Du er her: AU » Om AU » Nyhed

Mediearkitektur-biennale med mennesker i centrum

Kulturminister Uffe Elbæk slog dørene op for Media Architecture Biennale 2012 med en klar opfordring til arrangørerne fra Aarhus Universtet og til de mange internationale deltagere: Husk at sætte mennesket i centrum, når I skaber en digital fremtid

16.11.2012 | AU Kommunikation

Foto: Lars Kruse / AU Kommunikation

Nogle af de godt 200 deltagere måtte sidde på gulvet, da Media Architecture Biennale åbnede på Godsbanen den 15. november. Alligevel var humøret højt. Humøret skyldtes ikke kun biennale-udstillingen, det til lejligheden udsmykkede Rådhustårn eller biennalens forskellige glimtende, lysende, blinkende digitale installationer. I hvert fald ikke ifølge Kulturministeren:

”Alt det her sker på grund af mennesker,” understregede han.

”Almindelige mennesker, der beslutter sig for at gøre ualmindelige ting. Det her er et meget ualmindelig arrangement!”

Digital OG menneskelige byer

Det ualmindelige ved arrangementet bestod ikke mindst i blandingen af mange forskellige faggrupper, først og fremmest arkitekter, forskere, kunstnere og virksomhedsrepræsentanter.

Og de var ikke kun mødt frem for at høre mediearkitekturens svar på rockstjerner tegne og fortælle. Hele tanken bag biennalen er nemlig at udnytte de forskellige kompetencer til at tegne grundskitserne af fremtidens digitale byer. Det sker på en række workshops.

Også i den proces er det menneskelige element helt centralt, hvis man spørger Uffe Elbæk. Ministeren opfordrede tilhørerne til at lade sig inspirere af den amerikansk-canadiske aktivist og forfatter Jane Jacobs, der er berømt for sit fokus på det levende, menneskelige rum mellembygninger og biler:

”Hvordan ser en digital version af Jane Jacobs ud? Det er forhåbentlig dét, I finder ud af, når I mødes.”

Mission: En bedre verden

Prorektor Søren E. Frandsen bød velkommen til biennalen på vegne af Aarhus Universitet og PIT (Center for Participatory IT), et nyt interdisciplinært center der fokuserer på , hvordan mennesker oplever, forstår og former teknologi:

”Fremtiden ligger for vores fødder. Nye muligheder åbner sig for os. Muligheder for at trække på hinandens styrker, opdage nye løsninger i nye partnerskaber og reformere, inspirere og forbedre den verden, vi bor i,” lød det fra prorektoren, før deltagerne forsvandt fra stolerækkerne og kastede sig ud i biennalens filmpremierer, boglanceringer, taler, workshops, musikarrangementer og videnskabelige præsentationer.

Biennalen har tidligere været afholdt i Wien, og afholdes i Aarhus igen i 2014. Biennalens mediearkitektur-udstilling på Godsbanen (www.godsbanen.dk) er åben til 15. december, og der er gratis adgang.

Debat, Forside au.dk
Henvendelse om denne sides indhold:
Revideret 11.04.2014

Aarhus Universitet