Nyhedsarkiv

Figur 1: Princippet i atto-clock-teknikken. En kraftig infrarød laserpuls udbredes gennem en kvartbølgeplade for at producere et næsten cirkulært polariseret lys. Laserpulsen bliver styret gennem en supersonisk gassky af helium eller argon, og atomerne ioniseres, så tunneleringen kan opstå. Det cirkulære polariserede lys kan bruges som en slags urskive, idet elektronens slutretning og fart og retningen af det cirkulært polariserede lys på ionisationstidspunktet kan fungere som en slags visere.
Figur 2: De røde prikker er indsamlet data af elektronernes afbøjningsvinkel (?) ved tunnelering i argon som en funktion af laserstyrken. Jo større styrke, jo mindre afbøjningsvinkel. Linjerne viser de forskellige teoriers forudsigelser af afbøjningsvinklen. Den røde linje, der umiddelbart bedst matcher datamaterialet, er Aarhus-fysikernes nye teori kaldet TIPIS (tunnel ionization in parabolic coordinates with induced dipole and Stark shift). Det vil sige, at den er formuleret i parabolske koordinater, tager hensyn til skift i energiniveau samt tager multielektroneffekter med i betragtning. 
Lars Bojer Madsen, lektor i fysik, Aarhus Universitet

30.11.2011 | Forskning

Forskere ”fotograferer” elektroners forbudte rejse med laser

I kvantemekanikken kan partikler rejse gennem områder, der er forbudte i klassisk fysik, såkaldt tunnelering. Nu har forskere ved Aarhus Universitet og ETH Zürich-universitetet i Schweiz kortlagt præcis, hvor partiklen dukker frem efter rejsen.

30.11.2011 | Forskning

AU-forsker fortæller om dansk landbrugs klimaerfaringer i Durban

Forskere fra Aarhus Universitet er med til at sætte landbruget på klimadagsordenen i forbindelse med klimatopmødet COP17 i Durban i disse dage. En af dem er forskningsleder John Hermansen.

30.11.2011 | Health

Millionbyggeri giver rygstød til forskning

Fremtidens forskning i biomedicin får nye rammer på Aarhus Universitet. Nyt millionbyggeri på 12.000 kvadratmeter og renovering af 14.400 kvadratmeter er planlagt. Syv arkitektfirmaer skal konkurrere om udformningen af bygningerne.

30.11.2011 | Forskning

Ny metode til tidlig diagnosticering af kræft i mundhulen

En forskergruppe fra Aarhus Universitet har sammen med forskere fra Australien og Norge fundet en ny, enkel og ikke-invasiv metode til at diagnosticere kræft i mundhulen på et tidligt stadium, hvilket er et af de vigtigste parametre for en vellykket behandling af kræft.

Paneldebat om juraens og juristernes rolle i samfundet. Ordstyrer er tv-vært Clement Kjersgaard. Panelet består af partner Sys Rovsing, Bech-Bruun, professor Jørgen Grønnegaard, Institut for Statskundskab, AU, direktør Karen Frøsig, Sydbank, journalist Morten Pihl, Jyllands-Posten, og professor Gorm Toftegaard Nielsen, Juridisk Institut, AU. Foto: Roar Paaske/AU Kommunikation.

29.11.2011 | Arrangement

Paneldebat: Der er gået juristeri i demokratiet

Aarhus Universitet har i 75 år uddannet jurister. Det blev blandt andet fejret med en paneldebat om juraens og juristernes rolle i samfundet.

28.11.2011 | Forskning

Ny brik til blodtryk-gåden fundet

Forskere fra Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet, har fundet en ny brik til puslespillet om, hvordan folkesygdommen forhøjet blodtryk (hypertension) kan opstå.

25.11.2011 | Bevillinger

Han ser på mønstre i små skyer af atomer

Den talentfulde unge tyske fysiker, Jan Arlt kan med en bevilling fra Lundbeckfonden på 10 mio. kroner etablere sin egen forskergruppe på Aarhus Universitet.

25.11.2011 | Forskning

Banebrydende ideer kommer fra ”The Stranger”

Banebrydende innovation kommer ikke kun fra kernebrugerne. Den kommer i lige så høj grad fra mere perifere brugere, der også er engageret i andre communities, viser ny international forskning.

24.11.2011 | Arrangement

Jura på Aarhus Universitet fylder 75 år

75 år, så længe har jura eksisteret på Aarhus Universitet , og det fejres den 25. november med et stort jubilæumsarrangement.

23.11.2011 | Forskning

Risiko for nedgang i hvedeudbytte i EU

Danske hvedeavlere risikerer at få en udbyttenedgang i deres hvede på fem procent svarende til et tab på 34 millioner euro, hvis EU forbyder de væsentlige svampemidler triazoler.

