Rektors aftentale

Tale ved Aarhus Universitets årsfest i Musikhuset 13. september 2013

Kære minister. Kære borgmester. Kære regionsformand, ærede gæster og medarbejdere.

Velkommen til Musikhusets Store Sal og Rytmiske Sal her på dagen, hvor vi fejrer Aarhus Universitets 85 års fødselsdag.

Vi har i år valgt at fejre universitetet under temaet 'Originaler'.

Ordet original stammer fra det latinske originem, som betyder oprindelse og henviser til noget enestående. Originalen er ikke en kopi – det er den ægte vare.

I almindelig sprogbrug  - i hvert fald i det jyske - kan en original også være betegnelsen for en excentrisk eller småsær person. Han eller hun er en være en original, som oftest i betydningen en festoriginal.

Om jeg repræsenterer den ene eller anden betydning af ordet her i aften, vil jeg lade være op til jer, men jeg kan godt afsløre, at jeg holder meget af originaler.

Faktum er, at originalitet har en helt særlig betydning for et universitet. Ikke kun fordi vi, med hånden på hjertet, har vores andel af originaler – og det er positivt ment. Men også fordi det at søge originaliteten er en indgroet del af universitetets DNA. Det ligger dybt i universitetets ånd at anskue emner fra nye perspektiver og udforske det ukendte. At have modet til at bevæge sig i en anden retning, end den man valgte i går.

Det mod har også de flere end 7.300 nye studerende, som netop er startet på en videregående uddannelse på Aarhus Universitet. De har hver især valgt at udfordre sig selv og starte et helt nyt livskapitel. Sammen med studiekammerater, som de endnu ikke kender. I en by - eller måske endda et land - som de endnu ikke kender.

Det er fascinerende at følge de nye  studerende og se, hvordan de første ugers anspændthed hurtigt viger pladsen for en umættelig tørst efter ny viden. De studerendes energi breder sig ud i alle universitetets kroge og er hvert år med til at forny vores dedikation til jagten på de originale tanker.

Tidligere i dag hædrede vi i Aulaen nogle af de studerende, medarbejdere og æresdoktorer, der på forskellig vis har demonstreret stor originalitet i deres dagligdag og tilknytning til universitetet. Vi har også udnævnt årets Æresalumne, museumsdirektør Jens Erik Sørensen, der i sin karriere ikke alene har støttet og næret kunstnernes originalitet; men også har formået selv at sætte et uudsletteligt og originalt aftryk på aarhusiansk og dansk kulturliv.

Og så vil jeg også minde om, at vi ikke er de eneste, som fejrer Aarhus Universitets 85 års fødselsdag. De studerende har med vanligt højt energiniveau markeret dagen med idrætsdag og den efterfølgende fest Danmarks Største Fredagsbar, som nu er i fuld gang med livemusik i Universitetsparken.

Her i Musikhuset skal vi tilbringe de næste timer i selskab med en række musikalske originaler. Kunstnere, som hver især har sat deres præg på den danske musikscene og på vores fælles musikalske historie. Til at lede os igennem programmet har vi de dygtige kapelmestre, Peter Vuust og Per Christian Frost. Sidst, men ikke mindst har vi i rollen som konferencier en rigtig original: sanger, sangskriver, forfatter og musiker – hr. Steffen Brandt. Som i øvrigt også er cand.mag. i dansk fra Aarhus Universitet, og måske den musiker, som har underholdt flest årgange på universitetet.

Efter musikken er der spisning og i og omkring foyeren. Jeg håber, at I alle vil nyde aftenens program.

Rigtig god fornøjelse