Rektors tale til årets æresalumne

Tale til æresalumnen

Flere end 130.000 studerende har igennem årene færdiggjort en uddannelse på Aarhus Universitet.

Hver især er de startet på deres universitetsuddannelse. Med en drøm om at udvikle både sig selv og det samfund, de er en del af.

Og hver især er de dimitteret med redskaberne til at realisere den drøm.

Selvom hver eneste alumne fra Aarhus Universitet har sat sit eget aftryk på verden. Så har nogle af dem alligevel formået at sætte et lidt større aftryk end andre. Derfor har Aarhus Universitet hvert år siden 2008 udnævnt en æresalumne ved årsfesten.

Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik var den første. Og sidste år blev LEGO’s administrerende direktør Jørgen Vig Knudstorp en del af selskabet.

Alle de nuværende syv æresalumner kan ses afbildet på malerier i Aulaens vindfang.

Og i dag får de selskab af en ottende kollega.

En person, der igennem sin karriere har sat – og stadig sætter – sit uomtvistelige aftryk på dansk og internationalt erhvervsliv.

---::---

Årets æresalumne blev kandidat i fysik og kemi i 1978, og lic.scient. i organisk kemi tre år senere. Efterfølgende videreuddannede han sig inden for marketing og arbejdede sig op i rækkerne hos Løvens Kemiske Fabrik.

Den dybe naturvidenskabelige faglighed – og en stærk forståelse for markeder – har været en meget effektiv blanding for årets æresalumne.

Indsigten i forskningens vilkår - og ikke mindst forståelsen for, at innovation kan kræve tid og omveje – har haft stor værdi i hans karriereforløb.

I 1993 overtog han ansvaret for salg og marketing i Coloplast. Og kun to år senere blev han ansat som administrerende direktør samme sted. I de efterfølgende 13 år stod han i spidsen for en enorm udvikling, hvor man seksdoblede omsætningen og førte virksomheden op i den internationale elite.

Lige som han bevarede sin ydmyghed og sin utrolig høje arbejdsmoral, så bevarede han også sin tilknytning til Aarhus Universitet, hvor han i ti år var adjungeret professor i anvendt kemi.

Efter tiden hos Coloplast har årets æresalumne gjort bestyrelsesarbejdet til sin levevej. Her har han sat sit markante aftryk i f.eks. Novo A/S, Industriens Fond, Danisco, DTU og Rambøll-gruppen.

Årets æresalumne har igennem sin karriere demonstreret et højt ambitionsniveau, et bredt favnende talent og en enorm arbejdsomhed.

Det er mig en glæde at kunne sige, at årets æresalumne 2015 på Aarhus Universitet er:

Steen Scheibye.

---::---

Kort oplæg:

Kære Sten: tillykke med prisen.

Jeg er glad for, at du i dag indtager rollen som æresalumne på Aarhus Universitet.

Jeg vil nu invitere dig til også at indtage talerstolen.