Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Alle live-speedforedrag varer maksimum 30 minutter inkl. spørgetid. Zoom-link til foredragene står ud for hvert enkelt.
Dit kamera og din mikrofon vil være slået fra under foredraget, men du har mulighed for at stille spørgsmål til forskerne ved hjælp af ’chat-funktionen’ i Zoom.  


Kl. 18.00: Falsk negativ? Forstå begreber bag COVID-19-testene

Mange af os er blevet testet for COVID-19 eller coronavirus. På tv møder vi eksperter udtale sig om test, mens de benytter begreber som falsk positiv eller falsk negativ. Bliv klædt bedre på til at forstå det analysetekniske sprog, når oplægget helt lavpraktisk gennemgår begreber som detektionsgrænse og 'Hvad betyder falsk negativ egentlig'?

Oplægsholder: Peter Bøgh Pedersen, ingeniørdocent ved Institut for Bio- og Kemiteknologi
Forskningsområde: Analytisk kemi

SE TEASERVIDEO HER

Se PPT-præsentation her

  

Kl. 18.00: Forstå dit forsvar – en gennemgang af menneskets immunforsvar

For mange er immunforsvaret et usynligt system, der beskytter os imod diverse infektioner. Men hvad er immunforsvaret egentlig, og hvordan formår det at bekæmpe infektioner? Dette foredrag giver en bred introduktion til immunforsvaret sammen med en udlægning af de mekanismer, der gør, at immunforsvaret kan opdage, reagere på og bekæmpe infektioner.

Oplægsholder: Jacob Thyrsted, ph.d.-studerende ved Institut for Biomedicin
Forskningsområde:
 Immunforsvaret og virusinfektioner i lungerne

SE TEASERVIDEO HER

  

Kl. 18.00: Hvorfor kan man dø af opioid-forgiftning?

Hvert 12 1/2 minut dør en amerikaner af opioid-overdosis. I Danmark er opioider det hyppigst fundne stof hos misbrugere, der er døde af overdosis. Det er velkendt, at misbrug særligt ses hos personer med visse psykiatriske lidelser. Men er det tilfældigt, at medicin til behandling af disse psykiatriske lidelser optræder i dødsfald forårsaget af opioider, eller øger denne antipsykotiske medicin risikoen for at dø af opioid-forgiftning?

Oplægsholder: Freja Drost Andersen, forskningsårsstuderende ved Institut for Retsmedicin
Forskningsområde:
 Akutte forgiftninger

Se PPT-præsentation her

  

Kl. 18.00: Ionfældefysik – et interaktivt videomøde med atomer

Oplev, hvordan fysikere på Aarhus Universitet fanger, manipulerer og undersøger elektrisk ladede atomer i forsøget på at afdække universets gåder. De fangede atomer indgår i eksotiske, ordnede strukturer kaldet Ion-Coulomb-krystaller med spændende kollektive egenskaber, som f.eks. kan benyttes til at simulere andre former for stof eller til at bygge kvantecomputere. Man kan også nøjes med at fange ét enkelt atom og foretage nogle af de mest præcise målinger på atomer i verden, som bl.a. kan bruges til at definere, hvor langt et sekund er. 

Oplægsholder: Emilie Hindbo Clausen, ph.d.-studerende ved Institut for Fysik og Astronomi
Forskningsområde:
 Fysik

SE TEASERVIDEO HER

  

Kl. 18.00: The secret life of biofilms

Biofilms are communities of bacterial cells attached to various surfaces and causing chronical infections. Extracellular matrix composed of biopolymers is used by bacteria if they are stressed or placed in a toxic environment. Of particular importance are extracellular nucleic acids that can adapt different structures and bind different small molecules giving new biophysical properties to the biofilms. Let us take a journey into a secret life of biofilms and discuss how to combat them.

Speaker: Gabriel Antonio MineroPostdoc, Interdisciplinary Nanoscience Center (iNANO)
Research field:
Biochemistry
NB: In English

SEE TEASER VIDEO

  

Kl. 18.00: Smaller, faster, more agile, yet safer drones

This speed lecture will elaborate on state-of-the-art drone applications, e.g. autonomous drone racing and fully autonomous cinematography system for aerial drones. The aim is letting the onboard artificial intelligence completely take over the film directing.

Speaker: Erdal KayacanAssociate Professor, Department of Electrical and Computer Engineering
Research field: 
Robotics
NB: In English

  

Kl. 18.30: Skræddersyet medicin til effektiv behandling af COVID-19

Verden er ramt af en pandemi. Der er lys for enden af tunnellen med de nye vacciner, men der mangler stadig en effektiv behandling af COVID-19. Hør om hurtigere analysemetoder og en effektiv behandling af de gamle og nye varianter af virusset:

  • Hvordan gør ny nanoteknologi det muligt på få minutter at afgøre, om du er smittet med coronavirus?
  • Hvordan kan vi designe naturens egne byggesten, så de kan blokere for virussets optag i vores celler?
  • Hvordan bliver vi bedre forberedt, næste gang en potentielt dødelig virus springer på mennesker?

