Aarhus Universitets segl

Forskerspirer

Er dit svar ja til ovenstående spørgsmål?
Så kan du her se, hvordan Aarhus Universitet kan hjælpe dig i gang med dit projekt.

Projekt Forskerspirer er et landsdækkende tilbud til elever på de fire gymnasiale ungdomsuddannelser hf, hhx, htx og stx. Projektet er primært for elever i 2.g. eller 1.hf, der har et stort fagligt overskud.

Projekt Forskerspirer giver deltagerne mulighed for at fordybe sig i et emne og udarbejde forslag til et forskningsprojekt. Man kan lave projekter inden for alle fagområder, og der er mange muligheder inden for både humaniora, naturvidenskab, samfundsvidenskab og sundhedsvidenskab.

Vil du være forskerspire?
Som forskerspire skal du udarbejde et forslag (en synopsis) til et forskningsprojekt på cirka 6 sider. Her beskriver du projektets problemstilling med argumentation, teori, metode, litteratur, em­piri og processen. 

Tidligt i forløbet skal du etablere kontakt til en forsker inden for dit fagområde. Din forskerkontakt er med til at sikre, at dit projekt lever op til de krav, et rigtigt forskningsprojekt skal opfylde. Har du brug for hjælp til at finde en forsker fra Aarhus Universitet, kan du kigge nærmere på siden her: Find en forsker på Aarhus Universitet.

Forløbet
Projekt Forskerspirer er en konkurrence, der løber over et år. I slutningen af oktober afleverer forskerspirerne en synopsis til et forskningsprojekt. En dommerkomité udvælger de tre bedste projekter inden for hver af kategorierne: HUM, NAT, SAMF og SUND.

De 12 nominerede projekter præsenteres ved en festlighed i slutningen af november. Her bliver en vinder i hver af de fire kategorier kåret som årets forskerspire. Vinderne kåres på skift af undervisnings- og uddannelsesministeren, og de modtager hver 20.000 kroner til at udføre deres projekt. 

Få et udvidet overblik over, hvordan Forskerspirer forløber over et år.

Aktiviteter
Undervejs i forskerspirerforløbet mødes alle spirerne til to fælles arrangementer, så de kan danne netværk på tværs af gymnasierne. Et af arrangementerne er Københavnermødet, hvor forskerspirerne stifter bekendtskab med universitetet og med forskning og den akademiske verden. I løbet af fællesmødet får de mulighed for at besøge de fakulteter/institutter, som beskæftiger sig med netop deres forskningsområde.

I efteråret mødes alle igen til Aarhusmødet. Her er fokus på de enkelte forskerspirers projekter, og i samspil med vejledere og oplægsholdere forbedres og fokuseres den oprindelige idé. Aarhusmødet holdes på Aarhus Universitet, hvor alle spirer samles for at netværke, blive inspireret og udvikle deres synopser.

Alle universiteter i Danmark er med i Projekt Forskerspirer. Du kan finde en detaljeret beskrivelse af projektet på Københavns Universitets hjemmeside, læse folderen med mere information eller tage et kig på Forskerspirers facebook-side.