Rektors tale ved aftenarrangementet i Musikhus Aarhus

Lauritz B. Holm-Nielsen, rektor, Aarhus Universitet

Kære Minister, borgmester, regionsrådsformand, ambassadører, æresalumne, æresdoktorer, ærede gæster, mine damer og herrer.

Når Aarhus Universitet fejrer sin fødselsdag, er det en festdag, hvor vi – udover at fejre universitetet – også hylder de enere, der på den ene eller anden måde har gjort en helt særlig indsats.

Således har vi i eftermiddag udnævnt årets æresalumne, vi har uddelt Hendes Majestæt Dronning Margrethes rejselegat til to dygtige studerende fra arkæologi og statskundskab, og vi har uddelt universitetets rejselegat.Samtidig har vi hædret både pædagogikken og forskningsformidlingen med Jubilæumsfondens store priser.

Og endelig har vi styrket universitetets internationale akademiske bånd ved at udnævne 4 nye æresdoktorer.

Jeg vil i øvrigt huske at opfordre jer til at besøge vores hjemmeside, hvor man kan læse mere om dagens hovedpersoner og gense Aula-højtideligheden.

Mens næsten 500 gæster deltog i højtideligheden i Aulaen, har flere tusinde studerende afholdt den årlige idrætsdag, og jeg ved, at de studerende netop nu fester i Universitetsparken. Aarhus Universitet er privilegeret med en helt unik universitetspark, og det er fantastisk at opleve, hvordan disse mange studerende giver både park og by en helt særlig stemning og energi. Jeg er glad for, at vores studerende på deres måde – sammen med alle jer, der er samlet her – er med til at fejre universitetets fødselsdag.

Her i Musikhusets 2 store sale kan vi byde velkommen til ca. 2400 gæster. Vi er glade for, at I har tid og lyst til at deltage i dag.

Sidste år mødte vi med The Beatles ord ”Imagine” nysgerrigt globaliseringens muligheder; i år er aftenens tema ”Danmark i Verden – Verden i Danmark”, da vi mener, at disse ord smukt symboliserer, at Danmark i allerhøjeste grad har brug for Verden, men at Verden også kan bruge Danmark.

Derfor byder jeg med stor glæde også velkommen til de af vore gæster, som repræsenterer verden omkring os.

It is important to us and a great pleasure; we welcome those of you, who represent the world around us. Welcome!

Da jeg sidste år stod her, kunne jeg fortælle, at aftenens tema var globalisering. Fordi den vigtigste viden er – og skal være – grænseoverskridende. Og det er en vigtig målsætning for Aarhus Universitet, at vi åbner os for de bedste hjerner fra hele Verden. Det kan måske illustreres ved, at medarbejderne på Aarhus Universitet spænder over mere end 70 forskellige nationaliteter, og vi har over 4000 studerende fra alverdens lande.

Samtidig ønsker vi også, at vores dygtigste hjerner drager ud i verden, skaber og indhenter ny viden, og måske en dag igen vender tilbage til Danmark – rige på erfaring og endnu dygtigere.

Dét er også Danmark i Verden – Verden i Danmark.

Og lige her foran sidder universitetets Æresalumne 2011, professor Lene Vestergaard Hau, som et fremragende eksempel på dette. Lene er cand.scient. og ph.d. fra Aarhus Universitet og er nu professor ved Harvard University. Og vi ved, at Lene gerne kommer her og deler sin rige erfaring og nye viden med os.

Når vi siger Danmark i Verden – Verden i Danmark, siger vi også, at vi ikke må være os selv nok. Og det er vigtigt!

Danmark har brug for Verden. Lukker vi os om os selv, taber vi kapløbet om de bedste hoveder og de muligheder, verden giver.

Tidligere i år har vi indviet en helt ny bygning dedikeret til universitetets internationaliseringsbestræbelser og opkaldt efter professor i økonomi Dale T. Mortensen, som modtog Nobelprisen i 2010. Her finder I blandt andet Dale´s Cafe, der allerede nu fungerer som et naturligt samlingssted for universitetets internationale befolkning.

Vi ønsker, at de udenlandske forskere, studerende, familier og gæster bliver mødt med venlighed og varme, og jeg kan love, at vi i de kommende år vil realisere lignende initiativer, som vil underbygge Aarhus Universitets ry som et internationalt orienteret universitet.

På Aarhus Universitet møder vi Verden, og Verden møder os med åbenhed, nysgerrighed og respekt.

Med disse ord vil jeg igen byde jer alle velkommen. Jeg håber, alle i Symfonisk Sal - - og i Store Sal vil nyde aftenen og overlader nu scenen til aftenens orkester og til konferencier Vivienne McKee, der vil føre os igennem aftenens program.

God fornøjelse! Tak!