AU-forskning vinder Ingeniørens toppris

En afgrødesensor, der kan reducere svindet i lagre, har vundet Ingeniørens hovedpris Produktprisen 2012. Sensoren har rødder i forskningsmiljøet på Aarhus Universitet.

09.11.2012

Sensseed er i stand til at måle fugt og temperatur i korn og frø. Derved kan tabet fra lagre mindskes betydeligt.

Sensorteknologivirksomheden Webstech, der har tidligere forskningsleder på Aarhus Universitet Ole Green i spidsen, har gået sin sejrsgang det seneste år. Talrige nomineringer og priser er tilfaldet virksomhedens produkter, som har grobund i forskningsprojekter udført på Aarhus Universitet.

Den unge virksomhed, der så dagens lys i 2009, blev landskendt ved deltagelsen i DR og Mandag Morgens Væxtfaktor-konkurrence, hvor det blev til en andenplads og publikumsprisen.

Mediehuset Ingeniøren gav Webstech mere hæder onsdag 7. november, da Ole Green modtog hovedprisen Produktprisen 2012 for afgrødesensoren Sensseed, der kort fortalt er i stand til at modvirke ødelæggelse af afgrøder og fødevarer, som opbevares på lager.

Dommerpanelet var begejstrerede for produktets potentiale:

- Både landmanden, fødevareforarbejdning og ikke mindst samfundet kan få enorm gavn af et produkt, der i den grad kan føre til besparelser i landmandens energiforbrug, reducere madspild på verdensplan og derved reducere de ellers stigende fødevarepriser. Hvis dette lykkes, er der ingen, der har råd til at lade være, så potentialet er mastodontisk, lød dommerens vurdering af mulighederne for afgrødesensoren.

Ole Green glædede sig i sin takketale over engagerede og kompetente kollegaer i sin virksomhed, der har været med til at præge udviklingen af produkterne. Endvidere rettede han en tak til DLG og Kongskilde Industries, der tidligere har købt sig ind i virksomheden og muliggjort, at vinderproduktet Sensseed allerede er ude på otte europæiske markeder.

- Jeg er rigtig stolt over at modtage prisen. Konkurrencen har været den hårdeste nogensinde, og det gør mig ekstra stolt, at det er en ingeniør-pris, fordi jeg selv er uddannet ingeniør, forklarede Ole Green og fortsatte:

- Disse priser og konkurrencer har givet mig en helt utrolig eksponering. Deltagelsen har samtidig givet mig en forståelse for, at mine produkter har en lang række anvendelsesmuligheder inden for brancher, som jeg ikke selv havde tænkt på, da jeg udviklede produkterne.

I alt deltog 62 produkter i Ingeniørens konkurrence, der havde otte kategorier.

Priser, Forskning, Forside au.dk