Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Program speedforedrag

I foredragslokalerne afløser det ene speedforedrag det næste hele eftermiddagen.
Foredragene varer enten 10 eller 20 minutter.


PREBEN HORNUNG STUEN


How we perceive speech sounds: som phun phacts

The lecture provides an overview of how our human mind is designed to treat speech sounds as a very special instance of sounds (in general). Newborn babies prefer to listen to speech as opposed to other sounds, and this bias enables child and adult listeners to be extremely efficient at learning and processing speech.

NB: In English

Time: 14:15 and 15:25
Speaker: Ocke-Schwen Bohn   


Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad: Hvad var effekterne?

Siden 2013 har vi undersøgt effekterne af at være Europæisk Kulturhovedstad. Vores evaluering dokumenterer blandt andet, at Aarhus 2017 på mange måder styrkede kulturens rolle, men at der også er uindfriede potentialer. Kulturens politiske rolle er styrket, kultur og kulturforbrug er blevet en positiv identitetsmarkør, og borgernes interesse og nysgerrighed for kultur er øget – men uden, at det har rykket grundlæggende ved borgernes kulturvaner.

Tidspunkter: kl. 14.50 og 16.35
Oplægsholdere: Hans-Peter Degn og Louise Ejgod Hansen   


Fra råolie til plastik og tekstiler – findes der et alternativ?

Vi er i vores dagligdag omgivet af stoffer, der produceres ud fra råolie, f.eks. plastik, nylon og medicin. Dette foredrag vil give et overblik over fremstillingen af sådanne stoffer. Derudover vil jeg tale om min forskning inden for omdannelsen af drivhusgassen CO2 til værdifulde kemiske byggeblokke til fremtidens materialer.

Tidspunkter: kl. 16.00 og 17.10
Oplægsholder: Nina Lock


RICHARD MORTENSEN STUEN


Hvad hedder osten?

Danskerne er glade for ost! Vesterhavsost, Gamle Ole og Danablu. Ost er et af vores foretrukne morgenmads- og frokostprodukter. Vi lægger gerne en skive Havartiost eller Danbo på vores rundstykke i weekenden eller mellem to skiver rugbrød i hverdagen. Men hvor stammer ostene fra, og hvorfor hedder de, som de gør? I dette oplæg går vi tæt på navngivningsstrategier ift. oste i Sydeuropa, USA og de nordiske lande. Kig forbi og bliv klogere på vores ost.

Tidspunkter: kl. 14.10 og 15.20
Oplægsholder: Kasper Ostrowski  


Magneter til energiladning

Selv om vi sjældent ser dem, har vi magneter alle vegne omkring os i dagligdagen. De bruges i elmotorer til at omdanne strøm til bevægelse eller i vindmøller, hvor bevægelse bliver til strøm. I fremtiden er det også sandsynligt, at magneter bliver nøglen til at gemme strøm ved hjælp af magnetiske, svævende svinghjul.

Tidspunkter: kl. 14.45 og 15.55
Oplægsholder: Mogens Christensen


Hvad er god ledelse?

Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse er sat i verden for at lave international topforskning, der skal ud og arbejde i de offentlige organisationer. Kom og bliv klogere på, hvad god ledelse egentlig er – og hør om H.K.H. Kronprins Frederiks rolle i ledelsescentret.

Tidspunkt: kl. 16.30
Oplægsholder: Lotte Bøgh Andersen 


Vildere natur i Danmark – hvorfor, hvordan og hvor?

Der er stigende interesse for vildere natur. Bæveren og ulven er tilbage. Vi ser flere og flere projekter med bisoner, vilde heste mm. – og sågar elefanter diskuteres som en mulighed for dansk natur. Samtidig frisættes vandløb, drænrør stoppes i skove, og mere og mere skov lægges urørt. Alt dette relaterer til et igangværende paradigmeskifte inden for naturforvaltningen – ofte under overskriften 'rewilding'. I foredraget vil jeg diskutere baggrund, nøgleelementer samt fremtidige perspektiver for rewilding i Danmark.

Tidspunkt: kl. 17.05
Oplægsholder: Jens-Christian Svenning


MOGENS ZIELER STUEN


Skru ned for din stress

Vi færdes dagligt i et hav af informationer. Med vores fantastiske hjerne har vi skabt et uoverskueligt samfund, som skyder tilbage på os. For vi vil gerne have styr på det hele. Vi vil gerne have kontrol og overblik. Helt vanemæssigt suger vi informationer til os, så vi kan levere toppræstationer og føle, at vi hører til i de rette fællesskaber. Men hvad siger din krop egentlig til det ræs: Lytter du til den, engang imellem.