Oplægsholder: Jørgen Kjems, professor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik
Forskningsområde: 
Nanomedicin

  

Kl. 18.30: Kunstig intelligens i kampen mod hvidvask

FN estimerer, at mellem 2,1 og 4 procent af verdensøkonomien bliver hvidvasket hvert år. De enorme, ulovlige pengestrømme muliggør bl.a. skatteunddragelse, narkohandel og terrorisme. Ph.d.-projektet ML4AML handler om, hvordan maskinlæring og kunstig intelligens kan bruges i kampen mod hvidvask. Først gives en kort og generel introduktion til kampen mod hvidvask. Herefter præsenteres de centrale – og meget menneskelige – udfordringer, der er ved at bruge kunstig intelligens til anti-hvidvask. 

Oplægsholder: Rasmus Jensen, ph.d.-studerende ved Institut for Elektro- og Computerteknologi
Forskningsområde: 
Kunstig intelligens og hvidvask af penge

SE TEASERVIDEO HER

  

Kl. 18.30: Danske vælgere mellem demokratiske idealer og udfordringer

Demokratiet er baseret på, at vælgerne kan få opfyldt deres ønsker til indretningen af samfundet ved at stemme til valgene; ellers risikerer vi et demokratisk sammenbrud. Men hvordan går det egentlig med det danske demokrati på det punkt? Over de seneste 50 år har samfundet oplevet økonomiske op- og nedture, ligesom der er kommet mange nye borgere med en anden religiøs og kulturel baggrund til landet. Hvordan har danske vælgere og partier reageret på disse udfordringer, og hvordan har demokratiet klaret det?

Oplægsholder: Rune Stubager, professor ved Institut for Statskundskab
Forskningsområde: 
Vælgeradfærd

  

Kl. 18.30: Arv og miljø – hvorfor er vi forskellige?

Vi mennesker udvikler os forskelligt – ikke kun fysisk, men i høj grad også mentalt i forhold til f.eks. evner og personlighed. Hvad betyder mest for denne udvikling: arv eller miljø? Dette fascinerende spørgsmål har beskæftiget forskere inden for en række felter gennem mange år. Nyere samfundsvidenskabelig forskning, muliggjort af landvindinger inden for molekylær genetik, gør imidlertid til dels op med denne modsætning: arv og miljø er tæt forbundet. At noget er arveligt, gør ikke nødvendigvis miljøet mindre vigtigt, og omvendt.

Oplægsholder: Mikkel Houmark, ph.d.-studerende ved Institut for Økonomi
Forskningsområde: 
Økonomi og adfærdsgenetik

  

Kl. 18.30: Are the boards in organisations prepared for COVID and changing times?

The lecture will report on ongoing research at AU and introduce the topic of organisation future-preparedness. We are currently interviewing board members of Danish and European companies (also social and non-profit organisations) asking what directors are doing in regard to helping executive managers maintain future-orientation and future-preparedness in uncertain and changing times. We will report highlights of interim findings, with regard to COVID period and beyond.

Speaker: Adam Gordon, Associate Professor, Department of Magement
Research field: 
Strategic foresight
NB: In English

  

Kl. 18.30: Does music make you smarter?

From using the music of Mozart to studying many couples of twins, researchers have tried for decades to understand whether music listening and learning improve your cognitive abilities. But have they succeeded? The answer is not as simple as one may think and reveals a lot about the nature of music, the brain and those who study them.

Speaker: David Ricardo Quiroga Martinez, Postdoc, Department of Clinical Medicine
Research field: Music neuroscience
NB: In English

  

Kl. 19.00: Civil ulydighed – mellem mytologi og virkelighed

Idéen om civil ulydighed har i dag fået en nærmest mytologisk karakter – farvet af den historiske bevidsthed om især Mahatma Gandhis lederskab i Indiens uafhængighedsbevægelse og den amerikanske borgerrettighedsbevægelse. Men ofte er det uklart, hvilke principper der egentlig ligger bag det at tale om bestemte politiske metoder som 'civil ulydighed'. Oplev i dette foredrag et filosofisk og kritisk blik på civil ulydighed som en både politisk og etisk idé.

Oplægsholder: Andreas Gregersen, ph.d.-studerende ved Institut for Kultur og Samfund
Forskningsområde: 
Filosofi

  

Kl. 19.00: Doggerland – et forhistorisk landskab g(l)emt under Nordsøens bølger

Under Nordsøens bølger ligger der et skjult og glemt landskab. For ca. 20.000 år siden var der landfast mellem Danmark og England, og det land, som vi kalder Doggerland, var højst sandsynligt hjemsted for stenaldermennesker. Vi ved ikke særlig meget om dette landskab, men vi har ved brug af geofysiske data kunnet kortlægge tidligere flodsystemer og flodsletter, hvor menneskene muligvis har opholdt sig og haft lejrpladser. Dette foredrag handler om, hvor langt vi er med kortlægningen af Doggerland, og hvilke perspektiver det har for vores geologiske og arkæologiske forståelse af Nordsøen.

Oplægsholder: Katrine Juul Andresen, adjunkt ved Institut for Geoscience
Forskningsområde: 
Marin geofysik

SE TEASERVIDEO HER

  

Kl. 19.00: Alle snakker om plastik – men hvad ER plastik?

