2012 if my peanut butter expires March 9, 2013?”

Det kunne måske være lidt af en trøst, at nogen af internetprofeterne er af den modsatte opfattelse, nemlig at den nuværende verden godt nok slutter i december 2012, men at den bliver erstattet af en bedre, og at alt liv baseret på dna (det er vist det meste!) vil opleve et spring fremad i udvikling.

Men andre bliver desværre skræmt, også her i Danmark.

Der kommer bekymrede forespørgsler til netportalen Videnskab.dk og for eksempel også til Steno Museet i Aarhus. På datoen 6. januar 2011 var der for eksempel 3.870 danske hits på Google om sagen, og tallet er stigende. Det er ikke ulovligt at lyve på internettet!

På en bestemt dansk blog findes der hensynsfuldt nok en liste over de ting, man bør samle sig før verdens undergang: blandt andet en lille lygte med opladeligt batteri og en tandudtrækningstang.

Kan det overhovedet nytte at prøve at tale fornuft?

Vi vil i de kommende måneder blive oversvømmet med artikler og nyheder om ”sagen”, uanset hvor meget vi gør grin, og uanset hvor meget vi informerer og forklarer på forhånd.

Der sælges naturligvis flere aviser på sensationer og skrækhistorier end på saglig oplysning. 2012-sagen har desuden karakter af at være en konspirationsteori. Det er automatisk indbygget i sådan en, at de, der prøver at forklare, oplyse og tale til fornuft selvfølgelig er købt og betalt til at gøre det af dem, der står bag det hele: schweizerbankerne, jøderne, Illuminati, Frimurerne, og dem, der ikke afleverer biblioteksbøgerne igen.

Hvis vi kan lære noget af det hele, må det være, at selv i det forholdsvis veloplyste Danmark har for mange for lidt kritisk sans: De ved for lidt om naturvidenskab, og de har glemt at bruge deres sunde fornuft.

Jeg selv har i sinde at tage nogle store banklån i god tid i forvejen og så bruge pengene – bare for en sikkerheds skyld!

Og så kan vi jo vædde en ekstra julegave til næste år. Jeg skal have den, hvis der ikke sker Noget. Du får en af mig, hvis Jorden er gået under.

Bøger, som forudsiger undergangen:

 • Frank Waters, Mexico Mystique, 1975
 • D. and T. McKenna, The Invisible Landscape
 • Jose Arguelles, The Mayan Factor, 1987
 • John Major Jenkins, Maya Cosmogenesis, 2012

Fornuftige links:

Mere information 

 • Ole J. Knudsen, planetarieleder, Steno Museet, Aarhus Universitet, tlf. 8715 5419

 

Videnudveksling, Presse