Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Det dansk-tyske forhold i genforeningens tegn

Se eller gense professor Thorsten Borring Olesen fra Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet, holde en forelæsning om genforeningen af Sønderjylland.

I 2020 markerer vi 100-året for grænserevisionen, der via en folkeafstemning i 1920 forenede det nordlige Slesvig/Sønderjylland med Danmark. Denne forening betød samtidig en opsplitning af Slesvig, idet en tilsvarende folkeafstemning i den nordlige del af Sydslesvig viste markant flertal for at opretholde et tysk tilhørsforhold. Dermed blev grænsen mellem Danmark og Tyskland trukket det sted, hvor den ligger i dag. Grænsedragningen betød imidlertid, at der nord for grænsen blev etableret et tysksindet mindretal, mens der omvendt syd for grænsen fortsat eksisterede et dansksindet mindretal. Selv om grænsedragningen altså har vist sig holdbar i 100 år, var den i lang tid i mellemkrigstiden og igen efter Anden Verdenskrig genstand for strid og national konflikt. Forelæsningen her vil sætte fokus på, hvordan 1864, genforeningen, besættelsen, grænsen og det nationale spørgsmål har påvirket det dansk-tyske forhold og mere bredt dansk udenrigspolitik. Det er historien om et ærkefjendeforhold, der i dag afløst et tæt naboskabsforhold såvel i grænselandet som i det dansk-tyske forhold generelt.   


Se en introduktionsvideo til emnet

Se eller gense forelæsningen

Praktisk information

Afholdt d. 26. februar 2020

Målgruppe: Gymnasielærere og elever i historie.

Videomaterialet er tilgængeligt indtil 21. januar 2021

Brugerlogin

Indtast dit brugernavn og kodeord her for at logge ind på websitet:
Log ind

Anbefalet læsning

  • Karen Gram-Skjoldager Grænsen ligger fast. Det sønderjyske spørgsmål i dansk udenrigs- og indenrigspolitik 1920-1940, Aabenraa 2006.
  • Hans Schultz Hansen, Genforeningen, 100 danmarkshistorier, Aarhus Universitetsforlag 2019.
  • Hans Schultz Hansen og Henrik Becker-Christensen, ”Fra mod hinanden til med hinanden”, Sønderjyllands Historie – efter 1815, Aabenraa 2009
  • Jürgen Kühl (red), København-Bonn Erklæringerne 1955-2005, Odense Universitetsforlag 2005
  • Karl Christian Lammers, Hvad skal vi gøre ved tyskerne bagefter? Det dansk-tyske forhold efter 1945, København 2005.
  • Thorsten Borring Olesen og Niels Wium Olesen, ”Grænser for europæisering. Danmark og den tyske genforening 1989-1993”, i Rasmus Mariager og Niklas Olsen (red.), Venskab og fjendskab. Danmark og Tyskland i det 19. og 20. århundrede. Festskrift til Karl Chr. Lammers, København 2018, s. 311-332.