Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

­­

Information til pressen

Det rullende Universitets formål

Det rullende Universitet er et tilbud fra Aarhus Universitet til gymnasieuddannelserne (STX, HHX, HTX, HF, EUX og IB). Det gælder elever på alle årgange og studieretninger.

Det rullende Universitets formål er at give gymnasieelever en smagsprøve på den faglighed, man møder på Aarhus Universitet samt at give dem et indblik i, hvordan det er at studere på universitetet. Projektets andet mål er at give universitetsstuderende erfaring med faglig formidling og undervisning i gymnasiet.

Koncept

Konceptet er, at de universitetsstuderende tager ud til gymnasierne og overtager undervisningen en hel dag. En undervisningsdag med Det rullende Universitet involverer både klasseundervisning, hvor studerende fra Aarhus Universitet underviser eleverne i et emne fra deres eget studium, information om studier og studielivet på Aarhus Universitet og en uddannelsescafé eller fagdating.

Det rullende Universitet tilbyder også muligheden for en digital undervisningsdag, hvis coronasituationen ikke gør en fysisk undervisningsdag mulig. 

Mens gymnasiets elever undervises af Det rullende Universitet, kan gymnasiets lærere fx bruge dagen på at holde pædagogisk dag eller tage på ekskursion.

Bag om Det rullende Universitet

Det rullende Universitet koordineres af en projektledelse, mens undervisningen varetages af ca. 130 bachelor-, kandidat- og PhD-studerende fra uddannelser på hele Aarhus Universitet.  Inden undervisningsdagen på gymnasierne har de studerende deltaget i et kursus i formidling og undervisning i gymnasiet, som afholdes af didaktikere og gymnasielærere. På kurset får de studerende redskaber til at sammensætte et spændende undervisningsmodul, som er tilpasset gymnasieelevernes niveau. Undervisningsmodulet tager udgangspunkt i de studerendes egne fag eller projekter og omhandler emner som: "Grundloven & de sociale medier", "Når "Stress" tager kontrollen", "Global opvarmning. Hjælp! kloden smelter", "Fake news eller fed fakta", "Dine 5 sanser - har du en 6. sans?", "Et kvantespring mod den moderne fysik" og mange andre.

Bag Det rullende Universitet står også en styregruppe bestående af rektorer fra fem af landets gymnasier samt repræsentanter fra Aarhus Universitet.