AU forvandler Aarhus’ vartegn til byens talerør

Aarhus vil den næste måned blive det sted i verden, hvor borgere kan opleve og deltage i fremtidens offentlige rum. Det sker fra den 15. november, hvor Media Architecture Biennale 2012 – MAB’12 - samler de absolut førende kræfter inden for mediearkitektur fra hele verden – og inviterer borgerne til at opleve, at byen bogstaveligt talt er i stand til at kommunikere med den enkelte.

15.11.2012

Lektor Martin Brynskov fra Aarhus Universitet foran Aarhus Rådhus. I baggrunden ses to AU-forskere, der er ved at opsætte de cirka 5.000 pærer på Rådhustårnet som led i den internationale biennale. Foto: Rasmus Rørbæk

Lektor Martin Brynskov fra Aarhus Universitet foran Aarhus Rådhus. I baggrunden ses to AU-forskere, der er ved at opsætte de cirka 5.000 pærer på Rådhustårnet som led i den internationale biennale. Foto: Rasmus Rørbæk

I alt 60 præsentationer af verdens fremmeste mediearkitektur og mediekunst vil blive udstillet forskellige steder i byen - til fri afbenyttelse for alle interesserede. En af de mest iøjefaldende vil møde byens gæster på det 60 meter høje rådhustårn, hvor 5.000 LED-pærer forvandler rådhustårnet til et digitalt billede af aarhusianernes henvendelser til kommunen.

Projektet, der omdanner Aarhus’ vartegn, kaldes ”City Bug Report”. Det er udtænkt af en gruppe forskere på det interdisciplinære center, PIT, der for nylig så dagens lys på Aarhus Universitet. PIT står for Participatory IT – på dansk, brugerinddragende it – og centeret fokuserer på, hvordan mennesker oplever, forstår og former teknologi. Rådhustårnet er et af de håndgribelige bud på fremtidens dialog mellem system og borger med udgangspunkt i digitale løsninger.

- Med digitaliseringsstrategien har regeringen, regionerne og KL sat et ambitiøst mål om, at 80 procent af kommunikationen mellem borgere og det offentlige skal foregå digitalt i 2015. Vi er dermed i en helt unik situation, hvor timingen er perfekt i forhold til at fokusere på netop dette forskningsfelt. Digitaliseringen skal i fremtiden bruges som en mulighed for at gentænke samfundets indretning. Slet og ret. Her vil mediearkitekturen få en central rolle, og i dette felt er AU i en international førerposition, siger lektor ved PIT og leder af MAB’12, Martin Brynskov.

Digital mediearkitektur giver borgerne indflydelse

Mediearkitektur er en sammensmeltning af arkitektur og medier. Denne sammensmeltning kan forandre byer og samfund - og give borgerne nye muligheder for indflydelse. Det er derfor et vigtigt arbejde, Aarhus Universitet nu vil fokusere på:

- Vi befinder os i en tid, hvor digitaliseringen har gjort et massivt indtog i vores hverdag. Nu også i vores arkitektur, hvor den giver muligheder for at skabe nye kombinationer af kunst, kultur, medier og arkitektur. Mediearkitektur er en bred betegnelse, og kan som fænomen synes fremmed og kuriøst. Men det er et eksempel på en udfordring, som vi er nødt til at forholde os til, og som kræver stærke partnerskaber mellem forskning, erhvervsliv, offentlige myndigheder og kulturinstitutioner for at løfte, fastslår prorektor ved Aarhus Universitet, Søren E. Frandsen.

Til det formål er Aarhus det perfekte forsøgslaboratorium. Aarhus kan med rette betegnes som regionens centrum for en stærk forsknings- og innovationskultur – ikke mindst i kraft af bydelen Katrinebjerg - byens kreative smeltedigel af førende forskningsmiljøer og entreprenører inden for IT og teknologi.

- AU er dybt privilegerede ved at have base i landets næststørste by – og at få mulighed for at bruge den ramme videnskabeligt gennem et stærkt samarbejde med kommunen, ikke mindst i partnerskabet Smart Aarhus. Du kan sige, at hvor fysikere har CERN, har forskerne på AU nu Aarhus, siger Martin Brynskov.

Læs mere om det nye interdisciplinære center på Aarhus Universitet, PIT: www.pit.au.dk

MAB’12 giver et indblik i fremtiden

Det overordnede mål for MAB’12 er at samle de stærkeste kræfter indenfor mediearkitekturen og stille spørgsmålene: Hvad er teknisk muligt i dag? Hvordan bruges teknologien af brugerne? Hvilke muligheder har bl.a. videnskabsfolk, arkitekter, kunstnere, beslutningstagere og innovatører for at hjælpe udviklingen videre i en positiv retning?

MAB’12 afholdes 15-17. november i Aarhus, hvor der vil være foredrag, udstillinger og installationer i byrummet. Ud over aktiviteterne i weekenden vil der være en lang række oplevelser for offentligheden i løbet af november på bl.a. Godsbanen i Aarhus.

Læs mere om MAB ’12

 

For flere informationer, kontakt:

 

Arrangement, Videnudveksling, Forside au.dk