Tale ved Aarhus Universitets årsfest 14. september 2011

Tale til Tobias Wang – modtager af Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Forskningsformidlingspris 2012

God forskning er svær at formidle. Det er naturligt, at en forsker har dyb generel viden indenfor sit fag, men forskerens forskningsfelt er ofte så specifikt og koncentreret, at det er svært at forklare, hvad det egentligt er, man arbejder med. Heldigvis er de fleste forskere gode til at formidle ikke mindst til fagfæller: Det er bl.a. en forudsætning for de bidrag, de yder til samfundet. Enkelte forskere har et særligt talent for formidling og for at belønne sådanne forskere har Aarhus Universitet siden 2006 uddelt Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Forskningsformidlingspris på 100.000 kr. I år går prisen til professor i biologi Tobias Wang vær venlig at træde frem.

Kære Tobias

Komplicerede forsøg og fremragende forskningsresultater er ikke nødvendigvis det mest interessante for offentligheden. Ikke desto mindre formår du gang på gang at forundre, begejstre og underholde, når du interviewes til såvel danske som udenlandske medier.

Du viser, hvorfor din forskning er vigtig og relevant. Det gør du ved at gøre den forståelig og sætte den i en kontekst, som alle forstår og begejstres for. For eksempel når du forklarer, hvad vi kan lære af at forstå giraffers hjertefunktion, og hvordan denne viden kan hjælpe i behandlingen af forstørrede hjerter hos mennesker.

Jeg vil ønske dig tillykke, og jeg ser frem til at se dig og måske en af girafferne i fjernsynet inden længe.

Tillykke!