Aarhus Universitets segl

Klimaforskningen i Arktis styrkes

VILLUM Fonden og Aage V. Jensens Fonde donerer nye forskningsstationer til Grønlands Selvstyre og Aarhus Universitet i Nordøstgrønland.

Artikel trykt i den grønlandske avis Sermitsiaq, fredag den 5. juli 2013.

Nogle af verdens bedste arktiske forskningsstationer blev i sidste uge officielt indviet ved Zackenberg og Daneborg i Nordøstgrønland, mens det første spadestik blev taget til helt nye forskningsfaciliteter ved Station Nord. Med de fremragende faciliteter står forsker fra hele verden bedre rustet end nogensinde til at forske i de store klimabetingede ændringer i Arktis.

Indvielse og spadestik fandt sted, da en dansk/grønlandsk delegation besøgte de tre lokaliteter i Nationalparken for Nord- og Nordøstgrønland.

 

Hundepisk ved Daneborg

Med i delegationen var HKH Kronprins Frederik, der med et velrettet slag med hundepisken væltede en flaske champagne og dermed åbnede de nye forskningsfaciliteter ved Daneborg.

I sin åbningstale lagde kronprinsen vægt på forskernes tilstedeværelse i det arktiske område.

 ”Det er imponerende at se, hvad dansk forskning kan præstere her i Arktis. Vi er langt fremme, fordi vi er til stede her i Zackenberg og Daneborg, og det er helt afgørende, hvis man vil drive det vidt,” sagde Kronprins Frederik.

Aage V. Jensens Naturfond har gennem årene bevilget 35 millioner kroner til de to forskningsstationer, der samlet går under betegnelsen Zackenberg Research Station. Mere end 100 forskere fra hele verden besøger allerede nu forskningsstationerne og forsker i klima og organismer i de arktiske økosystemer. Og stationerne er blevet et internationalt pejlemærke på grund af et forbilledligt samarbejde mellem de mange forskellige forskningsområder.

 

Nye faciliteter ved Station Nord

Fra Daneborg fløj delegationen til Station Nord og krydsede i forrygende flot solskin den storslåede og fascinerende kyststrækning i Nordøstgrønland, hvor isen netop er ved at bryde op.

Anledningen var spadestik til Grønlands Selvstyres og Aarhus Universitets nye forskningsstation: Villum Research Station. VILLUM Fonden har doneret 70 mio. kr. til de nye forskningsfaciliteter, som åbnes i 2014.

På Station Nord bliver forskningen koncentreret om klima, luft, is og hav og Villum Research Station bliver en af verdens nordligste forskningsstationer med overnatningsfaciliteter, laboratorier, snescootere, bæltekøretøjer og ubemandede droner, der gør det muligt at studere luftens sammensætning og observere dyr og landskab fra luften.

I sin tale i forbindelse med spadestikket lagde Kronprins Frederik vægt på det tætte samarbejde mellem det Grønlandske Selvstyre og forskerne.

”Jeg meget stolt over at være en del af det Rigsfællesskab, som er samlet her i dag for at tage hul på et nyt og spændende samarbejde. Det er et spadestik ikke kun til en bygning, men til et projekt, der opbygger viden, som kommer os alle til gode”, sagde Kronprinsen.

 

Sagnet om Qilerneq fra Avannarsuaq

Grønlands minister for Uddannelse, Forskning og Nordiske Anliggender, Nick Nielsen, var i sin takketale til fondene inspireret af sagnet om to grønlandske venner, der ville rejse rundt om jorden.

Gamle Qilerneq fra Avannarsuaq delte dette sagn med Knud Rasmussen på en ekspedition i begyndelsen af 1900-tallet. Sagnet beretter om to unge mænd, der med hver sin familie begiver sig hver sin vej rundt om jorden for til sidst at mødes.  De var opsatte, fulde af liv og lyst til eventyr, og intet mål syntes dem for stort. Efter mange års rejse mødes de endelig, efter at hvert hold havde gået den halve vej rundt om Jorden.

"Verden er stor!" sagde de, da de mødtes. "Og vi er blevet gamle undervejs. Men vi har levet rigt, og ved at nå vort mål, har vi vundet viden og visdom for kommende slægter".

”Historien illustrerer menneskers nysgerrighed og lyst til at vide, hvad der gemmer sig bag den næste top. Og jeg synes, vi kan drage paralleller fra sagnet til forskningen, som på mange måder kan anskues som en - nogen gange - meget lang rejse. Vi har på rejsen her i det nordøstlige hjørne af vores smukke land besøgt forskningsmiljøer på forskellige stadier - fra Zackenberg, som allerede er veletableret, og her til Station Nord, for hvilken historien i de kommende år for alvor tager fart”, sagde Nick Nielsen.

Ifølge Nick Nielsen er opbygning af infrastrukturen helt nødvendig for udviklingen af det grønlandske samfund, og han pegede på, at infrastrukturen bag forskningsindsatsen symboliserer dette.

”Forskningsstationerne er mere end "bare" bygninger. De er også inspiration og motivation for alle forskere, og giver endnu bedre muligheder for grønlandske institutioner til at indgå i forskningsrelationer i Rigsfællesskabet og bredere internationalt,” sagde Nick Nielsen og rettede en varm tak til Aarhus Universitet for det konstruktive samarbejde om at opbygge forskningen i Nordøstgrønland.

Med i delegationen var også Danmarks minister for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, Morten Østergaard, bestyrelsesformand i Aage V. Jensens Naturfond Leif Skov, bestyrelsesformand i VILLUM FONDEN Lars Erik Kann-Rasmussen, direktør ved Grønlands Naturinstitut Klaus Nygaard, leder af Aarhus Universitets nye arktiske forskningscenter (Arctic Research Center), professor Søren Rysgaard, professor ved Institut for Miljøvidenskab Henrik Skov og rektor på Aarhus Universitet Lauritz B. Holm-Nielsen, der glædede sig over at forskere fra hele verden nu får endnu bedre forhold i Nordøstgrønland.

”Det er ikke kun forskerne på Aarhus Universitet, der får glæde af de store donationer fra Aage V. Jensens Fonde og VILLUM FONDEN. Også vores mange samarbejdspartnere fra hele verden får nu fantastiske muligheder for at kaste nyt lys på de faktorer, der påvirker det globale klima og hvordan klimaændringerne påvirker det mægtige arktiske område,” sagde rektor og understrede, at han ser frem til samarbejdet med Grønlands Selvstyre om drive forskningsstationerne i Zackenberg, Daneborg og Station Nord.