Rektors tale ved aftenarrangementet

Lauritz B. Holm-Nielsen, rektor, Aarhus Universitet

Kære Minister, Borgmester, kolleger og gæster.

Velkommen til alle i Symfonisk Sal og her i Store Sal i Musikhuset til fejringen af Aarhus Universitets 84 års fødselsdag. Før jeg overlader scenen til aftenens musikalske program, vil jeg gerne sige et par ord om Aarhus Universitet, hvis fødselsdag vi fejrer med ”livet og fordybelsen” som tema.

Universitetets årsfest er en af de dage i året, jeg ser mest frem til. Dagen markerer starten på et nyt semester for alle i universitetets univers. De studerende vender tilbage til universitetslivet efter det pusterum, sommeren giver og for de mere end 7.000 nye studerendes vedkommende åbner sig en ny verden, fyldt med viden, udfordringer og nye bekendtskaber. Denne proces gentager sig hvert år, som en puls eller et hjerteslag.

Det er enestående for universitetet, at det år efter år bliver befolket af så mange nye, friske, videbegærlige hjerner. Det er netop det, der adskiller et universitet fra alt andet i samfundet. Stevie Wonder indleder ”Sir Duke” med ordene ”Music is a world within itself, with a language we all understand”. Den metafor passer også på universitetsverdenen, som er en verden for sig selv, men til forskel fra musikken, er det ikke givet, at alle forstår vores sprog. Det er vigtigt at holde sig for øje. De unge mennesker er med til at minde os om det, og holde universitetet på tæerne ved at puste liv i al den viden, der venter på dem, når de ankommer i flokke til den første undervisning.

I år er det 50 år siden, at Dronningen læste på Aarhus Universitet. Det markerer universitetet ved at modernisere Antikmuseets Etruskiske samling. Jeg håber, at mange af jer vil besøge udstillingen, når den åbner.

Under højtideligheden i Aulaen, i eftermiddag hædrede vi udvalgte forskere, studerende, alumner og venner af universitetet. Vi fejrede udnævnelsen af årets Æresalumne, ambassadør Birgit Storgaard Madsen, der i sin tid blev uddannet etnograf, og som siden på fornemste vis har brugt sin uddannelse  og repræsenteret Danmark og Aarhus Universitet ude i verden.

Vi har tildelt de to store Jubilæums-priser, der hædrer forskere, der formår at sætte pædagogikken og formidlingen i højsædet.

Vi har forstærket universitetets internationale bånd ved at udnævne fire nye æresdoktorer, som hver især har bidraget til universitetets høje forskningsniveau.

Sidst, men ikke mindst, har vi uddelt Hendes Majestæt Dronning Margrethe den II’s rejselegater til fire dygtige studerende.

Jeg vil opfordre jer til at besøge universitetets hjemmeside, hvor man kan læse mere om dagens hovedpersoner og de priser, vi har uddelt.

Og så vil jeg minde om, at sideløbende med højtideligheden i Aulaen, har de studerende fejret dagen med sport og spil i universitetsparken, og i aften er parken omdannet til Danmarks Største Fredagsbar med koncerter - fyldt med tusindvis af glade studerende.

Nu står de næste to timer i musikkens tegn. Vi skal opleve genfortolkninger af sange af Stevie Wonder, bl.a. fra albummet ”Songs in the Key of Life”. Jeg håber, at I vil lade jer rive med af musikken, nyde øjeblikket og nynne med på klassikerne. Til at lede os igennem programmet har vi kapelmestrene Professor Peter Vuust og Per Christian Frost.

Nu overlader jeg scenen til Andrea Pellegrini, der vil indlede aftenen med titelnummeret ”If It’s Magic”. Derefter vil aftenens vært, skuespilleren og kandidat fra Aarhus Universitet, Niels Olsen guide os igennem den musikalske menu. Efter koncerten er der vanen tro spisning, jazz m.m.– og husk: ”If It’s Magic, - then why can’t it be everlasting”.

God fornøjelse!