Tidspunkter: kl. 14.00 og 15.45
Oplægsholder: Karen Johanne Pallesen


'Too much hygge' eller det iscenesatte Danmark

Kom med på en dramaturgisk guidet tur rundt i det danske teaterlandskab for at undersøge, hvordan vores teater tager fat på spørgsmålet om, hvem vi er, og hvad det vil sige at være borger i Danmark i disse år. Hvordan står det til med verdens lykkeligste folk på scenen? Er der noget råddent i Danmark, som Hamlet siger? Er det iscenesatte Danmark blevet til en tragedie, en farce eller en Morten Korch-komedie? Tag de kritiske teaterbriller på og døm selv!

Tidspunkt: kl. 15.10
Oplægsholder: Annelis Kuhlmann 


Price promotions and household food waste. What's the deal?

Supermarkets are criticised for triggering over-purchasing through price promotions, which causes consumers to waste food. To investigate whether that assumption holds true we had to get our hands dirty in the process, but we have some exciting results!

NB: In English

Time: 16:55
Speaker: George Tsalis


Hvad er kvantemekanik?

Alting består af atomer, men atomerne opfører sig ikke, som vi umiddelbart skulle tro. De adlyder kvantemekanikkens love, og teorien har ry for at være underlig, paradoksal og utilgængelig for den brede befolkning. Dette foredrag vil på intuitiv vis illustrere nogle af kvantemekanikkens centrale idéer og give tilhørerne et indblik i naturvidenskabens fascinerende værksted.

Tidspunkt: kl. 17.30
Oplægsholder: Niels Jakob Søe Loft


MØDELOKALE 2


The good, the bad and the truth about marijuana

The recreational as well as the medical properties of marijuana (cannabis) have been known for centuries. Scientific investigation of the plant components (cannabinoids) and the mechanisms underlying their effects have shed light on the truth about the effects of cannabis (good and bad) on our brain and behavior. The most important evidence and the state of the art on cannabis research will be presented in this informal talk, which will clear up common misconceptions about cannabinoids and the properties of cannabis.

NB: In English

Time: 14:10 and 15:20
Speaker: Sâmia Joca


Eyes on the sky: Drones

The use of drones is growing rapidly across different areas, including surveillance, agriculture, transportation and inspection. In this quick lecture, we will answer different questions: What are drones, how are they used for different applications and what is the future work for drones. At the end of the lecture we will fly one of them!

NB: In English

Time: 14:45
Speaker: Ilker Bozcan


Politikerstatuen, der døde af dårlig timing

Oplægget handler om billedhugger H.W. Bissens statue af konseilspræsident A.S. Ørsted i 1842. Statuen var først eftertragtet, men Ørsted blev politisk upopulær, og derfor kunne marmorstatuen pludselig ikke finansieres. Oplægget handler derfor også om koblingen mellem kunst og politik i guldalderen og om den betydning, politisk observans har haft for den kunst, vi omgiver os med i dag.

Tidspunkter: kl. 15.55 og 17.05
Oplægsholder: Sally Schlosser Schmidt


What is a conspiracy theory?

Why should conspiracy-theorising be seen as a form of sickness? This talk won’t attempt to survey the vast number of conspiracy theories that are 'out there', but will ask a more fundamental question: What is a conspiracy theory? Many of the features of the conspiracy theory – the questioning of established authority, the discovery of secret plots to subvert democractic institutions – emerged in popular literature of the nineteenth and early twentieth centuries. To be a conspiracy theorist is to be a certain type of reader.

NB: In English

Time: 16:30
Speaker: Ben Carver


AUDITORIUM 2 – TÅSINGEGADE


Aarhus er i rummet. Delphini-1 er bare den første satellit

Direkte fra AU’s Mission Control kommer en af vore satellitspecialister og fortæller om minisatellitten og om planerne om efterfølgerne til Delphini-1. Hør de spændende planer i Aarhus Universitets rumprogram.
OBS: Vores Delphini-gruppe er international, så dette foredrag holdes muligvis på engelsk.

Tidspunkter: kl. 14.30 og 16.00
Oplægsholder: Stellar Astrophysics Centre


Det støver i rummet

Professor Liv Hornekær forsker blandt andet i de nanopartikler, som udgør Universets enorme støvmængder. Viden om rumstøv fortæller os om stjernernes og planeternes dannelse, om Jordens udvikling og om mulighederne for liv andre steder i Universet.

Tidspunkter: kl. 15.00 og 16.30
Oplægsholder: Liv Hornekær


Anden stjerne til højre

Peter Pans Ønskeø er ikke umulig at finde derude – lige i kanten af Mælkevejen. Klara Gynther Karlsmose leder os på sporet, hjulpet af Disney-filmen fra 1953. Vi finder stjernen, men er det en stjerne, som kan have planeter, og kan en af dem være hjemsted for Kaptajn Klo, Klokkeblomst og krokodillen? Med vores viden om exoplaneter kan vi komme et godt stykke hen imod et svar. Medbring tryllestøv og fantasi!

Tidspunkter: kl. 15.30 og 17.00
Oplægsholder: Klara Gynther Karlsmose