Aarhus Universitets segl

Partikelanlæg til kræftbehandling rykker tættere på

Bedre kræftbehandling i Danmark er rykket et skridt nærmere. Sundhedsministeriet bekræfter i den varslede business case grundlaget for at etablere et Nationalt Center for Partikelterapi i Aarhus.

Anlægget kommer til at ligge i forbindelse med Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Et internationalt ekspertudvalg pegede for et halvt år siden enstemmigt på Aarhus som vært for et Dansk Nationalt Center for Partikelterapi. Nu peger en såkaldt ’strategisk business case’ – dvs. en analyse af patientgrundlag, økonomi, ledelse mm. – på, at grundlaget er i orden for at etablere et nationalt partikelterapicenter ved Aarhus Universitetshospital. 

Dekan Allan Flyvbjerg glæder sig over, at den strategiske business case nu er på plads:

”Beregninger bekræfter ekspertudvalgets indstilling, nemlig at vi skal have ét nationalt center for partikelterapi i Danmark. Det er vi selvfølgelig rigtig glade for. Nu kan vi for alvor går i gang med at se på tekniske løsninger, planlægningsspørgsmål og finansiering,” siger dekan Allan Flyvbjerg fra Aarhus Universitet.

Den strategiske business case er udarbejdet af Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Finansministeriet, Region Midtjylland og Aarhus Universitet. Det er samme kreds der nu vil gå i videre dialog med private fonde om den samlede finansiering for at få et endeligt grundlag for etablering af det nationale center på plads.

Bedre tilbud til flere patienter

”Rapporten viser, at 1.180 patienter årligt kan behandles for den samme pris, som det i dag ville koste at sende 200 patienter til behandling i udlandet, så der er god samfundsøkonomi i, at vi får vores eget anlæg i Danmark, ” siger Allan Flyvbjerg og tilføjer:

”Anlægget vil i høj grad også blive brugt til forskning, der jo løbende vil være med til at forbedre kræftbehandlingen, så anlægget vil styrke behandlingen både direkte og indirekte.”

I dag sendes især børn og personer med tumorer på meget følsomme steder til udlandet for at få partikelterapi, der er en højt specialiseret form for strålebehandling til kræftpatienter.  Når anlægget findes i Danmark, vil også patienter med andre kræftformer få tilbudt den avancerede strålebehandling, der rammer mere præcist, og derfor giver færre bivirkninger end konventionel stråleterapi.

 


Fakta

  • Aarhus Universitet og Region Midtjylland har sammen søgt om at blive vært for et nationalt center for partikelterapi.
  • Anlægget kommer til at ligge i Skejby i forbindelse med det nye samlede Aarhus Universitetshospital.
  • Anlægget forventes klar til patientbehandling og forskning i 2017.

Læs mere

Dekan Allan Flyvbjerg
Aarhus Universitet, Health
Telefon: +45 5177 9548
dekan@sun.au.dk