Aarhus Universitets segl

Nordirland

Hvad sker der efter en politisk fredsaftale er blevet indgået? Hvordan sørger man for at den får fat? Hvordan afvæbner man både militante grupper og befæstet mentalitet og historie? Hvordan ser et fredeligt og forsonligt samfund ud?

Efter 30 års voldelig konflikt indgik parterne i Nordirland en fredsaftale i 1998. Fredsaftalen blev dengang betragtet som et mindre mirakel, men de seneste års fortsatte usikkerhed omkring Brexit har blotlagt de dybe politiske, sociale og kulturelle skillelinjer der stadig findes i det nordirske samfund.  

Dette foredrag sætter fokus på Nordirland i perioden fra fredsaftalen i 1998 til i dag. Vi undersøger, hvilke forhold fredsaftalen forandrede, og hvilke dynamikker, der har domineret den efterfølgende fredsproces. Vi kommer omkring kontroversielle kulturelle ritualer og repræsentationer, som parader og gavlmalerier, såvel som garvede og nye politiske positioner. Vi stiller særligt skarpt på den nye generation af unge, der er vokset op i fred, men i et samfund mærket af konflikt. Hvilke muligheder er de blevet givet for at holde fortiden bag sig? Og hvad kræver de af fremtiden?

Hele forelæsningen

Praktisk information

Afholdt d. 11. oktober 2021

Målgruppe: Forelæsningen henvender sig primært til elever og lærere i engelsk, historie og samfundsfag.

Optagelsen er tilgængelig til og med februar 2022


Anbefalet læsning: