Et mega-nice show!

Der var høj stemning, eksplosioner og masser af latter, da Kemishow underholdte børn og deres voksne tirsdag formiddag.

09.04.2013 | Anne-Mette Siem

Foto: Lise Balsby / AU Kommunikation

Allerede inden showet gik rigtigt i gang var børnene tændt. En omgang trommen på en vortex-kanon, der sendte saltsyredampe stinkende gennem auditoriet,  var nok til at vække jubel hos børnene, der var mødt frem for at se kemishow – et formiddagstilbud til børn og deres voksne tirsdag og onsdag i denne uge. ”Prøv den igen! Den er er mega-nice” lød det fra en dampindhyldet knægt, der sammen med resten af publikum fik en lille times underholdende indblik i kemiens verden med udgangspunkt i ting man – næsten – kan lave derhjemme.

Klamme kemidrikke

Der var farverige væsker, dampe, ild og eksplosioner da Ida, Niels og Signe fra Kemishow gav et indblik i kemiens forunderlige verden.
De blandede klamme drikke  i et sukkerforsøg med Sunquick, juice, sodavand og sødmælk, der lagde sig i flotte lag i et reagensglas, inden Ida under klapsalver bundede indholdet.

Der blev sjasket med væsker for ”god kemi sviner”, men også understreget, at det meste nok ikke var noget, børnene helt selv skulle kaste sig i lag med derhjemme.

”Tag sikkerhedsbriller og gammel tøj på og en voksen under armen”, lød rådet fra Kemishow, inden de tre kemistuderende kastede sig ud i at vise, hvordan syre og base kan danne basis for nogle gode eksplosioner.

Brand og eksplosioner

”Det brænder lidt vattet”, kunne de konstatere efter at have sat ild til noget vat. Men efter at have lavet en omgang nitro-vat ved at dyppe det i is, saltpetersyre og svovlsyre, var vattet bestemt ikke vattet at se på længere. Med et ”fluf” brændte det op på hånden.

”Hvis noget kan brænde, kan det også eksplodere”, fik børnene forklaret, hvorefter Kemishow kastede sig ud i forskellige forsøg med eksplosioner, kinderæg som eksplosionshylstre og tøjdyr som sagesløses forsøgsdyr, mens børnene med julelys i øjnene og hænderne for ørerne så begejstret til.

”Mand, I bruger meget ild”, lød det begejstret fra en dreng, der tydeligt nød sit indblik i kemiens verden.

Flamingo-napalm

Efter at have lavet napalm ved at opløse flamingo i acetone (en nem måde at slippe af med overflødig emballage fra den nye fladskærm) og fået det til at flamme  ekstra meget ved at dryppe kaffeflødepulver over,  og en omgang kemiske skumfiduser nedkølet i flydende kvælstof, sluttede showet naturligvis med et stort brag, hvor forsøgstøjdyr røg ned i den anden ende af auditoriet ved hjælp at et kæmpe rør og en eksplosion.  Jublen bagefter viste at kemien mellem publikum og Kemishow i hvert fald intet fejlede!

 

  • Du kan nå at se kemishow igen onsdag den 10. april kl. 9 og kl. 11.

Læs mere om showet og hvor du kan se det i artiklen: "Tag dine lockout-ramte skolebørn med til kemishow og eksplosionsshow"

Arrangement, Science and Technology, Forside au.dk