MINDLab åbnede for nyt om hjernen

Forskere fra hele universitetet kunne til MINDLabs åbningssymposium networke og diskutere den tværfaglige forskning i hjernen.

21.01.2011 | Rikke Carlsen

MINDLab-forskerne brugte åbningssymposiet til at mødes og diskutere deres forskellige forskningsprojekter. Flere af dem fremviste posters, hvor deres forskning blev præsenteret.

– Det tværfaglige samarbejde skal skabe kritisk ny viden om hjernen og nye muligheder for at løse problemstillinger, sagde direktør for MINDLab Leif Østergaard i sin præsentation af MINDLab.

Tværfaglighed er et vigtigt mål med den faglige udviklingsproces og noget, Aarhus Universitet med MINDLab har sat stærkt ind på. Det fortalte rektor Lauritz B. Holm-Nielsen, da han bød velkommen til symposiet. Direktør for Forsknings- og Innovationsstyrelsen Inge Mærkedahl holdt oplæg om finansieringen af forskningen: UNIK-initiativet.

Hovedtaleren Patrik Brundin fra Neuroscience Group på Lund University lægger sidste hånd på sit oplæg.

Der blev diskuteret hjerner på alle tænkelige måder til MINDLabs åbningssymposium i Søautorierne den 19. januar.

MINDLab er navnet på det tværfaglige netværk på Aarhus Universitet, som har den fælles vision at forstå hjernen bedre ved at kombinere forskellige discipliner som for eksempel naturvidenskab, sundhedsvidenskab, religionsvidenskab og psykologi.

Selvom det tværfaglige arbejde med støtte fra Videnskabsministeriets UNIK-initiativ kun har været i gang i godt et år, har forskerne bag MINDLab de seneste tre år mødtes til to årlige symposier. Med åbningssymposiet ønskede forskerne at invitere kolleger fra Aarhus Universitet indenfor og markere den store bevilling til Aarhus Universitet.

– Der er meget ny viden, som vi overser ved kun at tænke inden for vores egen faglige sammenhæng. Når vi mødes her, præsenterer vores arbejde og er nysgerrige over for, hvad de andre laver, så kommer der altid nogle skæve løsninger og nye måder at angribe et problem på, siger centerleder for MINDLab Leif Østergaard.

Helt ny viden

Symposiet bød både på taler, oplæg og reception med fremvisning af forskningsprojekter. Og Leif Østergaard kunne blandt andet løfte en smule af sløret for banebrydende nyt om hjernen.

Han forklarede, at man længe har været klar over, at cellerne i hjernen er afhængige af ilt for at virke. Men den metode, hvormed forskerne traditionelt har målt hjernens iltforsyning, viser sig nu at overse cirka halvdelen af den livsvigtige ilt.

– Vi har overset en vigtig mekanisme, som skal være intakt, for at hjerneceller kan overleve og arbejde, f.eks. efter en blodprop. Inden for en række områder af biologien er der fænomener, man ikke har kunnet forklare, fordi denne effekt er blevet overset gennem mange år. Vi håber, vores opdagelse kan gøre en forskel inden for forskningen i en lang række sygdomme, siger Leif Østergaard.

Præcist hvad forskerne har fundet ud af, og hvad den nye ”ekstra” mekanisme er, kunne Leif Østergaard ikke løfte sløret for endnu, da resultaterne afventer flere undersøgelser og publicering. Men han lovede dog, at omverdenen nok skal få meget mere at vide på en international MINDLab-konference, som bliver afholdt i efteråret 2012.

Det næste symposium for forskere tilknyttet MINDLab bliver afholdt på Sandbjerg Gods i august 2011.

Læs mere om MINDLab

Besøg MINDLabs hjemmeside

Arrangement, Nyheder, Mennesker og kulturer, Filosofi og pædagogik, Sundhed og sygdom