Du er her: AU » Om AU » UNIvers » Nyhed

Frit en forsker: Graviditetskvalme giver sunde børn

Spørgsmål: Hvorfor kaster man op, når man er gravid?

30.01.2012 | Ida Hammerich Nielson

Illustration: Louise Thrane Jensen

Svar:

Niels Uldbjerg, klinisk professor i gynækologi-obstetrik (kvindesygdomme og fødselshjælp) ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet

– Nogle gravide kvinder har mere kvalme og kaster hyppigere op end andre. Den korte forklaring er, at de har mere graviditetshormon, hcg-hormon, i kroppen. Den øgede mængde graviditetshormon i kroppen er udtryk for, at kvinden har en stor moderkage. Hvis kvinden for eksempel venter tvillinger, vil hun have én meget stor moderkage eller to normalstore moderkager. Det vil betyde en større mængde graviditetshormon og dermed typisk mere kvalme. Men man kan også sagtens have en stor moderkage, selvom man kun venter ét barn.

Ved man, hvorfor nogle kvinder har en stor moderkage og dermed mere kvalme?

– Nej. Men det er faktisk et godt tegn, hvis moderen kaster op i begyndelsen af graviditeten. Det betyder nemlig, at moderkagen er stor og indeholder mange hormoner, og det ender i sidste ende med gode, sunde børn. Hvis moderen kaster så meget op, at hun mister kalorier og væske, kan vi behandle det. Men det er noget, vi gør for moderens skyld, ikke for barnets.

Hvilket råd vil du give de kvinder, som døjer med graviditetskvalme?

Indret dit liv efter det. Tag den med ro på det tidspunkt af døgnet, du har det værst, og sørg for at få væske nok. Tag kvalmen som udtryk for en god graviditet, der ender godt.

Studerende, UNIvers nr. 1 - 2012

* - påkrævet felt

CAPTCHA billede for SPAM beskyttelse
Hvis du ikke kan læse ordet, tryk her.
Henvendelse om denne sides indhold:
Revideret 11.04.2014

Aarhus Universitet