Nyhedsarkiv

13.01.2011 | Forskning

Millionbyggeri til sundhedsforskning skudt i gang

I sommeren 2015 vil en splinterny bygning på 8.300 kvm til forskning i sygdomsmekanismer være skudt op i Universitetsparken ud mod Vennelyst Boulevard/Nørrebrogade i Aarhus, og samtidig vil andre 8.000 kvm af den nuværende Bartholin Bygnings laboratoriearealer være renoveret.

13.01.2011 | Forskning

Giftigt slangeprotein afslører immunsystemets aktivering

Ved at studere et protein fra kobragift har forskere fra Molekylærbiologisk Institut ved Aarhus Universitet opdaget, hvorledes en essentiel del af det medfødte immunforsvar aktiveres under fx infektioner. Med denne nye viden bliver det nemmere at udvikle nye specifikke lægemidler mod fx gigt og allergi.

10.01.2011 | Nyheder

Danske havforskere mødes på Mols

Det 16. danske Havforskermøde afholdes på Fuglsøcentret på Mols tirsdag d. 18. - torsdag d. 20. januar 2011. Havforskermøderne giver havforskere og havmiljømedarbejdere fra alle discipliner og institutioner i Danmark lejlighed til at mødes og udveksle nye ideer og resultater, diskutere hvad der rører sig inden for alle grene af havforskningen, og…

10.01.2011 | Nyheder

Stjerne-forskning afslører ny planet på størrelse med Jorden

Aarhus-astronomerne er eksperter i at studere stjerner. Og i jagten på exo-planeter – planeter der kredser om andre stjerner – er studiet af stjernerne afgørende for den viden, astronomerne kan få om fjerne planeter hundreder af lysår borte. Dermed har de århusianske stjerneforskere en vigtig andel i, at NASA i dag kan offentliggøre opdagelsen af…

10.01.2011 | Nyheder

Mange unge viser tegn på mistrivsel

Størstedelen af danske unge mener, at de har et godt ungdomsliv, og at deres selvtillid er høj. Unges positive vurdering af egen trivsel står imidlertid i kontrast til deres adfærd, viser en ny undersøgelse fra Center for Ungdomsforskning: Selv om unge giver udtryk for, at de trives, kan de sagtens have en adfærd, der rummer tegn på mistrivsel. De…

07.01.2011 | Nyheder

Nye dekaner budt velkommen

07.01.2011 | Nyheder

Filosofi skal gøre børn bedre til at forstå religion

Igennem de sidste 20 år har filosofi gjort sit indtog i danske skoler. Alligevel findes der ikke i den danske folkeskole noget fag med betegnelsen filosofi. I stedet er filosofien placeret som en del af faget kristendomskundskab. Hvilke problemstillinger og muligheder det rummer, har Henrik Vestergaard Jørgensen undersøgt i sin ph.d.-afhandling,…

06.01.2011 | Nyheder

Fremtidens mad beskytter din tarm og krop

Forskere vil undersøge hvorfor og hvordan visse naturligt forekomne stoffer i maden og probiotika har en gavnlig effekt på tarmens og kroppens sundhed hos mennesker. Hensigten er at kunne tilpasse fødevareprodukter og udvikle nye sundhedsfremmende fødevareingredienser, der falder i forbrugernes smag.

04.01.2011 | Nyheder

22 mio. kr. til forskning i skadelige stoffer

Eva Bonefeld-Jørgensen, forsker ved Aarhus Universitet har netop modtaget en bevilling på 22 mio.kr. til et projekt som skal klarlægge hvilke følger eksponering til de såkaldte PFC-stoffer kan have for gravide, fosterudvikling og børn. PFC-stoffer findes bl.a. findes i mad, emballage, tekstiler og regntøj.

04.01.2011 | Nyheder

Millionbevillinger til forskning i urolige elever og teknologiforståelse hos lærere og sygeplejersker

Det Strategiske Forskningsråd har bevilget knap 23 millioner kroner til to forskningsprojekter, der ledes af forskere ved DPU, Aarhus Universitet. Det ene projekt skal undersøge de negative effekter af urolige elever i klasserummet, det andet hvordan den teknologiske forståelse hos lærer- og sygeplejerskestuderende kan øges.

04.01.2011 | Nyheder

Sundere mælk skal bremse hjertekarsygdomme

Går vejen til et bedre helbred over smør, milkshakes og boller? Det skal forskere fra bl.a. Århus Universitetshospital og Aarhus Universitet undersøge i et nyt forskningsprojekt, som ledes af professor dr. med. Kjeld Hermansen, Århus Universitetshospital.

04.01.2011 | Nyheder

Stor bevilling til forskning i ny planteforædlingsteknologi

Stig Uggerhøj Andersen fra Molekylærbiologisk Institut, Aarhus Universitet, får en treårig bevilling fra Det Frie Forskningsråd | Teknologi og Produktion på 5,6 mio. kr. til at forske i anvendelsen af en ny sekventeringsteknologi til effektivisering af planteforædling, der kan bidrage til et mere bæredygtigt landbrug.

04.01.2011 | Nyheder

Århusfysikere skal udvikle ny, billig solcelle med høj effektivitet

Brian Bech Nielsen og Arne Nylandsted modtager 18,9 mio. kr. fra Det Strategiske Forskningsråd, Videnskabsministeriet, til at skabe fundamentet for udviklingen af en helt ny type solcelle der meget effektivt omdanner sollys til elektricitet og er billig at producere.

03.01.2011 | Navne

Syv Novo scholarstipendier til Science

Syv specialestuderende fra Science har fået del i Novo Scholarship Programme 2011. Novo Nordisk og Novozymes ønsker at bidrage til uddannelsen inden for bioteknologi og de farmaceutiske videnskaber, f.eks. bioinformatik, mikrobiologi, medicinalkemi, farmakologi, farmaci og drug delivery, og uddeler derfor hvert år et antal scholarstipendier til…

03.01.2011 | Nyheder

Den gode smag bevares

Moderne brød kan holde sig længe - men det smager ikke godt, når det er gammelt. Udvikling af nye ingredienser, som kan ændre på dette, er undervejs.

Viser resultater 26 til 40 ud af 40

Forrige 1 2