En række af landets ypperste forskere hædret

Rigmor og Carl Holst-Knudsens videnskabspris og Aarhus Universitets Forskningsfonds ph.d.-priser uddelt

25.05.2012 | Bjørg Tulinius

Dr. med. Oluf Borbye Pedersen får overrakt Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris af dekan Allan Flyvbjerg. Foto: Lars Kruse/AU Kommunikation

Solen sendte både varme og lys ind i den festklædte Aula, da Aarhus Universitet fredag den 25. maj uddelte en af Danmarks ældste og fornemste priser – Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris. I år gik prisen til Forskningsdirektør, professor, dr.med. Oluf Borbye Pedersen fra The Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet og til Professor, D.Pol.Sc. Timo Teräsvirta fra CREATES, Institut for Økonomi på Aarhus Universitet.

Prisen er på 100.000 kroner og uddeles til to forskere, som har udmærket sig på allerhøjeste niveau, og som i deres bemærkelsesværdige karrierer har høstet stor national og international anerkendelse. Ved samme lejlighed blev Aarhus Universitets Forskningsfonds otte ph.d.-priser uddelt.

Læs mere om de otte ph.d.-modtagere

Forskningsfondens ph.d.pris er på 50.000 kroner og blev første gang uddelt ved universitetets 75 års jubilæum i 2003.

I sin indledende tale begrundede rektor Lauritz B. Holm-Nielsen valget af de i alt ti prismodtagere med, at de alle er kendetegnet ved ”excellence”.

– I bedriver alle sammen excellent forskning, og mange af jer har allerede præget forskningen indenfor jeres felt, og alle vil I komme til at præge forskningen i fremtiden, sagde han.

Dr. med. Oluf Borbye Pedersen kvitterede for videnskabsprisen med blandt andet at fortælle, hvordan han på vejen fra København til prisoverrækkelsen hele tiden havde haft ordene fra en kendt ørehænger i tankerne.

– Det var ordene ”Hjem til dig og Aarhus”. Vi ved jo alle sammen, hvem Aarhus er – men hvem er ”dig”, spurgte han og fortsatte selv med svaret:

– For mig er det en kvinde, og den kvinde er Aarhus Universitet. Hun har født mig som akademiker i 1972, da jeg blev færdig som læge, og nu får jeg lov til at vende tilbage til hende. Ringen er sluttet. Tak for det.

Læs mere om de to prismodtagere

Priser, Forside au.dk