Jul på en anderledes måde

En del studerende vælger hvert år at fejre jul i sognegården i Møllevangskirken. Julen kommer på den måde til at handle om noget andet end gaveræset, fortæller studenterpræst Elisa Wejse.

23.12.2010 | Sanne Hyldgaard

Frosten sidder stadig i kroppen, da vi sætter os ned om bordet. Pebernødder, mandariner og te og kaffe er sat frem til forberedelsesmødet for juleaften. Et par studerende kommer dryppende ind og hilser på studenterpræsten Elisa Wejse. Målet med forberedelsesmødet er at give de studerende en mulighed for at se hinanden an og høre lidt om planen for juleaften.
– Der er jo en del kirker, som holder jul for folk, der af en eller anden årsag ikke fejrer den med familie, men der er det mere spredt med alderen. Der er også tit mange hjemløse, og der føler man sig ikke nødvendigvis i det rette selskab som velfungerende ung studerende, forklarer studenterpræst Elisa Wejse.
En af de nysgerrige, der er kommet for at se, om det er noget for hende, hedder Trine.
– Jeg ved ikke helt, hvad jeg vil endnu. Jeg har også tre andre stående tilbud, men jeg overvejer stadig, forklarer hun.
Hvert år kommer der mellem 25 og 35 studerende til juleaften. De kommer alle af forskellige årsager. Cirka halvdelen er udvekslingsstuderende, der har for langt hjem, og den anden halvdel er danskere, der af en eller anden grund ikke har lyst til eller ikke kan fejre jul med familien.
– Jeg kommer, fordi jeg ikke har nogen familie at fejre jul med, fortæller Trine.

Hvorfor fejre jul
Når man er i Trines situation, kan det måske virke nemmere helt at lade være med at fejre jul, men sådan forholder det sig ikke.
– Jeg er ikke nået dertil, hvor jeg kan lade være med at fejre jul. Det er meget værre at lade være, når jeg i hele min barndom ikke har haft nogen at fejre jul med, fortæller hun.
De studerende, der vælger at komme, kommer alle med forskellige personlige grunde.
– Jeg oplever ikke altid et behov for at tale om det. De fleste kommer og går igen uden noget større behov for at fortælle om deres bevæggrunde, fortæller studenterpræst Elisa Wejse.
Nogle kommer også alene af den årsag, at de er trætte af, at hele julen kommer til at gå op i stress og gaver.
Katja og hendes mand har meldt sig som frivillige til arrangementet, fordi de er trætte af juleaften.
– Jeg har heller ikke købt nogen gaver i år. Det har været den mest rolige og afstressede december i mit liv, og alle mine kolleger har været dybt misundelige, fortæller hun til de andre om bordet, og alle griner og nikker, mens de forsøger at folde julestjerner.
Studenterpræsten Elisa Wejses mand og fire børn deltager også i arrangementet.
– Jeg bruger det også til at lære mine børn nogle værdier om julen. At det hele ikke skal handle om gaver, men at det også handler om at give noget til sine medmennesker, fortæller Elisa Wejse.

• Juleaften afholdes i Møllevangskirken, Møllevangs Allé 49, 8210 Århus V.
  • Arrangementet koster 100 kroner – tilmelding helst inden den 20. december.
  • Spørgsmål kan rettes til studenterpræst Elisa Wejse på tlf. 21 68 55 95.
  • Find Studentermenigheden og yderligere oplysninger på www.smaa.dk eller på Facebook under ”Studentermenigheden Århus”