Tale ved Aarhus Universitets årsfest 9. september 2011

Tale til Aarhus Universitets Æresalumne 2011 - professor Lene Vestergaard Hau

Mine damer og herrer.

Der er udgået en lang, lang række af utroligt dygtige kandidater – – alumner – – fra universitetet, som vi sætter meget stor pris på, og som vi gerne vil gøre endnu mere for. Derfor har vi oprettet alumnenetværket Gerda, der er opkaldt efter Gerda Kolstrup, som i 1935 blev Aarhus Universitets første kandidat. Gennem Gerda tilbyder vi bl.a. vores kandidater fri deltagelse i Folkeuniversitet i Aarhus’ forelæsninger, ligesom Gerda også står bag en lang række andre tilbud til universitetets mere end 130.000 alumner.

Samtidig vil vi også gerne fremhæve enkelte kandidater, som markerer sig på helt særlig vis, og som kan tjene som eksempler for alle os andre. Derfor indstiftede vi ved Aarhus Universitets 80-års fødselsdag i 2008 en ny pris: Aarhus Universitets Æres-alumnepris.

Prisen består – udover æren - af en skulptur, udført af billedhuggeren Hanne Varming, og den uddeles ved årsfesten til en kandidat fra Aarhus Universitet, som på en enestående måde har bidraget til samfundets udvikling og som dermed er symbol på universitetets betydning.

Den første prismodtager var Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik, i 2009 gik prisen til NATO’s Generalsekretær og tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, mens vi sidste år kunne udnævne administrerende direktør for A.P. Møller-Mærsk Nils Smedegaard Andersen som universitetets tredje æresalumne.

I år kan jeg afsløre, at Aarhus Universitets Æresalumne 2011 er professor Lene Vestergaard Hau fra Harvard University. Jeg vil gerne bede Lene Hau træde frem.

Kære Lene

Det er med stor glæde, at jeg i dag udnævner dig til årets æresalumne. Du blev cand.scient i fysik i 1986, og i 1991 tildeltes du også en ph.d.-grad fra Aarhus Universitet, inden turen gik til Rowland Institute for Science og Harvard University. Din karriere er unik, og du har vist, at hvis både talentet, ihærdigheden og engagementet er stor nok, så er der ingen grænser for, hvad man kan nå.

Du blev inspireret af Aarhus-teoretikerne Jens Lindhard og Jens Ulrik Andersen, og gennem din eksperimentelle forskning lykkedes det umulige, nemlig at stoppe lyset. Dette er en enestående præstation, som siden er blevet fulgt op af andre imponerende forskningsresultater.

Derfor har du helt fortjent modtaget en lang række hædersbevisninger. Du blev f.eks. udnævnt til ”Årets Verdensdansker” i 2010, fordi du eftertrykkeligt og vedholdende har markeret Danmark ude i verden med din fremragende forskning. Ligesom du har modtaget Rigmor og Carl Holst Knudsens Videnskabspris, som er en af Danmarks fineste og ældste forskningspriser.

Dine kvaliteter vægtes meget højt på Aarhus Universitet, og som en af Danmarks dygtigste og mest betydningsfulde forskere gør du universitetet meget stor ære.

På den baggrund er det mig en glæde at udnævne dig til Æresalumne 2011. Når ceremonien her er afsluttet, hænger dit portræt i indgangspartiet sammen med universitetets tre første æresalumner.

Tillykke!