Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Alle nyheder

”Giv dog UNIvers mulighed for (...) at være en levende og engageret avis, der rent faktisk bliver læst og ikke bare brugt som bekvemt underlag for vintersnavsede støvler.” Sådan skriver adjunkt Lone Koefoed Hansen i debatten om avisens frihedsbrev. Foto: Jesper Rais.

14.03.2012 | Medarbejdere

Pravda eller fri debat?

I de seneste uger er også UNIvers blevet inddraget i ytringsfrihedsdebatten på Aarhus Universitet. Studenterrådet vil give avisen frihedsbrev efter københavnsk forbillede, og en forsker sammenligner udgivelsen med Sovjetstatens hoforgan Pravda. Nu vil universitetsledelsen i dialog om fremtidens interne kommunikation.

Illustrationer: Louise Thrane Jensen.

14.03.2012 | Fælles tema

Der er sat hegn om det akademiske frirum

Vi slipper ikke for diskussioner om ytringsfrihed og tavshedskultur, så længe vi har en ledelse uden en faglig forpligtelse, mener professor Niels Ole Finnemann. Sammen med andre forskere, der har været på universitetet siden studenteroprøret, giver han her sit bud på debatkulturen dengang og i dag.

Foto: Roar Lava Paaske.

14.03.2012 | Studerende

Deltagere og konferenciers på plads til Kapsejladsen

Op mod 15.000 studerende forventes at samles i Universitetsparken for at heppe på deres favorithold den 3. maj. Mediciner-festforeningen Umbilicus har nu løftet sløret for både deltagere og konferenciers til den traditionsrige kapsejlads på Aarhus Universitet.

Ifølge Mikkel Kring er det vigtigt at være i Kina i et stykke tid for at få noget ud af det.  – For eksempel er sproget meget vigtigt, når man har med kinesere at gøre, men det kan ikke læres på et halvt år. Det gør en kæmpe forskel, at man kan sige ”Goddag, hvordan går det?”

14.03.2012 | Studerende

Bliv kandidat i Kina

Aarhus Universitet åbner sammen med de andre danske universiteter fire kandidatuddannelser i Kina. Til sommer er der altså mulighed for at pakke spisepindene og tage til Riget i Midten for at læse sin kandidatgrad.

Beboerne forsøger så vidt muligt at leve på samme måde som vikingerne. Det indebærer også brændehugning. For at kunne holde varmen skal bålet holdes i live hele dagen – og det kræver sin mand at håndtere øksen uden at få skrammer. Foto: Jesper Rais
Selv om det meste foregår som på vikingernes tid, har den studerende Jannie Christensen dog taget moderne hjælpemidler som computere og en masse 
måleudstyr i brug for at holde styr på de mange data, hun får hver dag. Foto: Jesper Rais
Hver uge kommer der nye frivillige beboere til huset, som hjælper med at bebo huset så autentisk som muligt. Derfor laver de alle sammen mad over bålet og har tøj på lavet af det samme materiale som på vikingernes tid. Foto: Jesper Rais
Foto: Jesper Rais
Foto: Jesper Rais
Foto: Jesper Rais

14.03.2012 | Studerende

Vikingetiden tur/retur

Arkæologistuderende Jannie Christensen har i forskningens navn vendt ryggen til civilisationen for i 2 ½ måned at bo i, leve med og opleve, hvordan vikingernes huse fungerede.

Torben Vang, cand.scient. og skipper på forskningskutteren Tyra, sejlede allerede som barn. I dag sejler han dagen lang i sit job – og i sin fritid sejler han videre. Kærligheden til havet er ikke til at komme udenom. Foto: Jesper Rais.
Foto: Jesper Rais
Foto: Jesper Rais
Foto: Jesper Rais
Foto: Jesper Rais
Foto: Jesper Rais

14.03.2012 | Medarbejdere

Skibet er ladet med forskning

Hverdagen byder på både undervisning og skiftning af motorolie for skipper og cand.scient. Torben Vang, der sammen med sin besætning styrer AU’s forskningskutter Tyra. Tag med på forskningstogt på Aarhus Bugt.

Illustration: Louise Thrane Jensen

14.03.2012 | Fælles tema

Passion og paranoia i Akademia

KU-sociolog Charlotte Bloch peger i en undersøgelse på, hvordan det akademiske hierarki kan være debathæmmende i sig selv.

Der er vilje til at finde fælles fodslag i Institut for Bioscience. Faggruppekoordinator Peter A. Stæhr fra Roskilde opererer i et kuperet terræn, og bag ham aftegner Aarhus Bugt den geografiske udfordring, han deler med sine kolleger. Fotos: Jesper Rais
Hvordan kan forskning, rådgivning, undervisning og økonomi komme til at hænge sammen på Institut for Bioscience? Personaleledere og faggruppeledere søgte svaret i Mols Bjerge.

14.03.2012 | Medarbejdere

Det lange træk

Medarbejderne på det nye Institut for Bioscience har organiseret sig i tolv faggrupper, der gennem fælles projekter skal skabe sammenhængskraft. Men omstillingsprocessen er langvarig, og ikke alle finder den lige nødvendig.

Hvordan reagerer mænd på at få besked om, at de har forhøjet risiko for prostatakræft? Eller at de har en lav risiko? Det skal antropolog Pia Kirkegaard undersøge. Foto: Lars Kruse.

14.03.2012 | Medarbejdere

Gener sladrer om risiko for prostatakræft

Ny gentest kan kortlægge mænds risiko for at få prostatakræft. Antropolog undersøger, hvordan testen påvirker livskvaliteten hos de berørte mænd.

Valgte formænd for de akademiske råd er en anerkendelse af, at der skal være et samspil mellem ledelsen og den akademiske befolkning, siger rådsformand på Business and Social Sciences, professor Paul Krüger Andersen.
Marit-Solveig Seidenkrantz er ny formand for Akademisk Råd på Science and Technology. Hun håber, at en valgt formand vil betyde, at medarbejderne føler, rådet er til for dem.
Akademisk Råd er rådgivende, men den gode leder lytter til sine rådgivere, siger den nyvalgte formand for rådet på Health, professor Jens Chr. Sørensen.
Jeg regner med, at Akademisk Råd bliver en privilegeret dialogpartner, siger lektor Per Stounbjerg, der er ny formand for rådet på Arts.

14.03.2012 | Medarbejdere

Synlig rolle til de akademiske råd

Rådene vælger nu selv deres formand. Håbet er, at det blandt andet vil give rådene mere legitimitet, og at udviklingen på universitetet nu skal ske i et samspil mellem rådene og ledelsen.

Viser resultater 1 til 10 ud af 17

1 2 Næste