23.11.2011 | Forskning

Økologisk foder til økologisk dyr

Fremover skal økologiske grise og høns udelukkende æde økologisk foder. Det stiller store krav til forsyningen af især proteinholdige fodermidler.

23.11.2011 | Forskning

Mange lærere overser mobning

Ny ph.d.-afhandling fra Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), Aarhus Universitet, peger på, at der blandt lærere og skoleledere er forskellige mobbeforståelser i spil. Det får betydning for, hvordan de griber ind over for mobning.

23.11.2011 | Priser

Fornem pris til hudforsker

Guldprisen fra LEO Pharma Forskningsfond går i år til lektor, dr.med., Claus Johansen fra Institut for Klinisk Medicin. Prisen på 1.000.000 kr. gives for hans banebrydende forskning i dermatologi.

23.11.2011 | Priser

International hæder til Business and Social Sciences

Det internationale magasin for europæiske topledere, European CEO, har netop kåret Aarhus Universitet, Business and Social Sciences, som Nordeuropas mest innovative Business School.

23.11.2011 | Navne

Formand for iNANOs bestyrelse ny direktør for Haldor Topsøe A/S

Bjerne S. Clausen, formand for Det Interdisciplinære Nanoscience Centers (iNANO) bestyrelse, er blevet udnævnt til ny administrerende direktør for Haldor Topsøe A/S.

23.11.2011 | Priser

Forskere fra Science and Technology nomineret til Årets danske forskningsresultat 2011

Videnskab.dk har valgt tre forskningsresultater fra AU, alle fra Science and TEchnology, blandt de 10 nominerede til Årets danske forskningsresultat 2011. Vinderen bestemmes af læserne, og du kan være med til at stemme på videnskab.dk senest søndag 27. november.

22.11.2011 | Priser

Forskere får pris for undersøgelse af erhvervsuddannelser

Da Uddannelsesforbundet for første gang uddelte en pris, gik den til hele holdet af forskere på Center for Ungdomsforskning ved Aarhus Universitet. Det sker, fordi forskerne har fokus på mødet mellem lærer og elev.

22.11.2011 | Bevillinger

19,3 mio. til forskning i valle

Niels Møller, professor i eksperimentel medicinsk forskning ved Aarhus Universitet, har sammen med sin forskergruppe netop modtaget 19,3 mio. kr. fra Det Strategiske Forskningsråd.

21.11.2011 | Forskning

Samtale fremmer forståelsen – også i landbruget

Dialog frem for direktiver og konversation i stedet for konfrontation - det er de midler, der bør tages i brug, når forskellige interesser mødes for at løse fælles problemer på en konstruktiv måde.

21.11.2011 | Bevillinger

19,5 mio. kr. til hjerteblodpropper

Forskere fra Institut for Klinisk Medicin står i spidsen for et nyt stort forskningsprojekt, der skal kortlægge effekten af en ny banebrydende metode til behandling af blodprop i hjertet.

Sygeplejerske og cand.cur. Connie Timmermann har netop modtaget HN-Prisen 2011 på 900.000 kroner til ph.d.-projektet ”Alvorligt syge patienter og sanseindtryk”.

18.11.2011 | Priser

Pris til udforskning af sygdom og æstetik

Ph.d.-projekt ved Health tyder på, at fysiske omgivelser spiller en afgørende rolle for, hvordan patienter mestrer livstruende sygdomme.

17.11.2011 | Forskning

Børn kan nemt vænnes til at spise sundt

Selvom børn er glade for søde sager, kan de sagtens vænne sig til at være glade for sunde fødevarer. Det kræver bare, at man forstår at servere produkterne og måltiderne på en måde, der appellerer til børnene.

17.11.2011 | Talentudvikling

Forskertalenter høster millionbevillinger

Med en bred vifte af nye projekter, har de unge forskertalenter på Aarhus Universitet, Business and Sciences tiltrukket næsten en tredjedel af efterårets postdoc bevillinger fra Det Frie Forskningsråd, Samfund og Erhverv.

17.11.2011 | Forskning

Svage love svækker plantediversitet

Bæredygtig beskyttelse af planter kan få stor betydning for udviklingen af ny medicin, fødevarer og industri. Ny forskning viser, at erhvervslivet bør udvise større social ansvarlighed over for de fattige lande, hvor planterne gror.

17.11.2011 | Priser

Nytænkende forsker i skolehistorie modtager forskningspris

Professor i barndoms- og skolehistorie Ning de Coninck-Smith, Aarhus Universitet, modtager Dansk Magisterforenings Forskningspris 2011 inden for humaniora og samfundsvidenskab. Begrundelsen er, at hun arbejder tværfagligt og nytænkende med sit felt.

Viser resultater 1 til 25 ud af 44

1 2 Næste