Plastik er et materiale, som bruges alle mulige steder i vores liv. Prøv bare at kigge omkring dig – du kan helt sikkert se noget plastik. Plastik har over de sidste år fået et dårligt rygte grundet forurening af vores miljø, farligt legetøj osv. Men måske er sandheden omkring plastik mere kompleks end som så? Denne forelæsning giver indsigt i, hvad plastikkens komponenter er, hvordan de genanvendes, og hvad cirkulær økonomi dækker over. Dette vil forhåbentlig klæde dig på til at forstå og værdsætte kompleksiteten i den globale plastik-udfordring.

Oplægsholder: Mogens Hinge, lektor ved Institut for Bio- og Kemiteknologi
Forskningsområde: 
Polymer og plastik

  

Kl. 19.00: Aerosolpartikler i luften

Luften omkring os indeholder tusindvis af små aerosolpartikler. Foredraget handler om, hvor partiklerne kommer fra, og hvordan de påvirker luftkvaliteten og jordens klima.

Oplægsholder: Merete Bilde, professor ved Institut for Kemi
Forskningsområde:
 Kemi/jordens atmosfære

  

Kl. 19.00: Design new battery packs for electric vehicles

Can we design an advanced, modular, and scalable Li-ion battery pack for mid-size vehicles, to fully charge in less than 6 minutes and drive 700 km on a single charge?

Speaker: Corneliu Barbu, Assistant Professor, Department of Electrical and Computer Engineering
Research field: Electrical energy technology
NB: In English

  

Kl. 19.00: Much more than beer: Other amazing things you can do with enzymes coupled with engineering

This lecture will give a brief introduction to Biocatalysis and Bioprocess Engineering, and show selected state-of-the-art research that we perform every day in our labs: From obtaining sustainable fuels using light to revolutionary methods of synthesis of important products for our daily life. Take a look into the ‘green’ side of chemistry. Engineering meets biocatalysis!

Speaker: Postdoc Santiago Chanquia, PhD Student Milica Milic and PhD Student Piera De Santis, Department of Biological and Chemical Engineering
Research field: Biocatalysis and bioprocessing
NB: In English

See PowerPoint presentation

  

Kl. 19.30: Falsk negativ? Forstå begreber bag COVID-19-testene

Mange af os er blevet testet for COVID-19 eller coronavirus. På tv møder vi eksperter udtale sig om test, mens de benytter begreber som falsk positiv eller falsk negativ. Bliv klædt bedre på til at forstå det analysetekniske sprog, når oplægget helt lavpraktisk gennemgår begreber som detektionsgrænse og 'Hvad betyder falsk negativ egentlig'?

Oplægsholder: Peter Bøgh Pedersen, ingeniørdocent ved Institut for Bio- og Kemiteknologi
Forskningsområde: Analytisk kemi

SE TEASERVIDEO HER

Se PPT-præsentation her

  

Kl. 19.30: Billebøffer og fluefars – fremtidens aftensmad?

Den voksende verdenspopulation sætter stadigt større krav til efterspørgslen af højkvalitetsprotein til menneskeføde og dyrefoder. Husdyravl bidrager væsentligt til både udledning af drivhusgasser og forbrug af jordens naturlige ressourcer, ikke mindst til produktionen af plantefoder til kvæg, grise og kyllinger. Kan insekter være den innovative idé, der løser alle vores klima- og fødevareproblemer?

Oplægsholder: Laura Skrubbeltrang Hansen, ph.d.-studerende ved Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning
Forskningsområde: Genetik

  

Kl. 19.30: Ionfældefysik – et interaktivt videomøde med atomer

Oplev, hvordan fysikere på Aarhus Universitet fanger, manipulerer og undersøger elektrisk ladede atomer i forsøget på at afdække universets gåder. De fangede atomer indgår i eksotiske, ordnede strukturer kaldet Ion-Coulomb-krystaller med spændende kollektive egenskaber, som f.eks. kan benyttes til at simulere andre former for stof eller til at bygge kvantecomputere. Man kan også nøjes med at fange ét enkelt atom og foretage nogle af de mest præcise målinger på atomer i verden, som bl.a. kan bruges til at definere, hvor langt et sekund er. 

Oplægsholder: Emilie Hindbo Clausen, ph.d.-studerende ved Institut for Fysik og Astronomi
Forskningsområde:
 Fysik

SE TEASERVIDEO HER

  

Kl. 19.30: The secret life of biofilms

Biofilms are communities of bacterial cells attached to various surfaces and causing chronical infections. Extracellular matrix composed of biopolymers is used by bacteria if they are stressed or placed in a toxic environment. Of particular importance are extracellular nucleic acids that can adapt different structures and bind different small molecules giving new biophysical properties to the biofilms. Let us take a journey into a secret life of biofilms and discuss how to combat them.

Speaker: Gabriel Antonio MineroPostdoc, Interdisciplinary Nanoscience Center (iNANO)
Research field:
Biochemistry
NB: In English

SEE TEASER VIDEO