Unge talenter får penge til fri forskning

Seks forskertalenter fra Aarhus Universitet får et ekstra skulderklap med Det Frie Forskningsråds Sapere Aude-bevillinger.

11.01.2013

Foto: Roar Lava Paaske/AU kommunikation

Det resulterer ofte i slidgigt, når vi får en skade i ledbrusk i f.eks. skuldre eller knæ. Sådan behøver det ikke at være, men endnu har ingen forskere kunnet knække koden til at forstå, hvorfor ledbrusk ikke kan hele af sig selv.

Men Casper Bindzus Foldager fra Institut for Klinisk Medicin kan være på vej med en løsning. Derfor fik han i 2012 et postdoc-stipendium fra Det Frie Forskningsråd, og nu har rådet valgt at give en ekstra anerkendelse til ham og fem andre talentfulde postdocs fra Aarhus Universitet.

Det sker ved den årlige uddeling af Sapere Aude-bevillinger, hvor Det Frie Forskningsråd udpeger nogle af de mest lovende stipendiemodtagere fra det forgangne år og belønner dem med cirka én million kroner ekstra.

- Bevillingerne giver forskerne mulighed for at dygtiggøre sig og styrke deres netværk og karriere. Jeg håber, at rigtig mange af dem vil bruge de ekstra penge på at komme ud i verden. Det er vigtigt, hvis vi vil udvikle topklasse-forskning på højeste internationale niveau, siger Det Frie Forskningsråds bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

De seks Sapere Aude-modtagere fra Aarhus Universitet er:

Siden Sapere Aude blev indstiftet i 2010, er der i alt uddelt 123 af de såkaldte Trin 1-bevillinger til talentfulde postdocs på de danske universiteter. Heraf har de 32 hjemme på Aarhus Universitet.

Om Sapere Aude

Sapere Aude-programmet består af tre virkemidler:

• DFF-Forskertalent (postdocniveau)
  • DFF-Forskningsleder (lektorniveau)
  • DFF-Topforsker (professorniveau)

Programmets vigtigste formål er:

• At styrke forskningens vækstlag og udvide talentmassen
  • At finansiere forskningsprojekter af absolut højeste kvalitet og skabe en tydelig karrierevej for de dygtigste forskere, blandt andet ved at sætte fokus på rollemodeller
  • At være springbræt for eliten til international prestige og netværk
  • At forberede eliten til at søge bevillinger hos internationale råd og fonde, særligt Det Europæiske Forskningsråd (ERC)

Læs mere om Sapere Aude

Bevillinger, Forside au.dk lille