Vil du vide mere om den arabiske verden?

Tidsskriftet SFINX tilbyder kulturhistoriske baggrundsartikler om blandt andet Libyen, Ægypten og Syrien.

24.02.2011 | Gunver Lystbæk Vestergård

Libyen

Sfinx

Det buldrer og brager i den arabiske verden for tiden, og som menigmand kan det være svært at forstå dynamikkerne bag.

Tidsskriftet SFINX, der har til huse ved Afdeling for Klassisk Arkæologi, Aarhus Universitet, har gennem årene haft spot på en del af de aktuelle uroplagede lande og kan derfor tilbyde en lang række baggrundsartikler til den nysgerrige.

Temanumre:

Libyen
Temanummeret er det hidtil eneste på dansk om dette forunderlige land. I udgivelsesåret 2008 var Libyen ved at åbne sig og turiststrømmen tiltagende. Læs om Gaddafis propagandakunst, om det moderne Libyen fra 1969 til i dag og 11 andre artikler om Libyens tusindeårige kulturhistorie.

Ægypten
Temanummeret fra 1981 med 14 artikler giver et portræt af nationen Ægypten lige fra oberst Nassers revolution til Cairos moskeer, Nilens betydning, Amarna-revolutionen og meget andet helt tilbage til Rigssamlingen i 3. årtusind f.Kr.

Ægypten - fra Cairo til Middelhavet
Nildeltaet – eller ”Nedre Ægypten” – har alle dage været Ægyptens spisekammer. Nummeret fra 2002 giver i 12 artikler en vifte af deltaets farverige historie lige fra den moderne økologiske trussel mod Nildeltaet og Sadats gravmæle til slaget ved el-Alamein, kulturbyen Alexandria og faraonernes guldrige grave.

Marokko
Temanummeret fra 2001 koncentrerer sig især om landets nyere historie de sidste 200 år: om landets i den grad rige kulturhistorie, men også om islamiseringen, om landets dannelse i stormagternes vold, om Marokko på film – ja, selv om marokko-puden!

Syrien
Syrien er og var mange ting: Den arabiske nationalismes vugge? spørger en af de 13 forfattere. Men også drømmen om et dansk institut i Damaskus, om korsfarer-riger, umayyade-slotte, søjlehelgener, Palmyra, seleukiderkonger og verdens ældste ABC!

Det hellige Land
For tre verdensreligioner, jødedommen, kristendommen og islam, er Jerusalem Den hellige By. Temanummeret fra 1985 har gennem 13 artikler lagt vægten på at vise, hvorfor og hvorledes de tre religioner føler sig knyttet til deres hellige land – den aktuelle konflikt har rødder, der går meget langt tilbage i tiden.

Tunesien
SFINX’ første temanummer fra 1978 er en mosaik, der i otte artikler beskriver landet fra oldtidens fønikisk/puniske kolonibyer over romernes udnyttelse af landet til landsbybryllup anno 1978.

Yderligere information:

Nyheder, Alumner