Nobelprisvinder i medicin besøger Aarhus Universitet

13.04.2012

Aarhus Universitet

Den amerikanske nobelprisvinder i medicin Edmond H. Fischer besøger Aarhus Universitet d. 16.-18. april. Foto: Jesper Rais/AU Kommunikation

Foto: Jesper Rais/AU Kommunikation

I forbindelse med besøget vil han holde oplæg om den forskning, der tilbage i 1992 sikrede ham og samarbejdspartneren Edwin G. Krebs nobelprisen i medicin under titlen: ”The Origin of Reversible Protein Phosphorylation as a Regulatory Mechanism”.

- Edmond H. Fishers arbejde angår, hvorledes cellers funktion reguleres gennem enzymer, som overfører fosfatgrupper til andre af cellens molekyler. Hans arbejde har dermed angået nogle af de mest basale biologiske principper, der ligger til grund for både udviklingen af visse kræftformer og centrale processer i immunsystemet. Således ligger de kemiske principper, som Fischer og Krebs opdagede i 1960’erne, til grund for nutidens muligheder for at behandle visse kræftformer med stoffer, der hæmmer cellernes fosforyleringer. Deres forskning er derfor et fint eksempel på grundvidenskabelige opdagelsers store betydning for senere udvikling af kliniske behandlinger, og dermed hvorfor den anvendte videnskab ikke har noget liv uden den rene grundvidenskab, fortæller lektor på Institut for Biomedicin, Thomas Vorup-Jensen, der er faglig vært for Fischer under hans besøg på AU.

Besøget finder sted i forbindelse med World Cultural Council prisceremonien, der for første gang finder sted i Danmark. Som præsident for organisationen vil han overrække de to priser ”Albert Einstein World Award of Science” og ”José Vasconcelos World Award of Education” til prisceremonien onsdag den 18. april.

Foredraget afholdes tirsdag d. 17. april klokken 12.30 i Bartholin bygningen.

Foredraget er gratis, og alle er velkomne.

Kontakt:

Arrangement, Forside au.dk