Tale til Aarhus Universitets Æresalumne 2013 – Jens Erik Sørensen

Tale til Aarhus Universitets Æresalumne 2013 – Jens Erik Sørensen

Det følgende er en gentagelse fra tidligere, men det kan ikke siges for ofte: Uddannelse af dygtige kandidater er universitetets vigtigste bidrag til samfundet. Det er med den største stolthed, at vi på Aarhus Universitet kan følge, hvorledes vore alumner er med til at drive og forandre samfundet. Med deres viden, deres ambitioner, og deres ildhu.

For at sætte en tyk streg under den stolthed indstiftede Aarhus Universitet i 2008 Æresalumne-prisen i anledning af universitetets 80-års fødselsdag. Prisen anerkender enkelte alumner, der markerer sig på helt særlig vis i samfundet og kan tjene som eksempler for os alle. Prisen er hidtil uddelt fem gange. Den første prismodtager var Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik, og sidste år gik prisen til tidligere ambassadør Birgit Storgaard Madsen. Alle er de portrætteret ved indgangen til aulaen.

I dag kan jeg med glæde afsløre, at årets æresalumne på Aarhus Universitet 2013 er: Mag.art. og direktør på Kunstmuseet ARoS, Jens Erik Sørensen.

Kære Jens Erik,

Der er mennesker, som aldrig helt finder deres rette hylde, og så er der mennesker, hvor man bare ved, at de er havnet på den fuldstændigt rigtige plads.

Ingen kan være i tvivl om, at du tilhører den sidste gruppe.

Når du taler om kunst, så fungerer dine hænder som pensler, der maler ordene med ivrige og farverige strøg. Og din flotte karriere som museumsdirektør fortæller lige så malerisk om den passion, du lægger i dit arbejde.

Du dimitterede fra Aarhus Universitet i 1979 og fik en stilling som inspektør på Aarhus Kunstmuseum. Fem år senere blev du museumsdirektør samme sted, og det var omkring den tid, at de ambitiøse planer om et nyt, stort kunstmuseum midt i Aarhus begyndte at spire.

Efter tyve års planlægningsarbejde kunne du så være med til at indvie det ARoS, vi kender i dag. Et museum, der er kendt for at huse udstillinger i international klasse, og som har formået at trække gæster til fra både nær og fjern.

Netop relationen til museumsgæsterne har været én af de primære farver i din palet. Allerede i studietiden udviklede du et stærkt ønske om at styrke museerne ved at åbne kunsten op og gøre den tilgængelig for alle besøgende.

Dit ønske har faktisk været så brændende, at man nu om dage ikke engang behøver besøge museet for at se kunsten. Du har nemlig også på opfordring fra Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik stået bag den tilbagevendende udstilling, Scuplture by the Sea, hvor kunsten flyttes ud i det åbne rum og optræder i nye rammer.

Hele vejen igennem karrieren har du bevaret forbindelsen til dine uddannelsesmæssige rødder på Aarhus Universitet. Du samarbejder ofte med forskerne på Kunsthistorie og bidrager løbende til uddannelsen af ph.d.-studerende inden for feltet.

Derfor er det mig en stor glæde at kunne udnævne dig, Jens Erik Sørensen, til Aarhus Universitets Æresalumne, 2013. Hjerteligt tillykke!