Du er her: AU » Om AU » Dansk forsker modtager eftertragtet tysk pris

Dansk forsker modtager eftertragtet tysk pris

Den danske matematiker Ole E. Barndorff-Nielsen er blevet tildelt den tyske Humboldt-pris, der gives til internationalt anerkendte videnskabsmænd. Prisen er på 65.000 EURO - 480.000 kr. - med mulighed for yderligere støtte resten af livet.

Ole E. Barndorff-Nielsen, der er professor ved Institut for Matematiske Fag på Aarhus Universitet, har på afgørende vis bidraget til dansk forsknings fremtrædende placering internationalt inden for statistik og matematik. Han har fået prisen for sit fremragende arbejde inden for stokastik - en speciel gren inden for matematikken, der beskæftiger sig med fænomener inden for naturvidenskaberne og andre felter, hvor tilfældige variationer spiller en væsentlig rolle.

Ole E. Barndorff-Nielsen vil bruge prisen til at udbygge igangværende forskningssamarbejde med en række matematikere og fysikere rundt omkring i Tyskland og i Frankrig, Schweiz og Østrig.

Grundforskningscenter for fire universiteter

Ole E. Barndorff-Nielsen er leder af grundforskningscentret MaPhySto (Centre for Mathematical Physics and Stochastics), der er oprettet af Danmarks Grundforskningsfond. Centret har til opgave at udføre forskning på højeste internationale niveau i emner inden for matematisk fysik og stokastik.

Gruppen af danske forskere med tilknytning til MaPhySto omfatter matematikere fra Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Aalborg Universitet. MaPhySto afholder internationale workshops, konferencer og videregående kurser, og har kort- og langtidsgæster samt forskningsadjunkturer ved alle fire universiteter.

Hvem var Humboldt?

Alexander von Humboldt, der har givet navn til Humboldt-stiftelsen og Humboldt-prisen, levede 1769-1859. Han var naturforsker og forskningsrejsende, et universalgeni og en kosmopolit, lærd og mæcen. Hans foretog en stor sydamerikarejse 1799-1804, hvor han tilbagelagde omkring 10.000 kilometer til fods, til hest og i kano. Denne rejse resulterede i et væld af videnskabelige opdagelser: nye planter, bestemmelser af længde- og breddegrader, målinger af jordens geomagnetiske felt, daglige målinger af temperaturer og barometertryk og statistiske data om Mexicos sociale og økonomiske forhold.

Forskere inden for geografi, klimatologi, økologi og oceanografi ser Humboldt som grundlæggeren af deres fag. Hans sidste værk, Kosmos: Udkast til en physisk Verdensbeskrivelse, der udkom i dansk oversættelse 1855-1859, betragtes stadig som enestående i sin sammenhængende tilgang til naturfænomener. Se nærmere her.

Nærmere oplysninger

Nærmere oplysninger om prisen og om MaPhySto kan fås hos Ole E. Barndorff-Nielsen på tlf. 8942 3521, e-post oebn@imf.au.dk, eller hos institutleder Johan P. Hansen, tlf. 8942 3449, e-post matjph@imf.au.dk

Ingeborg Christensen
ic@adm.au.dk